La pròrroga de l'estat d'alarma reobre la divisió al govern entre ERC i JxCat

Esquerra pacta donar suport a Sánchez per prorrogar l'estat d'alarma i el president Torra assegura que "no se sent vinculat" per l'acord

RedaccióActualitzat

Dividits, ara, per la pròrroga de l'estat d'alarma. ERC i JxCat han fet públic un nou desacord després que els republicans han pactat amb el PSOE abstenir-se i facilitar així la sisena i última pròrroga de l'estat d'alarma. El president Torra assegura que el pacte no vincula el govern. I la portaveu al Congrés de Junts per Catalunya, Laura Borràs, recorda que és un pacte individual d'ERC i el critica perquè considera que és insuficient.

Aquest nou desacord es gesta en poques hores aquest dissabte. Esquerra anunciava a la tarda un pacte per facilitar a la pròrroga de l'estat d'alarma 15 dies més. A canvi, l'executiu espanyol cedia en tres punts:

- És l'última pròrroga.

- Permetrà que les comunitats s'encarreguin de la desescalada a partir de la fase 3.

- Es comprometen a impulsar els canvis legals necessaris per evitar que s'hagi de tornar a implantar un nou estat d'alarma si hi ha rebrots a la tardor.

L'acord l'han negociat directament Pere Aragonès i Pedro Sánchez i no ha agradat gens al president de la Generalitat. Poc després d'anunciar-se el pacte, el president Torra es desmarcava de l'acord. Assegura que aquest pacte "no vincula el govern" i afegeix que no entén que el vicepresident d'un executiu independentista contribueixi a allargar una situació que impedeix que Catalunya recuperi les competències.

Des de Junts per Catalunya, la portaveu al Congrés, poc després, explicava que mantenien el seu no a la pròrroga i criticava l'acord dels republicans:

 

Fins ara, Esquerra s'havia abstingut en les tres primeres pròrrogues i va votar en contra en les dues últimes.

Torra diu que comunicarà a Sánchez en la conferència de presidents que s'oposa a una pròrroga de l'estat d'alarma:

 

Aragonès, satisfet

L'acord, que aquest diumenge haurà de ratificar l'executiva d'Esquerra, també preveu que la Generalitat pugui cogestionar el fons de reconstrucció europeu i una ajuda pels treballadors de la Conca d'Òdena. El coordinador nacional dels republicans, Pere Aragonès, posava en valor l'acord en declaracions a TV3:

"Si algú es pensava des de la dreta espanyola que expulsaria Esquerra Republicana de la capacitat d'incidir i influir amb els seus 13 diputats, s'equivoca."

Segons Aragonès, l'executiu espanyol també s'ha mostrat obert a tornar a reunir la taula de negociació amb la Generalitat més endavant: "Es tornarà a reunir un cop superat l'estat d'alarma."


Amb el suport del PNB

Amb l'abstenció d'Esquerra tancada i el sí del PNB, Sánchez ja tindria el suport necessari per aprovar la sisena pròrroga de l'estat d'alarma dimecres que ve al Congrés.

El president espanyol recupera així el front que li va donar suport a la investidura, però també vol intentar mantenir el suport de Ciutadans, amb qui ha tirat endavant les últimes pròrrogues.​

ARXIVAT A:
Quim TorraPere AragonèsERCJxCatProcés catalàEstat d'alarma
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut