Arribada d'un fèretre al crematori de l'Almudena
Arribada d'un fèretre al crematori de l'Almudena

La mortalitat va créixer més d'un 150% a Espanya la setmana del pic de la pandèmia

En les 21 primeres setmanes de l'any, les morts han augmentat un 41% a Catalunya i un 24% a Espanya respecte al 2019, segons dades de l'INE

Actualitzat

Durant les 21 primeres setmanes d'aquest 2020, és a dir, fins al 24 de maig, han mort a Espanya 225.9330 persones, segons les estimacions de l'Institut Nacional d'Estadística. Això suposa un increment del 24,1% respecte al mateix període de 2019. Concretament, a Catalunya aquest creixement és del 41%.

La setmana amb més defuncions de l'any ha estat entre el 30 de març i el 5 d'abril, quan van morir 20.575 persones, un 154,6% més que la mateixa setmana de l'any passat. Va ser durant aquesta setmana que el ministeri de Sanitat va assenyalar que s'havia arribat al "pic" de la corba.

 

Xifra de morts a Espanya durant les primeres 21 setmanes de l'any, entre 2016 i 2020
Xifra de morts a Espanya durant les primeres 21 setmanes de l'any, entre 2016 i 2020

 

L'INE ha publicat l'estadística "Estimació de Defuncions Setmanals durant el brot de Covid-19", que assenyala que les autonomies amb increments més alts de la mortalitat són la Comunitat de Madrid (72,7%), Castella-la Manxa (58%) i Catalunya, mentre que allà on les defuncions han pujat menys és a les Illes Balears (0,5%) i Múrcia (1,1%).

 

Xifra de morts a Catalunya durant les primeres 21 setmanes de l'any, entre 2016 i 2020
Xifra de morts a Catalunya durant les primeres 21 setmanes de l'any, entre 2016 i 2020

 

Mortalitat sense reflectir causes

Aquestes dades reflecteixen la mortalitat a Espanya sense especificar causes, de manera que és impossible mesurar de manera exacta l'impacte del coronavirus, segons remarca l'INE. Sí que s'observa, però, un augment important del nombre de defuncions.

Entre el 16 de març i el 19 d'abril, el moment de màxims contagis de la Covid-19, l'increment de morts va ser sempre de més d'un 50% respecte a l'any passat. En l'última setmana analitzada, del 17 al 24 de maig, la xifra de defuncions és de 7.470 persones, una quantitat similar a la de la mateixa setmana de 2019, quan va haver-hi 7.429 morts.

 

 

L'augment de morts més elevat, entre la gent gran

Per edats, el col·lectiu amb un augment més important de les defuncions durant les primeres 21 setmanes de l'any són les persones més grans de 90 anys (amb un creixement del 27,2% en les defuncions) i les que tenen entre 85 i 89 anys (amb una pujada del 25% de les morts).

En les edats inferiors als 54 anys, pràcticament no hi ha diferències respecte a les morts registrades durant el mateix període de l'any passat.

Les dades difoses per l'INE s'han elaborat a partir de l'aplicació Inforeg del Ministeri de Justícia, que recopila dades dels registres, com les defuncions. L'estadística de l'INE classifica les morts pel lloc de defunció i no pel de residència del difunt.

 


Simón calcula que hi haurà uns 28.000 morts per Covid-19

Preguntat sobre les dades de l'INE, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha apuntat que a Espanya s'hi registraran al voltant de 28.000 morts per coronavirus.

Aquesta xifra suposa una mica menys de dos terços de l'augment de mortalitat que inidica l'INE. Segons Simón, al voltant d'un 30% de l'excés de mortalitat es pot associar a altres factors, com poden ser la grip d'aquest any o al fet que, per la sobrecàrrega de feina que hi ha hagut als hospitals, algunes persones hagin endarrerit el seu accés als centres mèdics i, per això, hagin mort.

"Tot això ho podrem valorar bé d'aquí a uns mesos, quan els certificats mèdics de defunció amb la causa principal de mort ens permetin fer estadístiques molt més detallades"

El ministeri de Sanitat ha notificat aquest dimecres una mort amb coronavirus, després de dos dies sense notificar cap defunció. En l'última setmana, segons les dades actualitzades del ministeri, han mort 63 persones per Covid-19.

 

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón (EFE / Kiko Huesca)

 

En les últimes 24 hores, s'han registrat 219 nous contagis. En l'última setmana, hi ha hagut 2.376 nous casos, la majoria a Catalunya i la Comunitat de Madrid.

Les últimes dades del ministeri de Sanitat, anunciades aquest dimecres, xifren en 27.128 les morts per coronavirus a l'estat. El ministeri comptabilitza les defuncions des que el 3 de març es va conèixer la primera mort a Espanya per Covid-19, una persona que havia mort a mitjans de febrer

 

 

         

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut