La Moncloa valora traslladar pacients entre autonomies per impedir el col·lapse sanitari

Salvador Illa destaca que Espanya, si no ha arribat al pic de casos de coronavirus, està "molt a prop d'arribar-hi"

Actualitzat

El govern espanyol estudia l'opció de traslladar pacients de coronavirus entre diverses autonomies per evitar el col·lapse de les unitats de cures intensives d'uns quants hospitals.

Ho ha dit la directora adjunta del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, María José Sierra, aquest dilluns en la roda de premsa del comitè tècnic de gestió del coronavirus a Espanya, on ha intervingut pel positiu de Fernando Simón en el test de coronavirus:

"Estem totalment en contacte, per anar veient les necessitats i el que faci falta, si és a les nostres mans, intentarem articular-ho"

Posteriorment, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha negat que aquests trasllats ja s'estiguin duent a terme, però ha afirmat que, a hores d'ara, no descarten "cap mesura" i ha afegit que l'executiu farà "el més convenient" per als afectats de coronavirus:

"S'està fent un esforç de solidaritat important entre les comunitats autònomes, però no hi ha hagut trasllat de pacients, sinó que s'han traslladat diferents unitats de material i de subministrament a llocs on més fan falta"

 

Les UCI de Madrid i Catalunya, les més crítiques

Sierra ha explicat que la capacitat de les unitats de cures intensives (UCI) de Madrid i Catalunya es troba "al límit o a punt d'assolir-lo" davant l'augment de casos de coronavirus. La pressió sobre les UCI és, ara mateix, la principal preocupació de les autoritats sanitàries:

"La resta de comunitats autònomes, algunes s'hi estan apropant, però s'estan habilitant més llits. Estem en contacte amb les autonomies, s'està fent un esforç impressionant per augmentar els llits d'UCI. És un dels punts crítics. S'està augmentant molt la capacitat, però s'està produint un gran increment de casos i ràpid, donades les circumstàncies de la malaltia"

Sierra ha apuntat que, durant les properes setmanes, aquesta pressió sobre les UCI continuarà i ha detallat que el període que passa entre que una persona es contagia fins que arriba a l'UCI, si ho necessita, pot ser de "dues o tres setmanes", i sovint, poden passar "15 o 20 dies" ingressats.

 

La directora adjunta del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, María José Sierra, aquest dilluns a la Moncloa
La directora adjunta del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, María José Sierra, aquest dilluns a La Moncloa (EFE)

 

En aquest sentit, la directora adjunta del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències creu que les darreres mesures anunciades pel govern espanyol "seran importants" per reduir el col·lapse sanitari.

El vicepresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio Aguado, ha descartat per ara traslladar pacients de coronavirus a altres regions perquè, actualment, estan "donant l'abast" amb els malalts, tot i que ha afegit que "cal tenir tots els escenaris presents".

 

Illa: "Sense salut no hi ha economia"

En roda de premsa, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que "sense salut, no hi ha economia" i ha dit que, amb el decret que concedeix un permís retribuïble de 8 dies, "no s'està confrontant" una cosa amb l'altra.

"Perquè hi hagi economia, ha d'haver-hi salut, i per això s'ha adoptat aquesta mesura. El primer objectiu és vèncer l'epidèmia i com més aviat millor, i només així es podrà recuperar l'economia."

El ministre de Sanitat també ha apuntat que, amb les dades de contagi conegudes fins ara, s'observa una tendència descendent en la pandèmia i, si Espanya no ha arribat al pic de contagis, hi és "molt a prop".

"Si no estem en el pic, hi estem molt a prop."

 

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la roda de premsa d'aquest dilluns
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la roda de premsa d'aquest dilluns (EFE)

 

Illa també ha celebrat el descens de les dades de contagi, tot i que ha demanat "moltíssima precaució" perquè es tracta d'una "crisi dinàmica" que evoluciona "dia a dia":

"El confinament ja està donant resultats en l'estabilització de la corba epidèmica."

Illa ha apuntat que el fet d'arribar al pic no significa que no hi continuï havent una tensió "molt important" en el sistema sanitari i en l'ús dels recursos de les UCI.

 

Segons les dades d'aquest dilluns, l'increment de casos és d'un 8% i, des de dimecres passat, l'augment diari és aproximadament d'un 12%. Fins al dia 25, en canvi, la mitjana de nous casos suposava un creixement del voltant del 20% respecte al dia anterior.

En aquest sentit, ha insistit que l'aturada de l'activitat no essencial és un pas més per disminuir la mobilitat i rebaixar la pressió a les UCI.

Illa ha descartat per ara l'ajuda de personal sanitari d'altres països i ha especificat que, de moment, s'han mobilitzat treballadors jubilats o residents que van aprovar, però no tenen plaça.

"Agraïm els oferiments que s'han fet per part d'altres països, de moment no els hem activat; si fes falta ho faríem."

 

Grande-Marlaska: "No hi haurà cap problema d'abastament"

En la mateixa roda de premsa, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha dit que, amb l'entrada en vigor del nou decret "no hi haurà cap problema d'abastament necessari i precís", de manera que ha fet una crida a la població a "no acumular" aliments, com ja es va fer al principi de la crisi sanitària.

Grande-Marlaska ha destacat que aquest dilluns s'està reduint d'una forma "sensible" la mobilitat a les entrades de les grans ciutats. El ministre ha citat el cas de Madrid, amb una disminució del 34% del trànsit respecte a dilluns de la setmana passada.

A Barcelona, el trànsit s'ha reduït un 75% respecte a un dilluns habitual i un 40% respecte a dilluns de la setmana passada, ja amb estat d'alarma:

 

Tot plegat, segons Maslaska, demostra "la solidaritat i la responsabilitat" que està manifestant la societat espanyola.

El ministre de l'Interior confia que, amb les noves mesures, es pugui arribar a una reducció d'un 85% del trànsit.

 

Com Illa, el ministre de l'Interior també ha insistit que l'objectiu del reial decret publicat al BOE aquest diumenge a la nit no és altre que reduir la mobilitat:

"Hem fet un esforç important en dues setmanes, que ha fet que la mobilitat es reduís en un 70% i els caps de setmana un 80%. Tots hem possibilitat de reduir els contagis."

Marlaska, però, ha demanat un "esforç suplementari per no sobresaturar la sanitat" i ha remarcat la importància de les dues setmanes que venen ara.

 

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat que l'abastiment està garantit durant la pròrroga de l'estat d'alarma
El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat que l'abastament està garantit durant la pròrroga de l'estat d'alarma (EFE)

 

El ministre de l'Interior ha apuntat que, més que una moratòria, el decret estableix que, en aquells casos en què sigui impossible interrompre l'activitat immediatament, s'aturi l'activitat la mitjanit d'aquest dimarts.

El ministre també ha insistit que els agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil "han tingut en tot moment mitjans de protecció individuals per a l'exercici de les seves funcions", en resposta a les crítiques rebudes per part de sindicats i l'anunci d'una demanda per "homicidi imprudent".

 

Tant Illa com Marlaska han assegurat que l'executiu espanyol està "controlant la situació" creada per la pandèmia "de la millor manera possible". Cap dels dos, però, s'ha pronunciat sobre la pròrroga de l'estat d'alarma dues setmanes més, fins al 26 d'abril, tal com ha remarcat el ministre de Sanitat:

"Evidentment, el govern treballa amb tots els escenaris futurs que en aquest moment encara no són anticipables."

 

Una "declaració de responsabilitat" per als treballadors

El ministeri de Sanitat ha emès aquest dilluns una ordre que estableix el dret dels treballadors de sectors essencials a rebre per part de l'empresa una "declaració de responsabilitat" que acrediti la seva tasca com a membres de sectors exclosos de l'aturada.

El ministre de Transports, José Luis Ábalos, ha explicat que aquest document "permetrà que es puguin desplaçar i facilitarà la tasca de les forces i cossos de seguretat".

En el cas dels autònoms que treballen en sectors exclosos de l'ordre de confinament, Ábalos ha dit que valdrà qualsevol document que justifiqui la seva activitat.

 

El ministre de Transports, José Luis Ábalos
El ministre de Transports, José Luis Ábalos (EFE)

 

Pel que fa als autònoms, el BOE publicat aquest dilluns al vespre aclareix que el permís retribuït recuperable no se'ls aplica perquè només inclou treballadors per a persona aliena.

Els autònoms que facin feines que no quedessin suspeses amb l'aplicació de l'estat d'alarma, el 14 de març passat, "poden continuar prestant els seus serveis amb normalitat".

 

BOE amb la declaració respo... by on Scribd

 

Arriba un avió amb 14 tones de material sanitari

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha anunciat que un avió A400M de l'exèrcit de l'aire ha aterrat aquest dilluns a la tarda a la base de Torrejón de Ardoz amb unes 14 tones de material sanitari. Entre aquest material hi ha un milió de tests ràpids per detectar el coronavirus.

 

L'avió amb material sanitari que ha aterrat aquest dilluns a la base de Torrejón de Ardoz
L'avió amb material sanitari que ha aterrat aquest dilluns a la base de Torrejón de Ardoz (EFE / Ministeri de Defensa)

 

L'aparell va sortir dissabte de Saragossa i ha fet el trajecte de tornada en 32 hores, després de fer dues escales a causa del pes que transportava. Robles ha qualificat la tripulació, formada per vuit aviadors, d'"absolutament entregada".

 

La ministra de Defensa, Margarita Robles, en la roda de premsa d'aquest dilluns a la tarda a la Moncloa
La ministra de Defensa, Margarita Robles, en la roda de premsa d'aquest dilluns a la tarda a la Moncloa (EFE)

 

20 milions d'unitats de material sanitari per a les autonomies

El Ministeri de Sanitat ha repartit a les comunitats autònomes, entre el 10 i el 29 de març, més de 20 milions d'unitats de material sanitari per lluitar contra la pandèmia de coronavirus.

Entre aquest material sanitari hi ha més de 10 milions de mascaretes, de les quals 2,8 milions han anat a la Comunitat de Madrid; 1,3 milions a Catalunya i més d'un milió a Andalusia.

A més, s'han repartit 35.103 ulleres de protecció, 9,6 milions de guants de nitril, prop de 65.000 bates de canvi freqüent, 141.800 solucions hidroalcohòliques i 56 dispositius de ventilació mecànica invasiva, entre altres materials.

 

Mascaretes configurades per a centres sanitaris
Mascaretes configurades per a centres sanitaris (ACN)

 

ARXIVAT A:
Fernando Grande-MarlaskaSalutCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut