Atlanta

La brutal agressió a dos joves desarmats a Atlanta torna a posar en qüestió la policia

En plenes protestes per la mort de George Floyd, sis agents són expulsats del cos per disparar amb pistoles elèctriques contra dos estudiants afroamericans que tornaven d'una manifestació

Isabel GalíActualitzat

Als Estats Units, les protestes per la mort de George Floyd a mans de la policia no s'aturen. Vuit dies després que un agent asfixiés Floyd al mig del carrer provocant-li la mort i amb una quarantena de ciutats amb toc de queda, apareixen nous escàndols policials.

Sis agents de policia d'Atlanta han estat expulsats del cos i processats després que es fessin públiques unes imatges que mostren la brutalitat amb què redueixen dos estudiants afroamericans que anaven desarmats.

Dissabte a la nit, Messiah Young, de 22 anys, i Teniyah Pilgrim, de 20, tornaven cap a casa després de la protesta que s'havia fet a Atlanta contra la mort de Floyd. Des del cotxe, van filmar com la policia detenia un manifestant.

 

Un grup d'agents, molestos perquè els gravessin, van perseguir-los i els van arrestar amb molta violència. La detenció es va emetre en directe per la cadena local CBS46.

 

 

Després de destrossar a cops el vidre del cotxe, els policies obren a la força les portes del conductor i la copilot i els disparen amb pistoles elèctriques. El conductor, Messiah Young, va quedar tan immobilitzat que no podia ni treure's el cinturó.

Els dos joves, que no es van resistir, van ser detinguts. Pilgrim va ser alliberada poc després al mateix lloc dels fets i a Young el van portar a l'hospital Grady i van deixar-lo en llibertat l'endemà. En un principi, el jove va ser acusat de fugir del lloc dels fets i de conduir amb el carnet caducat, però tots dos càrrecs es van acabar desestimant.

La policia justifica la força per la por que els joves anessin armats. En roda de premsa, l'alcaldessa d'Atlanta, Keisha Lance Bottoms, ha qualificat de "molt pertorbador" el vídeo de l'actuació policial:

"L'ús de la força és inacceptable"

 

Un agent de policia obre a la força la porta del cotxe on anaven dos estudiants afroamericans
Un agent de policia obre a la força la porta del cotxe on anaven dos estudiants afroamericans (Reuters)

 

Cada cop més violència

Al final de les manifestacions de repulsa per l'assassinat de Floyd s'hi produeixen cada vegada més acccions violentes. En un país on tothom pot portar armes, hi ha hagut ferits tant entre els manifestants com entre els agents. 

A Saint Louis, aquest dimarts a la matinada, quatre agents han quedat ferits de bala.

 

La policia i l'ús de la força

En les protestes d'aquests dies, hi ha una remor de fons sobre l'ús, i l'abús, de la força per part de la policia. George Floyd va morir asfixiat, segons assenyala l'autòpsia feta pública fa 24 hores, no només perquè un policia li va estrènyer el coll, sinó també perquè dos més li van aixafar l'esquena.

I, els agents que ho veien, no van fer res, cosa que els converteix en "responsables", segons l'advocat de la família de Floyd, Antonio Romanucci:

"Això fa que tots els agents que hi havia siguin criminalment responsables, i, a més, sens dubte, civilment responsables"

Davant d'aquesta situació, quina garantia tenen els ciutadans que assisteixen a les protestes que la policia es contingui? Arreu del país hi ha hagut escenes d'agents agenollant-se davant de manifestants en solidaritat amb les protestes, que s'han fet virals ràpidament.

No és només una expressió de protesta pel supremacisme blanc, sinó que els policies veuen necessari recuperar la confiança dels ciutadans, als quals s'han compromès a servir.

 

Policies d'Oklahoma City s'agenollen en solidaritat amb els manifestants
Policies d'Oklahoma City s'agenollen en solidaritat amb els manifestants (Reuters / Nick Oxford)


 

ARXIVAT A:
Protestes EUAGeorge FloydEstats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut