Galícia prohibeix fumar al carrer i a les terrasses quan no hi hagi prou distància

El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, anuncia una mesura que veu "lògica" i que els experts consideren que evita un risc alt d'infecció

RedaccióActualitzat

Galícia prohibeix fumar al carrer si no es respecta la distància de seguretat, quan s'està en moviment o en espais públics com terrasses.

Així ho ha anunciat aquest dimecres el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, i ho ha fet oficial la publicació al Diari Oficial de Galícia (DOG).

La mesura, que Feijóo veu "lògica" per les recomanacions dels experts, entra en vigor aquest mateix dijous.

El debat ha estat abordat pel comitè clínic d'experts en matèria de prevenció de la Covid-19, que s'ha reunit aquest dimecres, que ha conclòs que el fum del tabac és un "factor de difusió" del virus. Així ho ha transmès en la seva compareixença el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo:

"Els membres del comitè coincideixen que fumar sense limitació en una terrassa amb persones properes o en zones sense distància és un risc alt d'infecció."

El president de la Xunta, Alberto Nuñez Feijóo, anuncia la prohibició de fumar al carrer sense distància de segureta
El president de la Xunta, Alberto Nuñez Feijóo, anuncia la prohibició de fumar al carrer sense distància de seguretat (EFE/Óscar Corral)

En concret, la mesura prohibeix fumar si no es mantenen els dos metres de distància en espais a l'aire lliure, després de constatar el risc de manipular la mascareta, el contacte repetitiu amb els dits després de tocar productes o utensilis que poden actuar com a transmissors, o a la relaxació de la necessària separació entre persones.

Galícia és la primera comunitat autònoma que prohibirà fumar al carrer o en espais públics per limitar els riscos de la Covid.

La comunitat té 827 casos de coronavirus actius, 87 més que el dia anterior, segons dades de la Conselleria de Sanitat de la Xunta. L'executiu assegura que la situació és millor que la de la resta d'Espanya, però que segueixen amb preocupació la comarca de la Corunya. En aquest fil de Twitter, la Xunta resumeix les noves mesures plantejades:


Més probabilitat de contagiar-se

L'argument principal és que el fum pot ser un vehicle de transmissió del coronavirus. Un punt que no està provat del tot, però hi ha una qüestió que sí que és evident, segons l'investigador de l'IRTA-CReSA i professor de la UAB, Joaquim Sagalés:

"La persona que fuma exhala aire de manera més vehement que una persona que estigui respirant de forma normal."

I per això, si no es respecta la distància de seguretat, un fumador té molts números d'encomanar el virus a les persones del seu entorn.

La força en l'exhalació hi és tant amb les cigarretes tradicionals com en les electròniques.

Terrassa a la Corunya
Galícia prohibeix fumar al carrer i les terrasses si no es compleixen les distàncies de seguretat (Europa Press/M. Dylan)

A més, segons l'OMS, algú que fumi, per exemple, 20 cigarretes al dia pot arribar a tocar-se la cara 300 vegades més. I per tant, pot contagiar-se, ell mateix, amb més facilitat.

Tot i que els primers estudis sobre els fumadors deien que el coronavirus els podia blindar, els últims indiquen ja tot el contrari. Així ho explica Sagalés:

"Si jo com a fumador m'infecto de SARS-Coronavirus-2 la probabilitat que desenvolupi Covid-19 és més elevada que una persona no fumadora. I, a més, el pronòstic tendeix a ser més dolent."


L'organització de consumidors FACUA-Consumidors en Acció ha reclamat que les comunitats autònomes segueixin l'exemple de Galícia i prohibeixin fumar al carrer si no es pot respectar la distància de seguretat.

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus Galícia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut