Així són les franges horàries per passejar, sortir amb nens i fer esport al carrer

Les persones d'entre 14 i 70 anys podran fer exercici entre 6 i 10 del matí i 8 i 11 de la nit i les sortides al carrer dels menors de 14 anys s'hauran de limitar entre les 12 del migdia i les 7 de la tarda

Actualitzat

A partir de la mitjanit d'aquest dissabte, 2 de maig, es podrà sortir a passejar i fer exercici físic a l'aire lliure. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha detallat en roda de premsa les franges horàries per a aquestes sortides, que afecten també les dels menors de 14 anys.

El ministre de Sanitat ha justificat l'ús d'un sistema de franges, que el govern espanyol ja havia confirmat, per "ordenar el dia i evitar aglomeracions".

Les persones d'entre 14 i 70 anys que vulguin fer exercici físic podran fer-ho entre les 6 i les 10 del matí i entre les 8 del vespre i les 11 de la nit. L'esport a l'aire lliure, que haurà de fer-se individualment, es podrà practicar una vegada al dia, sempre dins del municipi de residència.

Segons publica el BOE, es podrà fer esport i passejar per espais naturals i zones verdes autoritzades, però no es podrà fer servir cap vehicle motoritzat ni tampoc el transport públic per desplaçar-se enlloc per practicar activitat física. Tampoc està autoritzada la pràctica esportiva en instal·lacions que no siguin a l'aire lliure.

 

Una persona corre en un port esportiu
Una persona corre en un port esportiu (EFE / Darren)

 

En aquesta mateixa franja horària, les persones d'entre 14 i 70 anys també podran sortir a passejar, si volen, acompanyats per una persona amb qui convisquin. Aquests passejos es podran fer fins a una distància d'un quilòmetre de l'habitatge, tal com ha remarcat Illa:

"El límit de distància per a l'esport és el propi municipi i, per passejar, un quilòmetre del municipi."

 

Els més grans de 70 anys, de 10 a 12 i de 19 a 20

Les persones de més de 70 anys i aquelles dependents que hagin de sortir amb un cuidador ho podran fer entre 10 del matí i 12 del migdia i entre 7 i 8 del vespre. Aquests passejos es podran fer una vegada al dia, a una distància màxima d'un quilòmetre del domicili.

En aquests passejos, a les persones més grans de 70 anys els podran acompanyar alguna persona amb què convisquin que sigui major de 14 anys.

Si volen sortir a fer esport, tant els majors de 70 anys com els que hagin de sortir acompanyats, també hauran de fer-ho en aquestes franges horàries.

Dues persones grans passegen per València, dilluns passat
Dues persones grans es passegen per València, dilluns passat (EFE / Juan Carlos Cárdenas)

 

Coincidint amb l'establiment d'aquestes franges horàries, la sortida al carrer dels menors de 14 anys queda limitada entre les 12 del migdia i les 7 del vespre.

D'aquestes franges en queden excloses les persones que presentin símptomes de coronavirus o bé estiguin en quarantena per haver-se contagiat o haver estat en contacte amb una persona portadora del virus.

 

Així ho ha resumit el govern espanyol:

 

 

 

Els municipis de menys de 5.000 habitants, sense franges

En els municipis de menys de 5.000 habitants no hi haurà franges horàries i les activitats es poden fer sense limitació horària, respectant la distància entre persones. El ministeri creu que, en aquests casos no cal distribuir la població per horaris per evitar aglomeracions.

A Catalunya, això significa que les franges horàries només s'estableixen en els 211 municipis que tenen més de 5.000 habitants, segons dades de l'Idescat. Als 736 municipis restants no hi haurà limitació horària per sortir a fer esport o a passejar.

Illa ha remarcat que, en totes les sortides, caldrà mantenir una distància entre persones d'almenys 1,5 metres.

 

Cura d'horts no professionals, a partir de dissabte

També a partir d'aquest dissabte, es permetrà la cura i recol·lecció dels horts no professionals. El BOE d'aquest divendres publicarà una ordre ministerial que permetrà els desplaçaments per cuidar un hort dins del mateix terme municipal o a una localitat adjacent.

La feina a l'hort haurà de fer-se individualment i només es podrà anar-hi acompanyat si és de persones amb discapacitat o de menors d'edat.

Hi haurà excepcions en el cas d'horts d'autoconsum o quan l'activitat impliqui tenir cura d'animals.

 

Pla detall d'un hort
Un hort (ACN)

 

Illa: "L'estat d'alarma ha funcionat"

El ministre de Sanitat ha apel·lat a la responsabilitat de tothom per mantenir l'estat d'alarma mentre sigui necessari i no córrer riscos que "no val la pena córrer".

Segons Illa, és un "fet objectiu" que l'estat d'alarma ha funcionat i, per aquest motiu, ha demanat que, per poder aplicar adequadament el procés de desescalada, "fa falta restringir la lliure circulació" encara durant més temps.

Illa ha dit que el 14 de març, abans de l'entrada en vigor de l'estat d'alarma, l'increment diari de contagis era del 35% i, en les últimes 24 hores, ha estat del 0,6%.

 

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la roda de premsa d'aquest dijous a La Moncloa
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la roda de premsa d'aquest dijous a La Moncloa (EFE / La Moncloa)

 

A punt per al pla de desconfinament

A partir d'aquest dissabte 2 de maig, coincidint amb el 50è dia d'estat d'alarma, els ciutadans poden sortir a passejar o a fer exercici de manera individual a l'aire lliure. Es tracta de la segona mesura per relaxar el confinament, després que, des de diumenge passat, els menors de 14 anys ja poden sortir de casa.

Passat el cap de setmana, el dilluns es posarà en marxa el pla de desconfinament aprovat pel govern espanyol, dividit en quatre fases, i durarà almenys fins a finals de juny.

El govern espanyol ha confirmat que aposta finalment per les franges horàries per organitzar les sortides a partir d'aquest cap de setmana. D'aquesta manera, recull la proposta feta per moltes comunitats, com Catalunya.

Aquest dimarts, la Generalitat va presentar la seva proposta de vuit franges horàries, segons edats o activitats a fer.

 

Vergés creu que l'Estat fa seves "les tesis" de la Generalitat

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha celebrat que el govern espanyol "vingui a les tesis" de la Generalitat i ha apuntat que l'establiment de franges horàries "és la segona o tercera vegada que han de rectificar".

Sobre la polèmica pel pla de desconfinament, que té la província com a unitat territorial, Vergés ha insistit que el govern enviarà la informació a l'Estat per regions sanitàries perquè la província "no és la unitat territorial amb la qual treballem".

 

En una entrevista amb Catalunya Ràdio, la consellera de Salut ha afirmat que el seu departament farà les propostes que calguin si detecten un comportament diferent de l'epidèmia per àrea bàsica de salut o per agrupació d'àrees, com va passar a la conca d'Òdena.

Vergés també ha dit que la Generalitat en cap moment ha deixat de dialogar amb el Ministeri de Sanitat, però ha retret al govern espanyol "la seva manera d'entendre l'estat d'alarma com una potestat per prendre decisions sense comptar amb la coordinació" de les altres administracions.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut