El jutge de guàrdia de Lleida rebutja el confinament decretat per la Generalitat
La jutge troba "desproporcionada" l'ordre de la Generalitat (EFE / Ramón Gabriel)

La jutge de guàrdia de Lleida no ratifica el confinament decretat per la Generalitat

El govern estudia recórrer la resolució de la jutge, que planteja un conflicte de competències entre la Generalitat i l'Estat

RedaccióActualitzat

El jutjat de guàrdia de Lleida ha rebutjat ratificar la mesura de confinament parcial decretada pel govern per a 160.000 habitants de Lleida i set municipis del Baix Segre.

La mesura, que ha entrat en vigor aquesta mitjani, afecta Lleida, Alcarràs, Soses, Seròs, Aitona, la Granja d'Escarp, Massalcoreig i Torres de Segre i les entitats descentralitzades de Sucs i Raimat.

La jutge Elena García-Muñoz Alarcos, substituta en el jutjat d'instrucció número 1, recalca que aquesta "és una competència estatal" i que s'exerceix, a més, amb la garantia de la intervenció de Congrés dels Diputats. I que, en tot cas, el president de la Generalitat haurà de sol·licitar al govern espanyol la declaració d'estat d'alarma.

La magistrada no ratifica la mesura, però tampoc no en demana la suspensió cautelar, de manera que a hores no queda clar quina és la situació legal a Lleida i el Baix Segre, on hi ha 160.000 persones que no saben si han de complir les mesures.


El govern estudia recórrer la resolució

La resposta del govern ha estat immediata i ha anunciat que estudia recórrer la resolució mentre prepara un decret sobre rebrots que aprovarà aquest mateix dilluns.

 

 

En la interlocutòria, la jutge diu que les dades sobre el contagi proporcionades pel govern són pobres i considera "gravíssima" la mesura assenyalant que la proporccionalitat és limitiativa i restrictiva dels drets i no la veu justificada.


Vergés: "No es pot parar una cosa tan seriosa"

La consellera de Salut, Alba Vergés, diu que no entén que la justícia hagi aturat les mesures d'enduriment del confinament a Lleida i el Baix Segre. 

"La llei de salut pública és molt clara, i és un dret fonamental protegir la salut de la ciutadania. Sincerament, no entenem que es pugui parar una cosa tan seriosa, tan seriosa, com aquesta."


En declaracions a Catalunya Ràdio, ha assegurat que els assessors jurídics del govern estan treballant per poder aplicar les mesures. 


La resolució accepta els arguments de la Fiscalia

Aquesta decisió s'ha adoptat hores després que la mateixa Fiscalia Provincial de Lleida mostrés la seva oposició al fet que la justícia ratifiqui la decisió de la Generalitat justificada pel rebrot de coronavirus a la comarca de Segrià.

Al seu escrit, la Fiscalia argumentava que les mesures del govern semblen una còpia de les incloses a l'estat d'alarma --que és competència estatal i s'ha de sotmetre al control del Congrés dels Diputats--, i que són més restrictives que els confinaments perimetrals de la Conca d'Òdena i del Segrià.

A la seva resolució, la jutge Elena García-Muñoz accepta aquests arguments de la Fiscalia i diu que el president de la Generalitat s'ha d'adreçar al govern espanyol per sol·licitar la declaració de l'estat d'alarma.

 

La resolució de la Generalitat endureix el confinament de vuit municipis del Baix Segre (EFE)


La jutge també fa valoracions sobre l'ordre de la Generalitat, que troba desproporcionada tenint en compte les dades de contagi a Lleida.

La magistrada també rebutja que, per tirar endavant la resolució, el govern s'hagi basat en la validació judicial que va tenir el confinament de la Conca d'Òdena, al març.

Sosté que en aquell cas no es fixaven confinaments domiciliaris com ara, i que a Lleida s'afecten amb més intensitat els drets fonamentals de les persones.

ARXIVAT A:
Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut