El govern respon a Simón per les dades: "Qui sap què passa a Catalunya som nosaltres"

Aquest divendres, Catalunya va notificar 635 morts de dies passats que no s'havien traslladat al ministeri i Fernando Simón va parlar de "molta preocupació" i d'"incongruències"

RedaccióActualitzat

Al llarg de tota la crisi del coronaviurs tant la Conselleria de Salut com el Ministeri de Sanitat han anat donant dades diaries de morts i contagiats, i totes mostren ara una evolució positiva. Però la diferència en la manera de comptabilitzar les defuncions per part del govern català i l'espanyol ha provocat que s'hagin produït sovint incongruències en les xifres.

Aquest divendres, Catalunya va notificar 635 morts de dies passats que no s'havien traslladat al ministeri. I el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va criticar obertament la Generalitat i va parlar de "molta preocupació" i d'"incongruències".

"Amb tot el respecte per al senyor Fernando Simón, que és molt bon professional i ho valoro molt, qui sap el que passa a Catalunya som nosaltres."

 

La consellera de Salut ha respost als comentaris de Simón. Alba Vergés diu que la Generalitat ha fet "un esforç enorme per tenir tota la informació" sobre els casos de coronavirus, a més de donar-la i publicar-la cada dia des de fa setmanes. La consellera assegura que "qui millor sap què passa a Catalunya" és la Generalitat i que sempre han facilitat aquesta informació al ministeri:

"Nosaltres col·laborem amb el ministeri i tenim totes les dades i les facilitem per saber on som i per avançar-nos a les decisions. Ens hem dotat d'un esforç enorme per tenir tota la informació i publicar-la cada dia des de fa setmanes perquè ho tingui tothom. Qui millor sap què passa a Catalunya som nosaltres."

Simón també va parlar d'una zona de Catalunya on hi havia un problema amb les dades, però no va donar més detalls. Vergés assegura que "no hi ha cap rebrot" de coronavirus a Catalunya i que "si n'hi hagués cap, segur que no ho faríem per províncies i nosaltres seríem els que ho identificaríem, no el ministeri".


La polèmica de les dades

Aquest divendres no ha estat el primer dia amb divergències amb les dades. La disparitat en el recompte de les dues administracions va arribar pràcticament al mateix moment en què ho feia el coronavirus. Aquesta mateixa setmana, dimarts, el Ministeri de Sanitat va notificar un total de 5.981 morts a Catalunya. En canvi, al Departament de Salut en constaven 6.614.

 

Els morts que va notificar divendres Salut no eren morts d'un sol dia, sinó que s'havien produït en diferents dates. I és que des d'aquest dimarts, el departament ha canviat la manera d'informar sobre les dades. Abans, les xifres diàries eren en realitat casos notificats aquell dia, però que s'havien produït en dies anteriors. Així, per exemple, si un dia es notificaven 50 morts no volia dir que n'hi hagués hagut 50 aquell dia, sinó que, simplement, la notificació havia arribat llavors. Per tant, ara, a la sèrie històrica de l'evolució de l'epidèmia, els casos i les morts s'assignen al dia exacte en què passen, i no al dia en què es notifiquen.  

Les dades es revisen constantment al Servei d'Epidemiologia, que ha de validar els casos positius. I durant aquesta revisió han aflorat aquestes 635 morts. Dades que ja constaven als registres de Salut, però no als del ministeri, perquè els requisits són diferents. 

Salut assegura que aquestes morts notificades no són cap rebrot. I que quan es col·loquin a la sèrie històrica no afectaran la tendència a la baixa que marca les decisions que es prenen. A principis de maig, les morts diàries se situaven al voltant de les 90 i ara la xifra ha baixat pràcticament a la meitat.


Les xifres d'aquest dissabte

Dues persones han mort a Catalunya i 39 més s'han encomanat de coronavirus les últimes 24 hores, segons l'últim balanç fet públic pel Departament de Salut. La xifra TOTAL de morts ha estat corregida a l'alça, fins a les 11.800 defuncions, i s'ha recalculat la xifra d'infectats dels últims dies. En total, hi hauria 64.794 casos des de l'inici de la pandèmia. Pel que fa a les altes hospitalàries, n'hi ha hagut 36.962.

A Espanya, hi ha hagut 48 morts i 361 casos nous confirmats amb PCR. En total, 28.678 persones han mort i 235.290 s'han contagiat de la malaltia.

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutDesescalada
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut