Vicepresident del govern, Pere Aragonès (ACN/Albert Cadanet)
Vicepresident del govern, Pere Aragonès (ACN/Albert Cadanet)

El govern prepara un pla per garantir el dret a vot i fer compatible eleccions i Covid

RedaccióActualitzat

La Generalitat prepara un pla per garantir el dret a vot i fer compatibles les properes eleccions catalanes, que podrien ser a la tardor, amb la pandèmia de la Covid-19.

En una entrevista amb l'Agència Catalana de Notícies, el vicepresident Pere Aragonès ha dit que el govern estarà "preparat" però que també ho han d'estar les juntes electorals amb el "màxim consens" per garantir el dret a vot dels catalans en "qualsevol circumstància".

Aragonès recorda que amb l'experiència de les eleccions al País Basc i a Galícia aquest mes de juliol, i sabent que el virus afecta la mobilitat i que hi pot haver aïllaments domiciliaris, s'està estudiant com celebrar les eleccions "siguin quan sigui":

"En unes eleccions, siguin quan siguin, s'ha de poder garantir el dret a vot de tota la ciutadania."

 

El 12 de juliol es van fer unes atípiques eleccions autonòmiques a Galícia i al País Basc, amb brots força actius de coronavirus a totes dues comunitats.

La Junta Electoral Central, la JEC, i el Tribunal Suprem van avalar que es fessin els comicis, malgrat que mig miler de gallecs i bascos no van poder exercir el seu dret a sufragi perquè estaven en quarantena, infectats per coronavirus.

Aragonès constata que les eleccions al Parlament també s'hauran de celebrar "convivint" amb el coronavirus i ha dit que és "desitjable" que es facin en el context dels "mínims contagis possibles". Això permetria fer una campanya electoral "el més normal" possible i garantir el dret de sufragi el dia de les eleccions:

"El govern està preparat, però també ho han d'estar les juntes electorals. I s'ha de fer amb el màxim consens per garantir el dret a vot en qualsevol de les circumstàncies. Estem treballant des de l'àmbit de processos electorals, veient també l'experiència del País Basc i Galícia, i també amb el coneixement de com el virus està afectant qüestions com la mobilitat i els aïllaments."


El vicepresident ha tornat a reclamar que el calendari electoral es decideixi "des de Catalunya" i sigui el president de la Generalitat, Quim Torra, i no el Tribunal Suprem qui el marqui. Ha dit que la potestat per convocar les eleccions és de Torra però que espera poder saber quina és la data per "superar" la situació d'interinitat del govern.

El president d'una taula electoral a Durango, en les eleccions autonòmiques al País Basc del 12 de juliol
El president d'una taula electoral a Durango, en les eleccions autonòmiques al País Basc del 12 de juliol (EFE)

 

 

ARXIVAT A:
EleccionsCoronavirus Pere AragonèsQuim Torra
Anar al contingut