Pedro Sánchez visita una fàbrica de respiradors a Móstoles (EFE/JuanJo Martín)
Pedro Sánchez visita una fàbrica de respiradors a Móstoles (EFE/JuanJo Martín)

El govern espanyol estudia allargar l'estat d'alarma fins al 26 d'abril

Sánchez comunicarà aquest dissabte si demana a Congrés prorrogar l'estat d'alarma

RedaccióActualitzat

Sánchez comunicarà aquest dissabte si demana a Congrés prorrogar l'estat d'alarma. Després de tres setmanes de confinament, Pedro Sánchez podria acabar anunciant un nou allargament de les mesures per lluitar contra el coronavirus.

Així ho ha avançat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant una compareixença aquest divendres davant la premsa al palau de la Moncloa. Segons ha precisat, el president tindrà demà una reunió amb el Comitè Científic, a continuació una altra amb el Comitè Tècnic de Gestió de la crisi de l'coronavirus i, posteriorment, parlarà amb els líders dels partits de l'oposició.

Després, el diumenge, Sánchez tornarà a tenir una trobada telemàtica amb els presidents autonòmics. El Govern, tal com han explicat fonts socialistes i fonts dels grups parlamentaris, està analitzant la possibilitat de demanar a Congrés que l'autoritzi una nova pròrroga de l'estat d'alarma fins al 26 d'abril.

L'autorització perquè es prorrogui la vigència de l'estat d'alarma s'ha d'emetre abans que expiri el termini actual, és a dir, abans de l'11 d'abril.

El Congrés haurà de celebrar un ple per debatre aquesta sol·licitud de Govern, el que previsiblement succeirà després del 7 d'abril, ja que aquest dia s'han convocat reunions de la Mesa i de la Junta de Portaveus, els òrgans que defineixen els ordres del dia de les sessions plenàries.

Si efectivament l'Executiu es decanta per una nova pròrroga de l'estat d'alarma, haurà de determinar per quant temps i amb quines característiques.

Pedro Sánchez va decretar l'estat d'alarma a tot l'estat el divendres 13 de març, en una mesura extraordinària per combatre la crisi sanitària del coronavirus i quan ja s'havien superat els 4.000 contagis a Espanya. La durada inicial era de 15 dies.

Dilluns 23 de març, en un ple que va acabar de matinada i on només van poder assistir presencialment 43 diputats i 306 ho van fer de forma telemàtica, el Congrés va aprovar una pròrroga de 15 dies més de l'estat d'alarma, fins a l'11 d'abril.

En aquell moment, l'oposició va criticar les mesures de l'executiu espanyol per "insuficients" i per arribar "tard".

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha estat el primer membre de l'executiu espanyol a apuntar que la durada de l'estat d'alerta podria allargar-se més enllà de l'11 d'abril. En una compareixença aquest dijous, Grande-Marlaska va dir que la possible pròrroga estaria supeditada a l'evolució de la pandèmia i que sempre se seguirien els criteris del comitè científic que assessora La Moncloa:

"Estem en una situació dinàmica i d'avaluació diària del desenvolupament de la pandèmia"."Seran els propers dies els que determinin una resolució (sobre la possible nova pròrroga), però sempre sota criteris científics i de les autoritats sanitàries"

Un dels barons del PSOE, el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ha apuntat que la seva "intuïció" li indica que és "bastant possible" que el govern de Pedro Sánchez decideixi prorrogar per segona vegada l'estat d'alarma.

Fernando Simón, principal assessor del govern espanyol en la gestió de la crisi del coronavirus, ha admès aquest divendres que les restriccions s'hauran de mantenir "alguna setmana més" per frenar els contagis entre la població. Però ha dit que la decisió d'allargar l'estat d'alarmà més enllà del 12 d'abril "no depèn dels tècnics".

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut