Sánchez diu que l'estat d'alarma arribarà al maig, però no allarga l'aturada econòmica
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dissabte a La Moncloa

Sánchez diu que l'estat d'alarma arribarà al maig, però no allarga l'aturada econòmica

El president del govern espanyol anuncia que demanarà que es prorrogui fins al 25 d'abril, tot i que sense permís retribuït i, per tant, amb l'economia funcionant

RedaccióActualitzat

Estat d'alarma fins al dissabte 25 d'abril. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dissabte a primera hora de la tarda que l'estat d'alarma s'allargarà 15 dies més.

Sánchez s'ha reunit al matí amb el comitè científic i amb els responsables de la gestió d'aquesta crisi sanitària, i ha decidit que les mesures de confinament s'han de mantenir, com a mínim, dues setmanes més quan s'acabi la primera pròrroga. 

"Necessitem una mica més de temps"

En una declaració pública similar a les d'anteriors dissabtes des de La Moncloa, Sánchez ha dit que ha pres la decisió d'acord amb el parer dels membres dels comitès de seguiment de la crisi del coronavirus:

«Necessitem una mica més de temps i mantenir aquest esforç col·lectiu, i per això, seguint les recomanacions dels experts, els anuncio que el Consell de Ministres de dimarts aprovarà la pròrroga de l'estat d'alarma 15 dies més, fins al 25 d'abril. Novamement demanarem al Congrés la pròrroga de dues setmanes més d'aquesta mesura.»

«Amb totes les cauteles, és el temps que necessita el nostre sistema de salut per recuperar-se.»

No continuaran els permisos retribuïts

En la seva declaració inicial, Sánchez no ha aclarit si el permís retribuït per aturar el gruix de l'activitat econòmica que hi ha en la quinzena actual d'estat d'alarma es prorrogarà també fins al 25 d'abril.

Diverses preguntes dels periodistes li han demanat que ho aclarís, i després de donar unes quantes respostes poc clares, finalment ha estat rotund, i ha dit que no es prorrogarà:

«No, tornarem a l'estat d'alarma que teníem abans del reial decret que ho va establir. Els experts ens diuen que després de  Setmana Santa es pot recuperar l'estat d'alarma inicial.»

Això significa que a partir del dilluns 13 d'abril, i del dimarts 14 en el cas de Catalunya, que celebra el Dilluns de Pasqua, la situació tornarà al punt que hi havia el 28 de març, quan es va acabar la primera quinzena d'estat d'alarma.


Sortir de casa per «un passadís»

En el torn de preguntes, el president del govern espanyol ha admès que les mesures de confinament de l'estat d'alarma gairebé segur que aniran més enllà d'aquesta pròrroga de 15 dies:

«A finals d'abril haurà acabat tot? La resposta és no. Les mesures seran les mateixes? Si aconseguim doblegar la corba, podrem anar recuperant la nostra quotidianitat, alguns aspectes de la vida social. Anuncio que vindran més dies d'estat d'alarma.»

«No sortirem de casa directament, haurem de recórrer un passadís, i aquest passadís dependrà del que fem fins llavors.»


El «pla de recuperació»

Sánchez ha dit que aquests 15 dies més han de servir per superar la primera fase, que és la de la contenció de l'epidèmia de coronavirus.

També ha assegurat que el govern espanyol s'està preparant des fa força dies per a la segona fase, que ha qualificat de «recuperació»:

«Vull anunciar-vos que des de fa setmanes el govern espanyol està pensant en el mitjà termini, què cal fer en les pròximes setmanes, i ho està fent amb un equip específic d'epidemiòlegs i tecnòlegs que està treballant en l'elaboració d'un pla de recuperació.»

Uns nous Pactes de La Moncloa

A una pregunta directa sobre si es planteja fer algun gran acord similar als anomenats Pactes de La Moncloa de la transició, de la dècada del 1970, Sánchez ha contestat afirmativament:

«Crec que aquesta unitat a la qual apel·lo s'ha de traslladar a l'opinió pública. Hem de fer uns nous Pactes de La Moncloa per rellançar i reconstruir l'economia i el teixit social, que es ressentirà del confinament.»

Just abans, al final de la seva declaració, havia assegurat que «estem davant la gran crisi de les nostres vides.»

Sánchez visita una fàbrica de respiradors a Móstoles (EFE/JuanJo Martín)
Sánchez aquest divendres visitant una fàbrica de respiradors a Móstoles (EFE)


Ha parlat amb els altres líders polítics

Sánchez no vol que el tornin a acusar d'anar per lliure. Aquest dissabte el president espanyol ha parlat amb portaveus i líders d'altres partits abans de comunicar públicament la decisió. El president del PP, Pablo Casado, ja ha explicat que votarà a favor de la pròrroga de l'estat d'alarma:

 

La segona pròrroga de l'estat d'alarma hauria de rebre el vistiplau del Congrés dels Diputats abans de ser aprovada posteriorment de manera definitiva pel Consell de Ministres.


El confinament funciona

Els experts asseguren que les mesures que s'han pres fins ara funcionen, ja que el nombre de nous contagis s'ha alentit. Malgrat la incertesa sobre les xifres que hi ha actualment, amb el nombre de casos detectats i els morts registrats, sembla que es podria estar arribant al pic de contagis, tal com fa dies que anuncia l'estat espanyol. Segons l'última actualització, ja hi ha hagut 124.000 persones contagiades i 11.744 persones mortes. Divendres també es van registrar menys contagis i menys morts que dijous.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, explicava divendres que "les tendències assenyalen que l'objectiu s'està assolint a poc a poc". Diu que "estem en una situació de bona evolució", però que cal tenir molta cura de no tornar a un escenari d'augment de casos diaris per noves transmissions.

 


Com sortir del confinament

Els tècnics i el govern espanyol també analitzen com ha de ser la sortida del confinament per evitar altres pics. L'investigador Oriol Mitjà i l'informàtic i biòleg Joel López han presentat un protocol amb 4 fases per sortir del confinament. López, en declaracions al programa "Catalunya nit" de Catalunya Ràdio, ha assegurat que caldrà fer proves a tota la població per saber quina és la immunitat al virus i després permetre sortides en grups.

"A partir de testos d'antígens i PCR es podria determinar quines persones estan en un procés infectiu i poden propagar la malaltia. Aquesta fase s'hauria de prolongar amb una fase de control sobre la població. En aquestes últimes fases podries deixar sortir la gent progressivament en grups controlats."

Oriol Mitjà ho explica en aquest fil de tuits:

 

 

ARXIVAT A:
Estat d'alarmaCoronavirus Pedro Sánchez
Anar al contingut