El govern espanyol aprovarà dimarts les mesures de la "nova normalitat"

Durant la compareixença per defensar l'última pròrroga de l'estat d'alarma, Pedro Sánchez ha acusat la dreta d'utilitzar el virus i la bandera com a "arma llancívola"

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez ha anunciat que dimarts que ve el Consell de Ministres aprovarà un nou decret de mesures de "prevenció, contenció i coordinació" per afrontar la crisi de la Covid-19, un cop superat l'estat d'alarma. Les mesures s'abordaran amb les comunitats autònomes al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.

El president espanyol ha explicat que volen unir en una sola norma les mesures sanitàries que caldrà aplicar a partir del 21 de juny mentre no hi hagi una vacuna. És, en definitiva, "la nova normalitat" a la qual ha fet referència sovint Sánchez.

El cap de l'executiu espanyol ha fet l'anunci durant la seva compareixença al Congrés per defensar la sisena i última pròrroga de l'estat d'alarma. S'aprovarà aquesta tarda gràcies al suport de Ciutadans i el PNB. ERC s'abstindrà.

Sánchez ha dit que l'últim tram de la desescalada el pilotaran directament les comunitats autònomes. Quan s'entri en fase 3, els presidents autonòmics recuperaran la capacitat de decisió.

En el seu discurs, Sánchez ha apel·lat de nou a la unitat i ha lamentat que en ocasions anteriors ha "clamat en el desert" sobre aquesta qüestió.

"No es poden utilitzar les víctimes com a arma llancívola ni utilitzant una bandera que és la de tots i que oneja a mig pal. No ho oblidem mai"

 

El govern espanyol aprovarà dimarts les mesures de la
El ple del Congrés aquest dimecres (ACN)


Sánchez ha fet una crida a la resta de grups parlamentaris a "aparcar la mesquinesa i la petita política" perquè ara mateix "Espanya ha de salvar Espanya".

El president espanyol ha assegurat que l'estat d'alarma ha permès "salvar vides".

"Avui tenim zero morts com a conseqüència de la Covid-19, i crec que és un èxit de tots, de tots els grups parlamentaris que hem permès prorrogar l'estat d'alarma, i els vull agrair la col·laboració perquè han contribuït a la causa d'afavorir la salut pública i salvar vides"


I ha apel·lat a la necessitat d'acabar amb la crispació política.

"El verí de l'odi és el més nociu. Corroeix les societats i aniquila les comunitats. Diguem no, no al verí de l'odi, no a la violència física, no a la violència verbal, no a l'insult i no a la provocació"



Casado: "És el govern espanyol menys democràtic de la nostra democràcia"

El govern espanyol aprovarà dimarts les mesures de la
Pablo Casado ha anunciat que demanarà una comissió d'investigació sobre la gestió del coronavirus (ACN)


El PP ha confirmat que s'oposarà a l'estat d'alarma i el seu president, Pablo Casado, ha carregat amb contundència contra Sánchez acusant-lo d'encapçalar el govern espanyol "menys democràtic de la nostra democràcia" i d'estar perpetrant un "engany massiu" a la ciutadania.

"No es cansa de mentir", ha dit Casado a Sánchez, i ha avançat que quan acabi aquesta situació d'emergència, el PP demanarà una comissió d'investigació al Congrés per "aclarir la responsabilitat" de la "nefasta" gestió del coronavirus.      

"En tres mesos ha travessat massa línies vermelles. Ha fet uns pactes infames que disfressa de gestió de la pandèmia, com aquesta pròrroga, que després de posar-se molt digne que només parlaria de l'estat d'alarma li han tret la derogació de la reforma laboral, la taula d'autodeterminació i la ruptura de la igualtat en la gestió d'ajudes socials. Dignitat de posar i treure"

"Vostè va arribar amb una moció censura al govern i ara pretén fer una moció de censura a l'Estat, tot plegat sota el pal·li de l'alarma que avui pretén prorrogar per sisena vegada  fins als 90 dies d'excepcionalitat constitucional, fins i tot després de reconèixer que hi ha pla B per mantenir el comandament sanitari i la limitació de mobilitat"


Casado ha recordat també el paper de Pedro Sánchez en el desenllaç de Nissan:

"La seva demonització sectària del motor la paguen els 25.000 llocs de treball associats a la Nissan de Barcelona. Ens pot dir per què fa quatre mesos va prometre a Davos que no tancaria? Tanta cimera amb Torra i ni un minut per parlar d'indústria"


Enganxada entre Rufián i Borràs

El debat ha tingut un moment de tensió quan han intervingut els portaveus de Junts per Catalunya i Esquerra.

La diputada de JxCat Laura Borràs ha acabat el seu torn fent una crida a la unió de l'independentisme i ha criticat el discurs del portaveu d'Esquerra, Gabriel Rufián, per "ofensiu", ha dit, i "innecessari". Abans, el diputat republicà havia marcat perfil i distàncies per justificar la seva abstenció en contrast amb el vot negatiu dels seus socis de govern.

El govern espanyol aprovarà dimarts les mesures de la
Gabriel Rufián explicant que Esquerra aposta per l'abstenció (ACN)

 

Gabriel Rufián: "Esquerra Republicana és el principal grup català en aquesta cambra. És el que hi ha. Per part d'Esquerra Republicana parlen i decideixen Esquerra Republicana, des de Brussel·les fins a Martorelles. No som els criats de ningú, de ningú"

Laura Borràs: "És necessari que les forces independentistes anem juntes, encara que puguem discrepar, encara que de vegades hi hagi coses que poden molestar, com el discurs d'avui del senyor Rufián, que em sembla innecessari, ofensiu i que mira més al passat que no pas al present, i on hem de mirar és al futur"

 

El govern espanyol aprovarà dimarts les mesures de la
Laura Borràs defensant l'oposició de JxCat a la pròrroga de l'estat d'alarma (ACN)

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarmaPedro Sánchez
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut