Un professional de l'Hospital Sant Joan de Déu, al laboratori on es fan les proves PCR
Un professional de l'Hospital Sant Joan de Déu, al laboratori on es fan les proves PCR (ACN / Hospital Sant Joan de Déu)

El coronavirus continua baixant a Catalunya: 83 morts i 684 nous contagis en 24 hores

Des de l'inici de la pandèmia, a Catalunya han mort 3.231 persones i hi ha hagut 31.727 contagis de Covid-19

Actualitzat

En les últimes hores s'han confirmat 684 positius nous de coronavirus a Catalunya i han mort 83 persones, les xifres més baixes de les últimes dues setmanes, que confirmen la tendència a la baixa dels darrers dies.

Segons les dades de la Conselleria de Salut, des de l'inici de la pandèmia han mort 3.231 persones i hi ha hagut 31.727 contagis de SARS-Cov-2. D'aquests contagis, 5.117 són professionals sanitaris, 97 més dels que hi havia aquest dimecres. 

Des de l'inici del brot de la Covid-19, s'han comptabilitzat a Catalunya un total de 13.513 altes hospitalàries, 450 en les últimes 24 hores.

En tots els dies de brot de coronavirus un total de 2.582 han estat ingressades de gravetat, 75 aquest dijous.

Es tracta d'una altra millora de les dades, que se suma a la d'aquest dimecres, quan en 24 hores, a Catalunya, van morir 107 persones per coronavirus, la xifra més baixa en un sol dia de les últimes dues setmanes. També hi va haver 1.396 contagis de Covid-19, de manera que el total de positius confirmats va superar els 30.000.

 

Una persona amb mascareta passeja per la plaça Catalunya de Barcelona
Una persona amb mascareta passeja per la plaça Catalunya de Barcelona (EFE / Marta Pérez)

 

Més de 1.400 morts en residències de gent gran

Actualment, hi ha 2.298 persones que viuen en geriàtrics als quals se'ls ha diagnosticat Covid-19 i es troben aïllades. A més, 650 residents estan hospitalitzats.

Des de l'inici de la pandèmia, han mort 1.407 persones residents, segons les dades d'aquest dijous. Són 229 més que la xifra donada aquest dimecres.

 

De les 1.073 residències del sistema català, en 262 hi ha algun intern amb coronavirus i, en 365 més, hi ha persones amb simptomatologia.

Dels professionals que hi treballen, 4.525 estan aïllats o tenen simptomatologia.

 

Desinfecció de la residència El Racó de Pau, de Barcelona
Desinfecció de la residència El Racó de Pau, de Barcelona (EFE / Toni Albir)

 

Prorrogat l'estat d'alarma

En el conjunt de l'Estat, aquest dijous s'han superat els 150.000 casos de coronavirus. Després de dos dies de lleugeres pujades, en les darreres 24 hores han tornat a baixar tant els nous contagis, 5.756, com el nombre de morts, 683. Paral·lelament, continuen registrant-se moltes altes hospitalàries: per segon dia seguit, s'han superat les 4.000 altes.

Aquest dijous, el Congrés dels Diputats ha aprovat una segona pròrroga de l'estat d'alarma, fins al 26 d'abril. Durant el debat, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha mostrat "convençut" que no serà l'última pròrroga i que s'haurà de tornar a prorrogar el decret perquè a finals d'abril encara "no haurem posat fi a la pandèmia".

 

14 milions de mascaretes

De cara al final del confinament total decretat pel govern espanyol, la Generalitat ha anunciat la compra de 14 milions de mascaretes per a la població, que es distribuiran en farmàcies i s'hauran de recollir amb la targeta sanitària. Les primeres 100.000 es començaran a distribuir aquest dimarts, dia en què acaba l'enduriment del confinament.

El govern català demana que, precisament, aquesta primera remesa es reservi per a les persones que tornen a la feina després del cap de setmana de Pasqua.

 

Operació "no sortida"

Aquest Dijous Sant és força diferent del dels altres anys. En un dia en què era habitual que comencés l'operació sortida de trànsit, les carreteres han estat buides i s'han fet múltiples crides a no moure's de casa.

Aquesta crida ha vingut, sobretot, dels municipis amb un alt percentatge de segones residències, que han posat en marxa diverses accions per impedir l'arribada de gent aquest cap de setmana de Pasqua. Tot plegat ha deixat imatges molt poc freqüents en aquestes dates...

 

Panorama de Calella de Palafrugell, sense gent
Panorama de Calella de Palafrugell, sense gent (ACN / Xavier Pi)

 

Als cementiris de Barcelona, la situació va millorant. Dies després d'anunciar que caldria limitar la incineració dels difunts perquè no hi havia prou capacitat, els serveis funeraris de la ciutat han anunciat que, malgrat el gran augment de la demanda, finalment es podran fer totes les incineracions i no serà necessari fer enterraments temporals.

Ara mateix, segons ha explicat el tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, els espais tenen una ocupació del 50% i no hi ha llista d'espera, de tal manera que "el sistema permet donar resposta a la demanda".

 

Allargar terminis en el pagament d'impostos

Els efectes de la crisi del coronavirus sobre l'economia estan perjudicant molts treballadors i empreses en un moment en què s'acosta el pagament de diversos impostos. El govern espanyol està estudiant la possibilitat d'allargar els terminis de pagaments per a pimes i autònoms, segons ha apuntat la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero.

Des de fa setmanes, les patronals, la Cambra de Comerç, el Col·legi d'Economistes o els assessors fiscals reclamen més marge al govern espanyol per poder pagar.

 

Arreu del món, la pandèmia del coronavirus podria fer que hi hagués 500 milions més de persones en la pobresa. Un estudi de l'ONG Oxfam calcula que la pobresa global podria augmentar per primera vegada des del 1990 i que hi hauria països que retrocedirien al nivell de finals del segle passat.

Oxfam assenyala que, si no es prenen mesures com la cancel·lació del deute o el rescat de persones i empreses, fins a 4.000 milions de persones haurien de viure amb menys de 5,5 dòlars al dia.

Precisament per combatre aquests efectes, a última hora del dia, l'Eurogrup ha acordat un paquet de mesures econòmiques de mig bilió d'euros en ajudes i préstecs per donar suport als estats, empreses i treballadors.

 

Una dona amb mascareta, al vestíbul buit de l'aeroport del Prat
Una dona amb mascareta, al vestíbul buit de l'aeroport del Prat (EFE / Quique García)

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut