Desastre ecològic a la paradisíaca illa de Maurici pel vessament de petroli d'un vaixell

Els canvis en els corrents i el vent expandeixen la fuita de fuel a altres llocs de la costa de l'illa africana

Redacció/AgènciesActualitzat

El vessament de petroli d'un vaixell de càrrega encallat des de fa dues setmanes a la paradisíaca illa de Maurici, a l'oceà Índic, està provocant una catàstrofe ecològica sense precedents al país africà.

Els canvis del vent i els corrents estan desviant el vessament. Si fins ara la marea negra es concentrava al sud-est de l'illa, ara s'està desplaçant més cap a l'est, cosa que posa en risc atraccions naturals i turístiques de la zona. 

Mentrestant, les autoritats i la societat civil s'afanyen en les feines de neteja a les platges i al vaixell avancen amb bon ritme els treballs per segellar la bretxa i buidar els tancs.

Vista aèria del vessament de petroli a l'illa de Maurici tocant els esculls de corall
Vista aèria del vessament de petroli a l'illa de Maurici tocant els esculls de corall (EFE/Pierre Dalais)

En el moment de l'accident, la nau no transportava càrrega, però contenia unes 200 tones de dièsel i 3.800 de petroli per a consum propi, segons els activistes locals. El vaixell, de propietat japonesa però registrat a Panamà, navegava des de la Xina fins al Brasil, amb una vintena de tripulants que van ser evacuats.

Segons l'assessor ambiental de l'illa Maurici i exresponsable d'estratègies de Greenpeace Àfrica, Mokshanand Sunil Dowarkasing, el canvi en els corrents i el vent posa ara en risc tota la costa est de l'illa, incloses algunes de les principals atraccions naturals i turístiques de la nació africana, com l'Île aux Cerfs.

Durant els últims dies, el vessament es concentrava al sud-est, on continua encallat el vaixell de càrrega des del 25 de juliol, just davant de la zona anomenada Pointe d'Esny. La progressió del vessament ha obligat l'executiu mauricià a declarar l'estat d'emergència mediambiental al país.


Voluntaris i campanya solidària

Durant el cap de setmana hi ha hagut una afluència massiva de persones per col·laborar en les tasques de neteja i construcció de barreres de contenció. Gràcies a això, en els llocs afectats per la primera onada de combustible la situació s'ha "mitigat una mica", segons Dowarkasing, tot i que encara queda molt per fer.

Voluntaris locals netegen les platges de l'illa Maurici del fuel vessat pel vaixell MV Wakashio
Voluntaris locals netegen les platges de l'illa Maurici del fuel vessat pel vaixell MV Wakashio (EFE/EPA/Laura Morosoli)

Organitzacions locals han posat en marxa una campanya per recollir fons i estan demanant ajudes a la resta del món sota el lema "Mauritius Oil Spill Cleaning 2020 - MV Wakashio" (Neteja del vessament de petroli a Maurici - MV Wakashio).

Greenpeace alerta que el vessament tindrà conseqüències devastadores perquè ja hi ha platges ennegrides i fauna i flora marina morta.

 

Contenció de la fuita

Segons l'expert local, s'està aconseguint contenir la bretxa que va causar el vessament i hi ha motius per ser optimistes i que la taca no segueixi augmentant. Però això dependrà que s'aconsegueixi buidar tot el combustible que queda al vaixell, repartit en diferents tancs, per a què noves fissures no revifin el problema.

Imatge de satèl·lit del vessament de petroli a la costa de Maurici
Imatge de satèl·lit del vessament de petroli a la costa de Maurici des del vaixell (Reuters)


Ajuda externa

Un equip francès ja treballa sobre el terreny, després que el divendres el primer ministre mauricià, Pravind Jugnauth, demanés assistència al govern de França per manca de mitjans propis a l'illa.

També s'ha promès ajuda des d'altres països, com Japó.

Desastre ambiental i econòmic

Al sud es troba el parc marí Blue-Bay, un espai de gran valor ecològic i turístic que ja ha començat a rebre traces de petroli.

És un "ecocidi" i, en la meva opinió, no es va actuar correctament.  Però el mal està fet.  Ara, la nostra feina és intentar recuperar l'illa al màxim", diu l'assessor de Greenpeace a Maurici, Mokshanand Sunil Dowarkasing

El desastre no és només natural, sinó també econòmic, en una zona en què centenars de famílies viuen del turisme i de la pesca.

Una marea negra avança pel sud-est de l'illa de Maurici
Una marea negra avança pel sud-est de l'illa de Maurici (EFE)
ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut