L'entrada de la residència de la Torrassa, a l'Hospitalet de Llobregat (ACN/Laura Fíguls)
L'entrada de la residència de la Torrassa, a l'Hospitalet de Llobregat (ACN/Laura Fíguls)

Dels 9 casos a la residència de l'Hospitalet, 5 ja havien superat la Covid a l'abril

La residència està tancada des que es va donar la primera alarma i no permet visites de familiars ni sortides

RedaccióActualitzat

Un focus preocupant de coronavirus és a l'Hospitalet de Llobregat, la segona ciutat de Catalunya i la més densament poblada. En una setmana, els positius nous s'hi han multiplicat per tres i arriben als 107 casos. Un dels brots és al barri de la Torrassa, on han passat de 4 contagis a 37. En una residència de la zona, es concentren 9 dels casos positius, un treballador i 8 residents. Tots són asimptomàtics. Davant tot plegat, s'hi han suspès les visites de familiars

Segons explica la residència, el protocol es va activar després que el 5 de juliol un treballador del centre va notificar que tenia símptomes i l'endemà va donar positiu a la PCR. Llavors es va fer proves a tot el personal i als residents.

Dels 54 residents, 8 han donat positiu, i d'aquests, n'hi ha cinc que ja havien passat la malaltia. Va ser a l'abril. La van superar i al maig i al juny van donar negatiu en les proves PCR. Ara, però, han donat positiu. És el que es coneix com a "repositivització". Els altres tres són casos positius per primera vegada. Segons la residència, tots els avis afectats són completament asimptomàtics i estan aïllats a les habitacions, d'acord amb el protocol. No tenen "ni tan sols dècimes de febre".

Cap dels residents havia estat en contacte amb el treballador afectat, i 5 havien fet sortides amb les famílies, com preveien les instruccions del pla de contingència del Departament de Salut, totes a l'entorn del barri de la Torrassa. Un altre havia estat visitat a l'hospital.

Davant la situació i la possibilitat que el contagi s'hagi produït durant les sortides familiars, la residència ha suspès tant aquestes sortides com les visites de les famílies al centre, i s'ha informat els familiars de la situació de tots els residents.

Es dona el cas que un altre treballador va donar positiu, però estava de vacances des de feia 10 dies i no havia tingut contacte amb el centre.

La residència era un centre considerat "verd", perquè no hi havia cap cas de la Covid-19 fins ara. Pertany a la Fundació la Torrassa Serveis a la Dependència, i el seu gerent, Pedro Ardite, ha explicat a EFE que tenen concertades amb l'administració el 80% de les places.

La residència està tancada a l'exterior des que es va donar l'alarma, els malalts estan aïllats i el seu responsable assegura que disposen de tots els EPIs i el material necessari.


Donar positiu després d'haver superat la malaltia

La repositivització d'aquests cinc casos no és un fenomen únic. Diversos estudis han trobat casos que tornen a donar positiu per coronavirus temps després d'haver superat la malaltia.

En la majoria de casos, no es detecten símptomes o són molt lleus. A més, la repositivització s'associa a càrregues virals baixes, fet que fa que els pacients no siguin infectius.

Aquests casos desperten preguntes sobre la immunitat davant el virus de la Covid-19 entre les persones que han superat la malaltia. Hi ha estudis que apunten que els anticossos comencen a disminuir passats 2 o 3 mesos de la infecció.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut