Pirotècnia durant una revetlla de Sant Joan
Pirotècnia durant una revetlla de Sant Joan

Com serà Sant Joan? Revetlles "minimalistes" i pirotècnia de baixa potència

Protecció Civil afirma que les reunions hauran de ser de 15 o 20 persones com a màxim, i es fomentarà la venda de petards de baixa potència per evitar accidents

RedaccióActualitzat

La revetlla de Sant Joan d'aquest any es veurà marcada per la pandèmia del coronavirus. En principi, està previst que la festa es pugui celebrar, però lluny de les habituals concentracions massives en carrers, platges o locals d'esbarjo. Hauran de ser revetlles "de petit format".

Si no hi ha rebrots i tot va com està previst, la setmana de la revetlla ja s'haurà derogat l'estat d'alarma, i totes les regions sanitàries de Catalunya hauran arribat a la fase 3.

Protecció Civil, el Departament de Cultura i el sector de la pirotècnia han treballat en un pla amb l'objectiu que es pugui celebrar la festa d'acord amb la situació que vivim.


No es podran celebrar les grans festes

Protecció Civil ja ha comunicat que les revetlles no es podran celebrar a la platja i que les celebracions podran reunir entre 15 i 20 persones utilitzant pirotècnia més petita de la que és habitual.

La subdirectora general de Coordinació i Gestió d'Emergències, Imma Soler, ha explicat a Catalunya Ràdio que "el més important seria que aquestes celebracions no provoquessin aglomeracions i que no tinguéssim al cap aquestes festes grans, amb molta gent, sinó que fossin festes de més petit format, de tipus familiar, amb grups petits."

Per la seva part, el cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, també ha demanat fer revetlles de Sant Joan "minimalistes" aquest any i no aplegar-se gaire gent, tot i que l'estat d'alarma s'acabi".

Trilla ha reconegut que la situació pot ser "complicada", perquè Sant Joan coincidirà amb la finalització del decret d'estat d'alarma pel coronavirus "i pot haver-hi la sensació que s'ha acabat" el perill de contagi.

"Hem de demostrar que som madurs i no començar a fer festes macro i que la gent perdi el sentit de l'ordre."

Pla escorç d'un nen observant el mostrador d'una botiga de petards els dies previs a la revetlla de Sant Joan. Imatge del 20 de juny del 2019 (horitzontal)
Un nen en una botiga de petards

Venda de petards

Aquest any, segons ha precisat el president de l'Associació de Fabricants i Majoristes de Catalunya de Focs d'Artifici, Josep Maria Vilardell, es fomentarà la venda de petards de potència baixa, per evitar accidents i feina als bombers i als centres sanitaris, que encara estan tensionats per la Covíd-19.

"Hem d'evitar qualsevol problema o augment de feina dels serveis sanitaris, de Bombers o de les forces de seguretat, que ja han estat prou col·lapsats. En això sí que hi hem treballat, que no hi pugui haver una revetlla amb incidències.... Ha de ser una revetlla familiar, amb aquests lots que són infantils."

Vilardell calcula que facturaran el 70% del que tenien previst i, en el cas concret del sector dedicat als castells de foc, que treballa sobretot en les festes majors, la reducció de l'activitat serà del 95%.

 

Recupera l'entrevista al doctor, Trilla:

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut