Com el cas Dina ha posat Pablo Iglesias contra les cordes

L'oposició demana que comparegui amb urgència al Congrés per aclarir què va passar amb el mòbil de la seva exassessora

Marta ViladotActualitzat

De perjudicat en el cas Villarejo a sospitós en el cas Dina. Les coses han canviat molt en poc més d'un any. I no només perquè Pablo Iglesias podia parlar sense mascareta enmig d'un munt de periodistes, sinó perquè llavors es presentava com a perjudicat en l'anomenat "cas Villarejo".

Va ser el 27 de març del 2019. Pablo Iglesias va anar a l'Audiència Nacional a personar-se com a perjudicat en el cas Villarejo, excomissari en presó provisional pels presumptes delictes d'organització criminal, suborn i blanqueig.

El líder de Podem va denunciar llavors que "una de les vergonyes més grans de la democràcia és l'existència d'una trama criminal que vincula periodistes corruptes, mitjans de comunicació i grans empresaris". Iglesias va subratllar el compromís de la seva formació per "netejar la democràcia de porqueria" i va apel·lar al secret de sumari per no donar més detalls de la seva declaració al jutge Manuel García Castellón.

José Manuel Villarejo
L'excomissari José Manuel Villarejo en una imatge d'arxiu (EFE)


Dina Bousselham, l'origen

Tot té l'origen l'any 2015, quan es produeix el robatori del mòbil de Dina Bousselham, exassessora de Pablo Iglesias, un mòbil que conté informació privada i converses de líders de Podem. Iglesias assegura que el robatori va ser planificat per l'anomenada "policia patriòtica" amb l'objectiu de desacreditar la seva formació en moments electorals clau.

El contingut de la targeta del mòbil va arribar a alguns mitjans, com Interviú i Okdiario, que en va publicar una part.

El cas Dina ha revifat aquestes últimes setmanes. El jutge sospita de la versió de Pablo Iglesias, que va rebre la targeta de mans de l'editor d'Interviú, Antonio Asensio, i la va tenir durant un any.

El 18 de maig passat, Dina Bousselham va explicar al jutge que Iglesias l'hi va tornar deteriorada i no la va poder obrir. Però pocs dies després va canviar de versió i va dir que Iglesias l'hi havia donat en bon estat.


Iglesias, en el punt de mira del jutge

Ara Pablo Iglesias ha passat de ser-ne presumpte perjudicat a estar en el punt de mira del jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón.

El 25 de maig, el magistrat va dictar una interlocutòria en la qual afirma que hi ha contradiccions i que "les diligències practicades no han permès concretar en quina mesura resulta ofès o perjudicat".

El cas ha saltat a l'àmbit parlamentari, amb acusacions de l'oposició, que denuncien que Iglesias ha tingut informació privilegiada de la Fiscalia i va construir un relat fals.

El líder de Podem s'enfronta a sol·licituds urgents de compareixença, com la que va anunciar la portaveu de Ciutadans, Melisa Rodríguez.

Diu que Pablo Iglesias va utilitzar les denúncies sobre les clavegueres de l'Estat en la seva campanya electoral i "a veure si al final resulta que les clavegueres de l'Estat són el mateix senyor Iglesias".

En l'àmbit judicial, Vox ja ha denunciat Iglesias davant de la Fiscalia Anticorrució. Mentrestant, a l'Audiència Nacional, el jutge García Castellón continua investigant.

Si acaba tenint prou indicis que Iglesias pot haver comès delictes de descobriment de secrets i danys informàtics, elevaria el cas al Tribunal Suprem, per la condició d'aforat com a vicepresident segon del govern espanyol

ARXIVAT A:
Pablo IglesiasUnides PodemJosé Manuel Villarejo
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut