Una dona fumant en un bar de la Corunya (EFE / Cabalar)
El govern vol ampliar els espais lliures de fum on estarà prohibit fumar (EFE/Cabalar)

Catalunya estudia prohibir fumar en carrers i terrasses si no es manté la distància

La mesura ja s'aplica a Galícia i les Illes Canàries i altres comunitats ho estan estudiant

Laura GalánActualitzat

Catalunya podria prohibir fumar al carrer i a les terrasses per evitar un risc alt d'infecció de coronavirus. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ho ha afirmat en roda de premsa:

"Ho estem estudiant, sí."

Argimon s'ha mostrat "personalment" partidari de la prohibició, però ha matisat que a les "societats madures" de vegades "val més persuadir que imposar".

"Sempre és un bon moment per deixar de fumar. Tabac, com menys millor."

També comparteix la mateixa opinió el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella.

"Per les patologies que comporta l'addicció, és un bon moment per deixar-ho."

La mesura de prohibir fumar al carrer si no es respecta la distància de seguretat, quan s'està en moviment o en espais públics com terrasses ha entrat en vigor aquest dijous a Galícia.

El debat abordat pel comitè clínic d'experts en matèria de prevenció de la Covid-19 a Galícia va concloure que el fum del tabac és un "factor de difusió" del virus.

"Els membres del comitè coincideixen que fumar sense limitació en una terrassa amb persones properes o en zones sense distància és un risc alt d'infecció."

La mesura prohibeix fumar si no es mantenen els dos metres de distància en espais a l'aire lliure. Constata el risc de manipular la mascareta, el contacte repetitiu amb els dits després de tocar productes o utensilis que poden actuar com a transmissors i la relaxació de la necessària separació entre persones.

Galícia ha estat la primera comunitat autònoma a prohibir fumar al carrer o en espais públics per limitar els riscos de la Covid. Les Canàries també han anunciat la posada en marxa aquesta mesura. D'altres, a banda de Catalunya, han assegurat que ho estant estudiant. Són el País Valencià, Castella-la Manxa, Cantàbria, Astúries i Madrid.

Aragó no descarta aplicar-ho i a les Illes "està sobre de la taula". Andalusia ha anunciat la posada en marxa d'un estudi per analitzar el fum del tabac com a vector del coronavirus i valorar-ne la prohibició.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, també s'ha referit a la prohibició de fumar a l'exterior:

"Em sembla bé que no es fumi mai enlloc."

Ha explicat que el fet de prohibir fumar té a veure amb l'ús de la mascareta.

"És igual que parlar de menjar o beure. Són mecanismes per afavorir aplicar les mesures de seguretat, com la mascareta."

I ha afegit:

"Fumar en si no suposa un risc excessiu per al coronavirus, però és veritat que les persones que fumen tenen més patologies respiratòries i no és desitjable afegir-hi més patologies."

 

L'argument principal per a la prohibició és que el fum pot ser un vehicle de transmissió del coronavirus. Un punt que no està provat del tot, però hi ha una qüestió que sí que és evident, segons l'investigador de l'IRTA-CReSA i professor de la UAB Joaquim Sagalés:

"La persona que fuma exhala aire de manera més vehement que una persona que estigui respirant de forma normal."

I per això, si no es respecta la distància de seguretat, un fumador té molts números d'encomanar el virus a les persones del seu entorn.

En canvi, el sector tabaquer espanyol, agrupat en la Mesa del Tabac, manté que no hi ha estudis concluents que avalin la prohibició de fumar als carrers, bars i terrasses per evitar el coronavirus.

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus
Anar al contingut