Una dona passeja el gos al carrer del Mar de Badalona (EFE/Quique Garcia)
Una dona passeja el gos al carrer del Mar de Badalona (EFE/Quique Garcia)

Catalunya deixa enrere la fase 0 de la desescalada, però es manté a dues velocitats

Gairebé tot Catalunya, a excepció de Barcelona i l'àrea metropolitana, passa aquest dilluns a la fase 1 de la desescalada

RedaccióActualitzat

La fase 0 de la desescalada de la pandèmia del coronavirus és història. Aquest dilluns, tots els racons del país hauran fet el pas cap al relaxament del confinament, després de dos mesos tancats a casa. Gairebé tot Catalunya, a excepció de Barcelona i l'àrea metropolitana, passa aquesta mitjanit a la fase 1.

A les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu-Aran, que fa una setmana que ja hi són, s'hi sumen les regions sanitàries de Girona, Lleida i Catalunya Central. També les comarques de l'Alt Penedès i el Garraf que, tot i pertànyer a la regió metropolitana sud, s'ha acceptat que passin de fase.

El canvi arriba amb les UCI recuperant-se i les xifres de morts i contagis amb tendència a la baixa.

 

La Conca d'Òdena i el final del malson

Igualada, a la Conca d'Òdena, és un dels llocs on s'ha rebut amb més il·lusió aquest avanç, tenint en compte que van ser els que van patir un confinament més dur. Els 70.000 habitants d'Igualada, Òdena, Vilanova del Camí i Santa Margarida de Montbui van quedar confinats abans que es decretés l'estat d'alarma.

La zona es va convertir els primers dies en el principal focus de la pandèmia a Catalunya. Ara, segons les últimes dades, a l'Hospital d'Igualada hi ha 77 llits lliures i la taxa de mortalitat és la biològica habitual.

 

Els ajuntaments de la Conca repartiran aquesta setmana vinent 14.000 mascaretes que ha donat una empresa de la zona entre els habitants de més de 65 anys.

Una de les imatges de la fase 1 serà la Rambla de Sant Isidre, que es tancarà completament al trànsit per cedir l'espai als vianants i a bars i restaurants, que podran ampliar les seves terrasses.


Lleida, la ciutat més gran

La capital del Segrià, Lleida, és la ciutat més gran de Catalunya que demà passa a la fase 1. Durant el cap de setmana, comerços i restaurants s'han preparat per adaptar-se a la normativa. Tot i això, hi ha incertesa entre propietaris de bars i cafès, que no saben si els sortirà a compte. De fet, segons el Gremi d'Hostaleria de Lleida, és possible que només obrin un 20% d'establiments.

La regió sanitària de Girona és una altra de les zones que entra a la fase 1 i ja ho tenen tot a punt per obrir botigues i terrasses demà.

 

La plaça Independència de Girona, amb els restaurants i les terrasses tancades
La plaça Independència de Girona, amb els restaurants i les terrasses tancades (ACN/Marina López)

Una fase intermèdia

Les últimes a passar a la fase 1 seran Barcelona ciutat i les dues regions metropolitanes, la nord i la sud. Mentre no arriba, el govern espanyol ha acceptat la proposta de la Generalitat d'ampliar la fase 0, el que ja s'anomena fase 0,5.

 

Què canvia en el comerç?
Les botigues de més de 400 metres quadrats també podran obrir, tot i que hauran de limitar l'espai de venda a aquesta superfície. Ja no caldrà demanar cita prèvia.

Poden obrir biblioteques i museus?
Les biblioteques poden obrir, tot i que de moment només faran tasques de manteniment, mentre que els museus podran obrir, però amb l'aforament limitat a un terç de la seva capacitat.

Les escoles continuaran tancades?
Els edificis escolars podran obrir per fer tasques de manteniment i desinfecció, i també administratives. En cap cas es contempla la tornada dels alumnes.

Com afecta les activitats religioses i funerals?
Les vetlles als difunts es podran fer amb l'assistència d'un màxim de deu persones. Els serveis religiosos hauran de limitar l'aforament a un terç de la seva capacitat.

 

Ciutadans caminen i fan esport al passeig fluvial del Besós
Ciutadans caminen i fan esport al Passeig Fluvial del Besòs (EFE/Marta Pérez)

Què canvia per als esportistes?
Els esportistes federats podran sortir del seu municipi per practicar esport, i podria obrir el CAR de Sant Cugat. Es permeten entrenaments individuals de professionals i federats i l'entrenament bàsic de lligues professionals.

Podrem sortir més al carrer?
La mobilitat de les persones no es veu alleujada, ja que es mantenen les mateixes limitacions. És a dir, sortida només en les franges permeses per a cada edat, sense sortir del municipi de residència. Les reunions de fins a deu persones tampoc no estaran permeses en aquesta fase intermèdia... Els gimnasos continuaran tancats. Bars i restaurants hauran d'esperar a la fase 1 per obrir al públic les terrasses.

 

Una nena amb patinet a Barcelona
Una nena amb patinet a Barcelona (EFE/ Enric Fontcuberta)

Canvis a la fase 1

Hi ha una gran part del territori que ja viu en fase 1. Hi van entrar fa una setmana, però aviat també tindran novetats. La més important: els municipis de fins a 10.000 habitants ja no tindran horaris restringits per a les sortides. Una mesura que s'ha anunciat, però que encara s'ha de publicat al BOE per fer-se efectiva.

Els altres canvis fan referència al comerç, que podrà fer rebaixes, al contrari del que s'havia anunciat. I les grans superfícies podran obrir si habiliten un espai de 400 metres per atendre els clients.

 

El següent pas: les mascaretes

El govern espanyol s'ha compromès a aprovar l'obligació de portar mascaretes en els pròxims dies. El Ministeri de Sanitat ho ha confirmat avui, responent a les demandes del president de la Generalitat, Quim Torra, i bona part de la resta de presidents.

ARXIVAT A:
DesescaladaCoronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut