La Comissió Europea ha fet aquesta proposta per evitar el veto dels països del nord als eurobons

Brussel·les proposa 100.000 milions en crèdits tous a empreses amb problemes per la Covid-19

Es tracta de fer front al cost dels ERTOs amb préstecs avalats pels estats i evitar així acomiadaments als països més afectats per la crisi, Itàlia i Espanya

RedaccióActualitzat

La Comissió Europea proposa crear un fons europeu per als aturats, pensat per als països més afectats pel virus, com Itàlia i Espanya. Brussel·les vol arribar als 100.000 milions d'euros.

Es tracta de mobilitzar aquest import a través de garanties ofertes col·lectivament pels estats que permetrien captar aquests diners als mercats.

La seva destinació principal seria ajudar amb crèdits tous per fer front al cost dels expedients de regulació temporal d'ocupació, els ERTO, que ha provocat el coronavirus. Així, les empreses podran capejar el temporal i d'aquesta manera evitar els acomiadaments massius.

 

Semblant a la crisi del 2008

El fons està inspirat en un que ja es va fer servir durant la crisi financera del 2008 i consisteix que l'Estat paga part dels salaris dels treballadors mentre duri la parada forçada de l'economia pel coronavirus.

Després del fracàs dels eurobons, la fórmula seran crèdits que cada estat avalarà i haurà de tornar individualment. De moment, serviran per als països en què el Covid-19 ha estat més agressiu.

Aquesta opció ha estat l'única possible, ja que el veto dels països del nord ha impedit tirar endavant la proposta de fer servir un instrument molt reclamat, l'emissió de deute públic per part dels estat membres, els anomenats eurobons.

La Comissió Europea intenta trencar així amb la imatge d'insolidaritat que va quedar de l'última cimera de caps d'estat i de govern.

ARXIVAT A:
Coronavirus Economia de butxaca
Anar al contingut