Aedes japonicus, el mosquit que transmet el virus del Nil Occidental (CDC/James Gathany)

Brot de meningoencefalitis a Sevilla pel virus del Nil, transmès per mosquits

El virus del Nil occidental és la causa de la malaltia, que es transmet per la picada de mosquits. Evitar-les és l'única prevenció

Actualitzat

La Conselleria de Salut d'Andalusia ha detectat un brot de 19 casos de meningoencefalitis vírica a Sevilla. Hi ha 17 persones ingressades, set de les quals a l'UCI. Concretament s'han detectat en les últimes 48 hores, als municipis de Puebla del Río i Coria del Río.

El conseller de Salut andalús, Jesús Aguirre, ha confirmat que 11 dels 19 casos han donat positiu del virus del Nil occidental, que causa la meningoencefalitis, una malaltia que afecta el sistema nerviós central.

No existeix ni vacuna ni un tractament específic contra la malaltia, sinó que se'n tracten els símptomes. En general es tracta de febre, vòmits i diarrees.

Evitar picades de mosquit

El virus del Nil occidental no es transmet de persona a persona, sinó per les picades dels mosquits. I és que les persones que s'han contagiat són de dues poblacions situades a l'entorn dels aiguamolls del Guadalquivir, una zona amb molta presència de mosquits.

Per tant la principal mesura de prevenció és evitar les picades de mosquits. La Junta d'Andalusia recomana fer servir mosquiteres, intentar no estar a l'aire lliure entre el vespre i la matinada, deixar els llums apagats i evitar els perfums intensos. També fer servir roba que cobreixi al màxim possible la pell.

Aguirre ha explicat que es prendran les mesures necessàries contra  el mosquit "Aedes japonicus", que es considera transmissor de la malaltia a partir d'aus, cavalls i altres mamífers.

 

Puebla del Río, l'altra població on s'han detectat casos de meningoencefalitis vírica (EFE / José Manuel Vidal)

 

 

Casos poc freqüents

Segons el doctor Antoni Trilla, no hi sol haver gaires casos d'aquesta malaltia, 5 o 6 en 20 anys. Segons l'OMS, el 80% de la població infectada pel virus del Nil occidental sol ser asimptomàtica, mentre que el 20% té febre, mal de cap, cansament, vòmits o diarrea

Segons Juan González Maestre, cap de l'UCI de l'Hospital Infanta Luisa Quirón de Sevilla, la majoria dels malalts es recuperen sense seqüeles, però "un percentatge molt petit" necessiten cures intensives perquè desenvolupen "malalties neuroinvasives infeccioses com la meningitis o la meningoencefalitis".

Els símptomes en aquest casos més greus són "fort mal de cap, febre alta, rigidesa al clatell, vòmits i símptomes neurològics, com confusió, desorientació, i en casos més extrems, convulsions, pèrdua de força i fins i tot el coma". I afegeix que si la malaltia és vírica comporta menys gravetat que si és infecciosa i que sol afectar més persones més grans de 50 anys amb patologies prèvies que debiliten el sistema immunitari, com diabetis o hipertensió.

La malaltia no es transmet de persona a persona, sinó que el mosquit ha d'haver picat abans un animal infectat, segons ha explicat González Maestre, que es mostra optimista sobre la recuperació dels malalts ingressats i sobre el control del brot.

La població de Coria del Río, a la vora del riu Guadalquivir (EFE / José Manuel Vidal)


Confinament i plujes: més mosquits

L'investigador de l'Estació Biològica de Doñana, director d'un grup d'investigació del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa (CIBER) d'epidemiologia i salut pública, especialista en el virus del Nil, Jordi Figuerola, afirma que el confinament pel coronavirus i les abundants pluges primaverals han afavorit un augment inusual de mosquits i el brot inèdit de meningoencefalitis vírica de Sevilla.
 

 

 

ARXIVAT A:
SalutMedi ambient
Anar al contingut