Barcelona i la regió metropolitana entraran dilluns a la fase 1: podran obrir les terrasses

El Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu-Aran passaran a la fase 2

RedaccióActualitzat

Barcelona i les regions metropolitanes nord i sud entraran a partir de dilluns a la fase 1 de la desescalada. El govern espanyol ha acceptat la petició de la Generalitat, i el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu-Aran també passaran a la fase 2.

Així ho anunciat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. 

A més, a partir de dilluns, tot Espanya estarà ja com a mínim en la fase 1, i és que Sanitat també ha acceptat finalment la proposta de la Comunitat de Madrid.

El ministre ha volgut felicitar totes les comunitats autònomes per la "magnífica" feina que, ha assegurat, estan fent.

""Vull tralladar una felicitació sincera a totes les comunitats. No només sortim, sinó que sortim més forts d'aquesta situació. Les decisions s'han pres amb la màxima que cada pas que fem sigui un pas segur."

 

La notícia és molt esperada en aquestes zones de més concentració de població. Els permetrà fer reunions de fins a deu persones als domicilis sempre que es pugui mantenir la distància de seguretat. També podran començar a funcionar els hotels i les terrasses dels bars, amb la meitat de la capacitat i amb 2 metres entre taula i taula.

Girona, Lleida i la Catalunya central, que van estrenar la fase 1 dilluns, es queden com estaven.

Per al Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu-Aran, el canvi a la fase 2 suposarà, entre d'altres mesures, que podran estrenar la temporada de bany a les platges i piscines.

A més, segons va anunciar el director del Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, a la fase 2 es preveu que les franges horàries desapareixeran i només es conservaran les reservades per a col·lectius vulnerables, com les persones de més de 70 anys i les persones dependents.
 

Catalunya, a dues velocitats

A Catalunya, on la desescalada es fa per regions sanitàries, les primeres de passar a la fase 1 van ser el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu-Aran. D'això en fa 15 dies, que és, en principi, el temps mínim estipulat pel govern espanyol per poder canviar de fase.

Barcelona i les àrees metropolitanes nord i sud són les úniques de Catalunya que encara no estaven en la fase 1. Sí que estaven, però, en una fase intermèdia, que s'ha anomenat fase 0,5, que permetia al petit comerç obrir sense cita prèvia, però mantenia tancades les terrasses dels bars i restaurants. 

Dilluns passat, el govern i l'Ajuntament de Barcelona ja van anunciar que sol·licitaven al Ministeri de Sanitat que tota l'àrea de Barcelona pogués avançar fins a la fase 1 a partir del 25 de maig. Al mateix temps, sol·licitaven la fase 2 per a les regions que estan més avançades en la desescalada.

 

El govern i l'Ajuntament de Barcelona estudien si demanen que Barcelona i les regions metropolitanes nord i sud siguin considerades com una sola regió sanitària -i no tres- per facilitar la mobilitat entre elles. No fer-ho així suposaria que els barcelonins no podrien sortir del terme municipal fins al juliol.

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut