Una professional sanitària corda la bata a una companya, abans d'atendre pacients de coronavirus
Una professional sanitària corda la bata a una companya, abans d'atendre pacients de coronavirus (ACN / Hospital Clínic)

Augmenten les morts i els contagis de coronavirus a Catalunya després de 4 dies baixant

A les residències de gent gran de Catalunya hi ha 1.736 persones diagnosticades amb coronavirus i han mort 909 persones des de l'inici del brot

Actualitzat

Un total de 148 persones han mort amb coronavirus a Catalunya en les últimes 24 hores i s'han registrat 1.499 positius.

D'aquesta manera, les xifres totals des de l'inici de la pandèmia s'eleven fins als 2.908 morts i 28.323 contagis. Del total de positius, 4.345 són professionals sanitaris.

Segons les dades del departament de Salut, actualment hi ha 2.391 persones en estat greu per la Covid-19.

Des que va començar el brot de coronavirus, 10.738 persones han rebut l'alta hospitalària.

 

Aquestes xifres suposen un augment, tant en morts com en contagis, respecte a aquest diumenge, quan hi va haver 123 defuncions i 792 nous positius, les dades més baixes des del 23 de març.

Són molts, però, els que han passat la Covid-19 sense saber-ho. De fet, mig milió de famílies catalanes no descarten que algú a casa hagi passat el virus, segons reflecteix el baròmetre de TV3 i Catalunya Ràdio. Fa dies, Oriol Mitjà ja va apuntar que més de 300.000 catalans ja haurien passat el coronavirus, sense ser-ne conscients.

 

Anàlisis de coronavirus en un laboratori
Anàlisis de coronavirus en un laboratori (EFE / Luis Torres)

 

Fi del confinament perimetral a Igualada

Aquest dilluns s'ha aixecat el confinament perimetral de la conca d'Òdena, 24 dies després que es confinés Igualada, Vilanova del Camí, Òdena i Santa Margarida de Montbui, quatre municipis que sumen uns 66.000 habitants.

Era una petició de la Generalitat que el govern espanyol ha acceptat i, a primera hora del dia, s'ha publicat al BOE. Amb l'actual restricció de moviments, es considera que no cal aquest confinament a la conca d'Òdena.

Els habitants d'aquests municipis, però, hauran de seguir les mesures vigents amb motiu de l'estat d'alarma. L'Ajuntament d'Igualada ha demanat a la població "responsabilitat" i que continuï "respectant les mesures de prevenció".

 

 

 

Vista general de l'Hospital d'Igualada, aquest dilluns
Vista general de l'Hospital d'Igualada, aquest dilluns (ACN / Estefania Escolà)

 

Quart dia consecutiu amb menys morts i contagis a Espanya

A Espanya, aquest dilluns s'ha arribat als 135.000 contagis per coronavirus des de l'inici del brot. Més enllà dels contagis totals, però, tant el nombre de morts com els casos de Covid-19 nous han baixat i és el quart dia consecutiu que ho fan.

Segons les dades del ministeri de Sanitat, en les últimes 24 hores han mort 637 persones per coronavirus i s'han registrat 4.273 nous positius.

 

 

Més de 1.700 positius en residències

A les residències de gent gran de Catalunya, hi ha 1.736 persones diagnosticades amb coronavirus, segons ha anunciat la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies. Totes les persones que han donat positiu estan aïllades.

Fins aquest dilluns, 909 persones residents en geriàtrics han mort per la Covid-19 i 393 més estan hospitalitzades. Són 207 defuncions més respecte a la dada d'aquest diumenge a la nit, tot i que la conselleria d'Afers Socials remarca que durant el cap de setmana responen menys residències i no es pot atribuir aquest creixement només a les últimes 24 hores.

De les 1.073 residències que hi ha a Catalunya, 252 tenen algun intern amb coronavirus i en 355 hi ha persones amb simptomatologia.

A més, hi ha 4.380 treballadors de geriàtrics aïllats o amb simptomatologia.

 

Des d'aquest dilluns, les famílies que ho desitgin es podran emportar els seus familiars que siguin en residències per a gent gran. Ho podran fer sempre que siguin persones sense símptomes i hauran de passar dues setmanes de quarantena a casa.

D'aquesta manera, es vol alleugerir la situació als geriàtrics, un dels punts més delicats de la situació: a les residències catalanes han mort més de 900 persones amb coronavirus i hi ha una part important del personal de baixa.

 

Efectius de l'UME fent tasques de desinfecció a la residència Los Sauces de Sant Boi de Llobregat
Efectius de l'UME fent tasques de desinfecció a la residència Los Sauces de Sant Boi de Llobregat (EFE / Alejandro García)

 

Arriben els tests, claus per al desconfinament

Aquest dilluns han arribat a Catalunya els 180.000 tests ràpids per detectar el coronavirus, que es destinaran prioritàriament a residències i personal sanitari. Científics com Magda Campins, Antoni Trilla o Oriol Mitjà apunten que el nombre de tests disponibles serà un element clau a l'hora de decidir de quina manera es posa fi al confinament.

També sobre els tests, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha ordenat al Departament d'Interior que realitzi tests de coronavirus a tots els agents dels Mossos d'Esquadra de manera "urgent i immediata". A més, també exigeix que els equipi amb mascaretes FFP2 i FFP3, les de més alta protecció.

El conseller Miquel Buch, però, ha assegurat que, ara per ara, això és "pràcticament impossible de fer".

 

Sobrecost de 1.800 milions per al sistema sanitari

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha xifrat aquest dilluns en 1.800 milions el sobrecost que suposarà la crisi del coronavirus per al sistema sanitari català. En una compareixença parlamentària per videoconferència, Aragonès ha demanat que l'Estat assumeixi el gruix d'aquesta quantitat.

Aragonès també ha ofert als grups parlamentaris pactar unes "línies mestres" dels pressupostos del 2020 per tal de convertir-los en un "pla de xoc" contra els efectes del coronavirus, tant a nivell econòmic com social.

Els efectes econòmics de la crisi del coronavirus també es noten en l'augment de persones que van a Càritas. S'ha disparat el nombre de llars que no tenen ingressos i a diversos llocs Càritas ha hagut d'ampliar els dies de repartiment d'aliments. També la Creu Roja està atenent més famílies aquestes setmanes.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut