Apareixen més de 350 elefants morts a Botswana i no se'n saben els motius

Els experts afirmen que és un cas sense precedents perquè diuen que només la sequera havia causat la mort massiva d'elefants en tan poc temps

RedaccióActualitzat

Almenys 350 elefants han mort per causes misterioses a Botswana, al sud d'Àfrica. Els mamífers els han trobat morts en només dos mesos i ningú sap per què. En unes setmanes se sabran els resultats del laboratori, segons han informat fonts del govern del país africà.

Els cadàvers dels paquiderms els han trobat en el delta de l'Okavango, un lloc excepcional, declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 2014. És el delta interior més gran del món. El riu que porta el seu nom arriba a la plana del desert de Kalahari.

"És un cas sense precedents pel que fa a la quantitat d'elefants que moren, en tan poc temps, per un fet no relacionat amb la sequera", ha afirmat Niall McCann, de la ONG National Park Rescue, amb seu al Regne Unit.

McCann ha explicat a la BBC que els conservacionistes locals van avisar per primer cop les autoritats a principis de maig, després d'observar la situació en un vol sobre el delta. Un mes després han tornat al mateix lloc i han identificat molts més cadàvers. Uns 350.

Les imatges que apareixen a les les xarxes socials són desoladores.

 

 

 

 

 

Ni àntrax ni caçadors furtius

El director dels parcs nacionals i de la fauna de Botswana, Cyril Taolo, explica que "s'ha exclòs que la causa sigui l'àntrax o el carboncle, i tampoc se sospita dels furtius ja que s'han trobat els cossos dels animals amb les seves defenses". De moment, diu, han confirmat la mort de 275 paquiderms, però subratlla que han rebut un informe que els elefants morts a la zona fins aquest dijous era exactament 356.

"S'està determinant la causa de la mort. Hem enviat mostres a Sud-àfrica, Zimbàbue i el Canadà per a anàlisis (···) Un 70% dels elefants haurien mort el maig. El 30% restant, menys de dues setmanes"

 

Misteri a Botswana: centenars d'elefants morts al delta de l'Okavango
El delta de l'Okavango és patrimoni de la Humanitat des de fa sis anys (Reuters)
Misteri a Botswana: centenars d'elefants morts al delta de l'Okavango
A Botswana viuen una tercera part dels elefants africans (Reuters)
Misteri a Botswana: centenars d'elefants morts al delta de l'Okavango
Descarten que l'àntrax o la caça furtiva sigui la causa de la mort (Reuters)
Misteri a Botswana: centenars d'elefants morts al delta de l'Okavango
El 70% dels paquiderms haurien mort el maig (Reuters)


A més, Cyril Taolo assenyala que molts dels elefants vius de la zona estan dèbils, letàrgics i desorientats, amb dificultats per moure's. La població dels voltants està molt afectada per aquesta "misteriosa malaltia", apunta el responsable dels parcs d'aquest país de l'Àfrica Meridional. "Vam observar un elefant girant en cercles i incapaç de canviar de direcció tot i l'estímul dels altres membres de la família", diu Taolo.

Els especialistes no descarten ni malaltia ni enverinament. Ni tampoc la possibilitat que es tracti d'un creuament de malaltia amb la població humana, especialment si l'origen és l'aigua o el terra. En aquest sentit, Niall McCann es refereix a la pandèmia de Covid-19, que hi ha qui creu que va començar en animals. "És un desastre mediambiental, però també té el potencial de ser una crisi de salut pública", assegura el biòleg irlandès.

A Botswana hi ha uns 130.000 elefants en llibertat, una tercera part de la població africana d'aquests paquiderms.
 

Misteri a Botswana: centenars d'elefants morts al delta de l'Okavango
Imatge d'arxiu de militars de Botswana inspeccionant el cos d'un elefant


La cacera és permesa després d'una prohibició de 5 anys

Des de fa quatre mesos es poden tornar a caçar elefants a Botswana. El president Monkgweetsi Masisi va decretar la prohibició de matar-los feia cinc anys. El país argumenta que la caça és necessària perquè hi ha sobrepoblació d'elefants. Segons el govern, causa desperfectes als cultius dels agricultors i limita les zones de conreu.

La venda de llicències de caça d'elefants proporciona a l'estat milions de dòlars. Des del mes de febrer es permet caçar 7 grups de 10 elefants. El preu inicial és de 16.600 euros per cada unitat. Se n'han venut 60 per més de 2,1 milions d'euros.


La polèmica cacera de Joan Carles I quan encara era rei
 

Mort misteriosa de centenars d'elefants al delta de l'Okavango, a Botswana
Joan Carles I amb una escopeta davant d'un elefant mort a Botswana


Entre els episodis polèmics de la monarquia espanyola destaca el de Joan Carles I a Botswana. Fa vuit anys i encara era cap d'estat.

Va ser un viatge desafortunat per al monarca. Va anar a caçar elefants, però també va caure durant l'estada al país africà i el van haver d'operar d'un maluc en fracturar-se el cap del fèmur.

Aquell viatge privat destinat a caçar animals va causar rebombori en la societat espanyola fins al punt que l'ara rei emèrit es va veure obligat a demanar disculpes per aquella relliscada. Un dies després d'abandonar l'hospital madrileny on va ser operat, Joan Carles de Borbó demanava perdó amb aquestes tres frases breus que es van fer famoses: "Ho sento molt. M'he equivocat. No tornarà a passar".

 

 

ARXIVAT A:
Àfrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut