Després de mesos de no sortir de casa per la Covid-19, algunes persones presenten quadres d'agorafòbia i por als llocs amb molta gent (Reuters/…
Després de mesos de no sortir de casa per la Covid-19, algunes persones presenten quadres d'agorafòbia i por als llocs amb molta gent (Reuters/Heino Kalis)

Agorafòbia i ansietat: por de sortir al carrer després del confinament per la Covid-19

Nens i gent d'edat avançada són, segons els experts, els grups d'edat que presenten més tendència a tenir ansietat i agorafòbia després del confinament

RedaccióActualitzat

El confinament pel coronavirus ha incrementat els casos d'agorafòbia i ansietat en alguns grups de població, sobretot en persones d'edat avançada i en infants que han passat mesos sense sortir al carrer.

És el que alerten els psicòlegs, que detecten que hi ha més persones que s'han acostumat a quedar-se a casa com a protecció davant la Covid-19 i que ara els fa por sortir perquè se senten vulnerables a aquesta o altres malalties.

Ho ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio la doctora Montserrat Lacalle, professora col·laboradora de psicologia a la Universitat Oberta de Catalunya. Alerta que aquests casos d'agorafòbia poden venir acompanyats d'altres comportaments obsessius o de quadres d'ansietat:

"Hi ha persones que els hi costa afrontar aquesta nova realitat. Hi ha casos d'agorafòbia i ja no només d'aquest diagnòstic específic, sinó de quadres d'ansietat més generals: persones que manifesten fòbies concretes, o que tenen, fins i tot, comportaments obsessivocompulsius. No parlaríem només del quadre d'agorafòbia típic, sinó també d'altres factors d'ansietat que es van manifestant de manera més puntual."

El consell que donen els experts és intentar superar aquesta por de manera progressiva i, si cal, demanar consell professional:

"Que estiguin atents a ells mateixos, a com se senten, què pensen, com estan i que no forcin els passos. Que vagin fent a mesura que se sentin còmodes... Les persones que tenen al voltant que respectin una mica el seu ritme, que parlin de com se senten... I, evidentment, si després de molt de temps aquesta persona continua com al principi, sense voler sortir, i cada vegada té més por, l'ajuda professional no l'hem de descartar."

La pandèmia ha tingut efectes molt diferents segons l'edat de les persones. Els grups més afectats per aquests episodis d'agorafòbia són els avis, que constaten que són població de risc davant del virus i que, en molts casos, s'han sentit sols i aïllats durant el confinament per la separació amb les seves famílies. També els infants, que es poden sentir més vulnerables.

En canvi, segons constaten els experts, els adolescents són els que han recuperat més de pressa les seves relacions habituals i els que manifesten menys trastorns psicològics causats pel confinament.  

 

ARXIVAT A:
Coronavirus DesescaladaSalut
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut