Adeu a coberts, plats, bastonets i canyetes de plàstic d'un sol ús d'aquí un any

L'aigua en la restauració haurà de ser gratuïta i, per l'abandonament d'escombraries, la futura llei preveu multes de fins a 2.000.000 d'euros

RedaccióActualitzat

A partir de l'any vinent, quedaran prohibits els bastonets, els coberts, els plats i les palletes de plàstic d'un sol ús. Però, a més a més, a partir del 2023, els gots de plàstic i les tapes dels cafès per emportar-se, o les capses del menjar per endur-se de les botigues, també s'hauran de pagar.

L'objectiu final és impedir-ne i reduir-ne l'ús. Tot plegat, quedarà reflectit en l'avantprojecte de llei de residus que aquest dimarts ha aprovat el Consell de Ministres.

La data límit és el 2030, i l'objectiu, potenciar el reciclatge. Fent obligatòria la recollida selectiva, però també limitant l'ús de plàstics i microplàstics en sectors com la construcció, l'agroalimentació, els béns de consum i el turisme, entre d'altres.

 

A partir del juliol del 2021

A partir del 3 de juliol de 2021 estarà prohibit introduir en el mercat bastonets de cotó (excepte en l'àmbit de productes sanitaris), coberts, escuradents, plats, canyes i agitadors de begudes de plàstic, com també els pals per subjectar globus, excepte els globus d'aplicacions industrials i professionals que no es distribueixin a consumidors; els recipients i gots per a aliments i begudes fets de poliestirè expandit, incloses les tapes i taps corresponents.

També quedarà prohibit, des del juliol de l'any que ve, qualsevol producte de plàstic que es fabriqui amb plàstic oxodegradable i els cosmètics i detergents que tinguin microplàstics afegits intencionadament.

Bastonets per a les orelles (Pixabay)

 

Impost al plàstic

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha anunciat que es preveu un "impost especial als envasos de plàstic no reutilitzable que serà de caràcter indirecte" i recaurà sobre la fabricació, importació o adquisició intracomunitària d'envasos de plàstic no reutilitzables que hagin de ser objecte d'utilització al mercat espanyol.

La ministra veu marge per a aquest impost i ha recordat que Espanya és el cinquè país per la cua en ingressos per impostos mediambientals, amb un nivell de pressió fiscal de l'1,8%, significativament per sota de la mitjana europea del 2,4%:

"Respon a les recomanacions realitzades per la Comissió Europea, que en nombrosos informes ha assenyalat que Espanya compta amb marge d'actuació en matèria de fiscalitat verda."

 

Els productors de plàstic seran els encarregats de finançar-ne la recollida.


Aigua gratuïta als restaurants

A la restauració, s'haurà d'oferir aigua no envasada de manera gratuïta, com a alternativa per reduir el consum d'envasos. Els plàstics i els envasos d'un sol ús al sector de l'alimentació s'han de reduir a la meitat.

També s'haurà d'afavorir l'ús de l'aigua de l'aixeta a les dependències de les administracions públiques i als espais públics.

Per altra banda, el govern espanyol vol regular i impedir l'obsolescència programada, per allargar la vida d'electrodomèstics i productes tecnològics.

Igualment, a partir de l'any que ve es prohibirà la destrucció de productes no peribles com els teixits o les joguines, si no és per alguna raó de seguretat.

L'avantprojecte de llei tot just arrenca el seu camí i l'executiu central el voldria aprovar a final d'aquest any o al primer trimestre del que ve.

L'avantprojecte de llei també preveu una millor reutilització dels residus municipals i un aprofitament més eficaç de l'aigua. A més a més, a través d'un reial decret, el govern espanyol obliga a la traçabilitat electrònica de qualsevol residu.

 

Multes

Les sancions que preveu l'avantprojecte són multes des de 50.001 euros fins a 2.000.000 d'euros, excepte si es tracta de residus perillosos; en aquest cas, la multa podrà ser des de 350.000 euros fins a 2.000.000 d'euros.

L'abandonament d'escombraries al medi ambient pot comportar multes d'entre 1.000 euros i 2.000.000 d'euros, segons la gravetat.
ARXIVAT A:
Jo també actuo pel climaMedi ambientCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut