950 morts en 24 hores pel coronavirus a Espanya, però la xifra de nous contagis es manté
Una dona en la sala d'espera de l'hospital Lucus Augusta, a Lugo, aquest dimecres (EFE/Eliseo Trigo)

950 morts en 24 hores pel coronavirus a Espanya, però la xifra de nous contagis es manté

Salvador Illa diu que s'ha arribat al pic de la corba i que "estem començant la fase d'alentiment"

Juli Rodés AlmerActualitzat

Espanya ha superat, en el vintè dia de confinament, els 110.000 casos de coronavirus, i les 10.000 defuncions a causa de la Covid-19.

En concret, les xifres publicades aquest dijous pel Ministeri de Sanitat mostren un total de 110.238 contagis i de 10.003 morts. Això vol dir que s'han detectat 8.102 casos nous en les últimes 24 hores, i que en aquest temps han mort 950 persones.

És la xifra més alta de morts en un sol dia.

Al costat d'aquesta dada negativa, n'hi ha de positives: baixa el nombre de nous ingressos en UCI i puja el nombre d'altes en un sol dia.

Hi ha 220 persones més en unitats de cures intensives que un dia abans; és la variació més petita des de fa dies. I més de 4.000 persones han estat donades d'alta en un sol dia, que és la xifra més alta fins ara.

 

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, a la Comissió de Sanitat del Congrés dels Diputats (EFE/J.J. Guillén)


Precisament, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha volgut remarcar que l'augment de persones en UCI ha estat un 4 per cent superior al de dimecres, i que, en canvi, fa una setmana l'augment va ser força més alt, del 16 per cent.

També ha destacat que el nombre de morts ha augmentat un 10 per cent respecte a ahir, mentre que fa una setmana va fer-ho un 19 per cent.

Amb tot, el ministre ha volgut deixar clar que "tinc molt present que, quan parlem de morts, no hi ha cap dada bona".

Illa ha fet aquestes declaracions en la Comissió de Sanitat del Congrés dels Diputats, davant de la qual ha comparegut per explicar la situació sobre el coronavirus als grups parlamentaris.

La compareixença ha començat amb un minut de silenci en record de les més de 10.000 víctimes mortals del coronavirus, i Illa ha obert la seva intervenció traslladant el seu suport i el seu afecte als familiars i les persones pròximes de les que han perdut la vida.

 

Minut de silenci en record de les víctimes mortals del coronavirus al Congrés dels Diputats (EFE/J.J.Guillén)

 

Entrant a valorar les dades, el ministre considera que demostren que, com defensen les autoritats sanitàries espanyoles des de fa uns dies, el coronavirus està estabilitzat:

"Les dades demostren que la corba s'ha estabilitzat, que hem assolit el primer objectiu d'arribar al pic de la corba, i que estem començant la fase d'alentiment"


Illa també ha defensat l'enduriment de les condicions inicials de l'estat d'alarma, limitant l'activitat econòmica, que ha entrat en vigor aquesta setmana: "portem tres dies en què aquestes mesures són efectives", ha afirmat.

El ministre, de tota manera, ha tancat la seva intervenció inicial alertant que "encara queden setmanes dures".

 

Una dona passeja el gos per un carrer buit del centre de Madrid (EFE/Kiko Huesca)


L'estat d'alarma va entrar en vigor el dissabte 14 de març. El govern espanyol considera les mesures adoptades des d'aleshores, que als serveis essencials està donant el fruit desitjat: la reducció de nous contagis, el que es coneix com l'aplanament de la corba de nous casos, per evitar el col·lapse del sistema de salut.

Illa ja ho va defensar, aquest dimecres, des de La Moncloa, en roda de premsa:

"Estem, segons les dades que hem conegut avui, en una fase d'estabilització. En la nostra opinió, i dit amb la màxima prudència i amb tota precaució, s'està confirmant aquest alentiment que venim observant."


Les dades publicades aquest dimecres, a què feia referència Illa, mostraven un descens de nous contagis i també una baixada de noves persones ingressades en UCI. La dada negativa l'aportava una nova jornada amb més morts per Covid-19 que el dia anterior.


Illa defensa la gestió de la crisi sanitària

Al Congrés dels Diputats, més enllà de valorar les dades del coronavirus, Illa ha defensat la gestió d'aquesta crisi sanitària per part del govern espanyol.

Ha destacat les mesures socials per protegir les persones més vulnerables.

També la distribució de 300 milions a les comunitats autònomes, que ja s'ha fet, amb criteris de percentatge de població i nombre d'ingressos a les UCI.

A més, ha explicat que s'ha posat a disposició de les comunitats autònomes material de protecció.

Ha anunciat que aquesta setmana arribaran partides importants de material sanitari, i ha defensat la compra centralitzada, per part del govern espanyol, criticada per algunes comunitats autònomes: "La compra centralitzada és per reforçar la capacitat de compra de les comunitats", ha dit.

 

Veïns de madrid aplaudeixen des dels balcons en homenatge als professionals sanitaris (EFE/Kiko Huesca)


En l'àmbit de la mobilització de recursos propis, Illa ha avançat que l'empresa automobilística Seat fabricarà 300 respiradors diaris. I que l'empresa Ersil de Móstoles augmentarà la seva capacitat de producció per fer-ne 100 cada dia.

En aquest sentit, Illa ha volgut agrair l'esforç que està fent la indústria espanyola per adaptar-se i poder contribuir a la lluita contra el coronavirus.

Illa també ha explicat que l'hospital Carlos III, de Madrid, ha homologat tests PCR, i que diàriament se'n fan entre 15.000 i 20.000 a tot Espanya.

Ha defensat, a més, que "la recerca ens portarà al final del túnel" i ha detallat com el ministeri promou assajos clínics i investigació de nous fàrmacs.


Els retrets: improvisació i poca transparència

En el seu torn d'intervencions, els grups polítics han acusat el govern espanyol d'anar tard en la lluita contra el coronavirus i de no haver escoltat a temps les recomanacions de l'ONU.

També de no escoltar els agents socials. I hi ha hagut acusacions d'ocultació d'informació, de censura i poca transparència.

El Partit Popular ha parlat d'improvisació i Ciutadans ha preguntat pels escenaris de futur que es planteja La Moncloa.

Des d'Esquerra Republicana de Catalunya s'ha demanat que es facin tests de manera massiva i que el govern espanyol promogui una aplicació com la que s'ha posat en marxa a Catalunya per poder tenir les dades sobre la incidència de la malaltia de manera més ràpida.


"No és temps de retrets"

El ministre de Sanitat ha començat la seva resposta als grups agraint el to i refermant la voluntat de transparència que ja havia defensat a l'inici de la seva intervenció, en què ha recordat la seva intenció de comparèixer setmanalment al Congrés dels Diputats.

Illa ha reiterat que aquesta setmana serà molt dura i que encara n'hi haurà alguna més, i ha afegit: "No és temps de retrets. No hi entraré. No és el moment".

Ha defensat que el govern espanyol ha actuat quan calia, i ha posat com a exemple que va declarar l'estat d'alarma dos dies després que el Centre Europeu de Prevenció de Malalties va dir que hi havia un contagi sostingut a Europa. Dos dies després, estat d'alarma.

Sobres els escenaris futurs, Illa ha assegurat que no els pot anticipar, "però clar que estem treballant com desescalar els riscos de nous contagis".

 

Salvador Illa ha agraït el to dels grups parlamentaris (EFE/J.J. Guillén)


Illa considera que és millor fer més tests PCR que promoure una aplicació com la que s'ha posat en marxa a Catalunya.

En resposta al PP ha reiterat que pensa que el coronavirus està estabilitzat.

"Crec, i ho he d'afirmar amb molta prudència, que estem en la fase d'estabilització, hem començat l'alentiment de l'epidèmia i crec que en algunes zones d'Espanya probablement ja hem passat el pic, però no ho puc afirmar categòricament."


Ha refermat el compromís del govern espanyol de no deixar ningú enrere i ha assegurat que està actuant en aquest sentit.

Ha agraït la "col·laboració molt rellevant" del sector hoteler i ha defensat que "la sanitat privada ha estat a l'altura".

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
Anar al contingut