Investigadors holandesos han utilitzat intel·ligència artificial per poder estudiar tumors al cervell i a la columna vertebral i determinar de quin tipus són en només 90 minuts. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
Investigadors de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar han descrit per primera vegada com predir quins pacients amb Alzheimer i amb altres malalties neurodegeneratives tindran una evolució més ràpida i, per tant, pitjor pronòstic. El que han descobert és que el deteriorament de la barrera hematoencefàlica, és a dir, la membrana que protegeix el cervell, està relacionada amb l'evolució d'aquestes patologies. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
L'empresa catalana INBRAIN Neuroelectronics, derivada de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia, ICN2 i d'ICREA i amb la participació de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona, l'IMB-CNM-CSIC, ha desenvolupat un nou dispositiu basat en grafè per reduir els símptomes de la malaltia de Parkinson i fer seguiment d'aquests pacients. Us ho expliquem a "La poma de Newton".
Una nova combinació d'antibiòtics aconsegueix combatre gairebé totes les variants resistents d'un dels bacteris actualment més perillosos, el bacil piociànic ("Pseudomonas aeruginosa"), que forma part de la llista d'alerta de l'Organització Mundial de la Salut sobre patògens d'alt risc. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
Una recerca liderada per la Universitat de Barcelona aconsegueix disminuir l'obesitat, la diabetis, el colesterol i la glucosa en ratolins, i amb pocs efectes secundaris. És el tema central de "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
Una investigació de científics de la Universitat Oberta de Catalunya, UOC, i de la Universitat de Leicester, al Regne Unit, ha descobert una molècula que és capaç de destruir cèl·lules velles, que no només són responsables de l'envelliment del cos sinó també de moltes malalties, com el càncer. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
Una investigació internacional amb participació catalana ha descobert que una proteïna està implicada en el funcionament de gairebé la meitat dels fàrmacs actualment al mercat. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
L'Hospital Clínic de Barcelona és el primer de l'Estat que tracta un pacient amb cefalea en agrupaments amb estimulació cerebral profunda i amb resultats molt positius. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
Investigadors de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments del CSIC han demostrat que un bacteri intestinal que han patentat podria aplicar-se en el tractament de la depressió i l'ansietat perquè regula la resposta a l'estrès. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
Investigadors de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya, IBEC, han convertit cèl·lules mare en neurones per estudiar al laboratori malalties neurodegeneratives, com l'Alzheimer, sense utilitzar animals i de manera personalitzada per a cada pacient. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
Una investigació internacional amb participació catalana descobreix uns gens que protegeixen les neurones i d'altres que afavoreixen l'Alzheimer i que poden servir de dianes terapèutiques per combatre la malaltia. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
L'Hospital de Bellvitge, l'Institut de Recerca IDIBELL, la farmacèutica AstraZeneca i la companyia israeliana Cordio Medical han iniciat la primera prova amb pacients d'un dispositiu que pot avisar d'una recaiguda cardíaca fins a 18 dies abans que es produeixi gràcies a l'anàlisi de la veu. Us ho expliquem aquesta setmana a "La poma de Newton".
Desenvolupen molècules que es poden controlar amb llum per dirigir els fàrmacs amb eficàcia contra diferents malalties com el càncer sense danyar els teixits sans. Us ho expliquem aquesta setmana a "La poma de Newton".
Un estudi demostra que els trastorns mentals multipliquen la mortalitat per càncer, diabetis i malalties cardiovasculars i que prevenir-los reduiria molt les complicacions greus d'aquestes malalties. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
Investigadors de les universitats de Granada i de Cadis han descobert els mecanismes que relacionen la diabetis tipus 2 amb les demències vasculars i amb l'Alzheimer, i han vist que aquestes patologies cerebrals empitjoren fins i tot en fases prediabètiques. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
Un medicament contra la diabetis podria ajudar a lluitar contra l'obesitat amb pocs efectes secundaris i de manera molt menys invasiva que la cirurgia. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
Investigadors catalans han trobat quines són les cèl·lules que faciliten l'aparició de metàstasi en el càncer de colon i han descobert que provoquen recaigudes en la malaltia perquè es mantenen en estat latent. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
Investigadors de la Universitat d'Edimburg han estudiat la forma com ens infecten els bacteris de la lepra i han descobert que la reprogramació cel·lular que provoquen fa que el fetge torni a créixer i a més es generi teixit totalment sa. Us ho expliquem a "La poma de Newton".
Investigadors de l'Institut de Recerca de l'Hospital de Sant Pau han participat en un estudi internacional, el més ampli fins ara, que ha trobat dos gens relacionats amb el risc de desenvolupar Alzheimer que podrien servir com a biomarcadors contra la malaltia. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
Investigadors de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya, IBEC, han combinat un antibiòtic amb dos productes que trenquen el biofilm que fan els bacteris per protegir-se i fer-se resistents. Us ho expliquem aquesta setmana a "La poma de Newton".
Investigadors de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya, IBEC, han aconseguit recrear la complexa composició de tumors humans al laboratori amb teixits de mama de porc femella. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana
Investigadors de l'Institut d'Oncologia Vall d'Hebron, VHIO, participen en un estudi per tractar tumors que ara no responen a la immunoteràpia i ho fan amb una estratègia basada en un anticòs que es pot unir a dos antígens alhora. Això permet que s'estimuli la immunitat contra els tumors de manera més efectiva i duradora. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
Un estudi de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona, IDIBGI, i de la UPF confirma la relació entre un aminoàcid molt present a la dieta, la prolina, i la depressió. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
Un estudi amb participació d'investigadors catalans de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge, l'IDIBELL, apunta que el suïcidi també pot tenir un origen genètic. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
Investigadors catalans han desenvolupat un medicament viu, unes píndoles formades per bacteris modificats que poden tractar infeccions respiratòries resistents als antibiòtics. Ho ho expliquem aquesta setmana a "La poma de Newton".
L'Institut de Recerca Vall d'Hebron i l'empresa biotecnològica GoodGut, propietat d'Hipra, han desenvolupat el primer test que pot diagnosticar de manera no invasiva la síndrome de l'intestí irritable i diferenciar aquest trastorn d'altres malalties que poden afectar el sistema digestiu. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
Investigadors catalans han identificat un gen bàsic per a la regulació del nombre de cèl·lules productores d'insulina i han aconseguit reproduir-les en ratolins. Això pot obrir el camí a noves teràpies contra la diabetis. Us ho expliquem a "La poma de Newton".
Un estudi de l'Institut de Recerca Vall d'Hebron, VHIR, demostra la relació entre la millora de l'insomni i la reducció de símptomes de TDAH en adults. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
L'estudi més ampli fet fins ara sobre els beneficis dels fruits secs en la salut confirma que el consum de nous redueix el colesterol dolent i contribueix a un envelliment més saludable. Us ho expliquem aquesta setmana a "La poma de Newton".
Un estudi en ratolins d'investigadors del CSIC descriu una via per impedir que les cèl·lules precanceroses acabin provocant una leucèmia limfoblàstica aguda de cèl·lules B, el càncer infantil més freqüent. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.