El porc, la vedella, el pollastre, el formatge, els iogurts i els ous hauran de ser de proximitat a 34 escoles públiques de la zona. Els productes hauran de ser d'Osona o del Lluçanès. El Consell Comarcal, que gestiona 3.000 àpats diaris, ha fixat aquests criteris per a la pròxima licitació del servei. La concessió és per a 3 anys ampliable a 5. Pel president d'aquest organisme, Joan Carles Rodríguez, és una manera de posar en valor els productes de primera qualitat de la comarca i de vetllar per la salut dels infants.   "Tenim productors locals que fan aliments excel·lents, d'una qualitat excepcional, i volem que aquests productes arribin als plats dels alumnes de les escoles públiques d'Osona." Menjador d'una escola pública d'Osona on 7 i Tria serveix dinars (Nati Adell/Catalunya Ràdio) Una aposta ferma per donar sortida diària als productes quilòmetre zero. El plec de clàusules és clar, segons Rodríguez. "Només hi pot haver un sol intermediari  entre el productor i el consumidor. La qualitat passa davant del preu."  Pel que fa a la resta d'aliments, es prioritzaran les varietats catalanes o ecològiques i com més pròximes millor. També s'aposta per preservar plats nostrats com el guisat de pilotilles amb tela, el trinxat o els fideus a la cassola. Els aliments han de ser tan pròxims com sigui possible (Nati Adell/Catalunya Ràdio) Mengem d'aquí Fa dos anys que a la comarca s'ha fet un pla pilot a 6 escoles titulat "Mengem d'aquí". Ara, vist el seu bon funcionament, el projecte --explica Rodríguez-- s'ampliarà i es farà extensible a una trentena de menjadors d'escoles públiques.  "Durant la prova pilot s'ha treballat amb productes de proximitat i s'han definit uns menús d'acord amb els estàndards que recomana la Generalitat, a partir dels criteris fixats per l'OMS, com ara, reduir la presència de carn. Hem fet molta feina amb les famílies perquè entenguin el canvi." Taules parades d'una escola abans d'iniciar el servei de menjador (Consell Comarcal d'Osona) Del servei de menjador escolar a Osona se n'ocupa, des del 2013, l'empresa 7 i Tria. Va agafar el relleu a Vespella, que l'havia gestionat durant gairebé dues dècades. Ara, el servei ha de tornar a sortir a concurs i se seguiran les darreres directrius que marca l'Agència de Salut Pública de Catalunya i el Departament d'Educació. A banda de mantenir els criteris pedagògics, s'incorporen nous requisits saludables, sostenibles i de proximitat. Serà un comitè d'experts l'encarregat d'avaluar les diferents candidatures que, aquest cop, hauran d'oferir, per imposició del Consell Comarcal carn, làctics i ous d'Osona i el Lluçanès.