Comença la tercera temporada d'"El Foraster" amb la visita a Sant Llorenç de Morunys (970 habitants), el poble més petit del Solsonès, però també el més poblat, un poble conegut com la capital de la Vall de Lord. En terra de bolets, el Foraster sortirà, evidentment, a buscar-ne, i en trobarà de tota mena, fins i tot un de gegant. A Sant Llorenç, el Foraster coneixerà el primer avi centenari del programa pocs dies abans que compleixi els cent anys, i descobrirà la versió catalana d'en "Jack l'esbudellador", un home que està fabricant una bomba, una bomba de veritat. I amb la intenció de fer-la servir. A més, els nens del poble el duran fins a un lloc màgic, el seu racó preferit del pantà de la Llosa del Cavall, i visitarà el Santuari de la Mare de Déu de Lord, on viurà un moment místic al costat d'una àvia de Barcelona que hi ve a fer una ofrena molt especial.
El Foraster visita Salàs de Pallars (378 habitants), al Pallars Jussà, on viurà una de les arribades més mogudes de totes les que ha viscut fins ara. Enxamparà el poble en plena celebració de la fira de bestiar de peu rodó, tot un esdeveniment. Però, menys bestiar, hi veurà de tot. Durant segles aquesta fira ha estat la més important de la península i ara ho commemoren. I, per fer-ho, no es queden curts, el plat fort: "striptease al Salón", amb vedets incloses. Però la cosa no acaba aquí. A Salàs saldarà deutes pendents amb una persona que va conèixer a la Vall Fosca, s'acostarà a un dels llacs més profunds de Catalunya, on alguns creuen que hi viuen cocodrils, i descobrirà que en aquest poble l'aigua pot fer miracles. I aprendrà també que les parts íntimes dels homes, a Salàs, tenen un nom molt particular. Tot per arribar a una conclusió: la vida és molt llarga i molt curta, tot depèn de com es miri.
Aquesta setmana, el foraster visita Espinelves (202 habitants), a Osona, el poble que cada any dóna el tret de sortida a les festes de Nadal, amb la Fira de l'Avet. Com diuen aquí, el Nadal comença a Espinelves. Més de setanta mil persones recorreran els tres carrers engalanats del poble a la recerca del seu avet, però abans que arribi tota la gentada, el Foraster compartirà amb els veïns d'Espinelves els dies previs a la setmana més important de l'any. Descobrirà que els avets van bé per als refredats i, fins i tot, aprendrà a arrencar-los amb les mans, però sobretot coneixerà una persona única, segurament el capellà més singular de Catalunya: un mossèn que fa misses cronometrades i que s'escalfa amb fustes que no provenen precisament del bosc. Un capellà únic per a una fira única.
Aquesta setmana el foraster visita Portbou (930 habitants, Alt Empordà), un poble que té una estació o una estació que té un poble. El Foraster descobrirà què Portbou és un poble de pel·lícula. Tot i que els cinemes de tota la vida han tancat, els veïns viuen com si estiguessin en un plató. Per exemple, el Gael i el Dani, que amb només 10 anys, ja han fet 4 pel·lícules. I no només això, al port de Portbou tenen varada la barca de l'actor de westerns més famós de la història. Fins i tot les sortides de sol són de pel·lícula. Portbou ja no té la vitalitat d'abans però encara està ple d'històries: històries de frontera, d'amor, de guerra, d'exili i, també, històries de boxejadors.
Aquesta setmana el Foraster puja a Llavorsí (380 habitants) a l'Alt Pirineu, on hi ha als llacs i les muntanyes més altes del país. I en mig de tants cims, farà el monòleg, precisament, a dins d'una muntanya, amb 300 metres de roca per sobre. Serà una experiència única, no només per al Foraster, sinó també per a la majoria de veïns de Llavorsí que, per primer cop, entraran dins de la caverna on hi ha la central hidroelèctrica del poble. Aquesta no serà l'única experiència singular: aquí el Foraster acompanyarà la brigada de l'ós a buscar ossos, xollarà una ovella i domarà cavalls salvatges. I de tant anar amunt i avall, el Foraster haurà de ser rescatat pels bombers de Llavorsí. Sort que els nens del poble li van fer una classe de pallarès bàsic per moure's per la zona.
El foraster" proposa un experiment inèdit: observar com els protagonistes del programa miren el capítol del seu poble des del sofà de casa seva el dia de l'emissió. Seran onze famílies de tres pobles diferents d'aquesta temporada: Salàs de Pallars, Sant Bartomeu del Grau i Portbou. És a dir, els que han estat protagonistes d'"El foraster" ho tornaran a ser. Primer van ser entrevistats, després van assistir al monòleg al teatre del poble i ara es podrà observar com miren el resultat final del seu capítol just en el moment en què s'emet. Una càmera fixa a cada casa durant tota l'emissió ha captat les reaccions de les onze famílies. Així se sabrà què diuen quan es veuen a la televisió i també com reaccionen quan els qui apareixen són els veïns del poble, se sabrà què els fa més gràcia i què els emociona. I també es podrà saber què fan durant el programa, què mengen, de què parlen, com seuen o a qui truquen. Fins i tot es podrà veure què fan durant la publicitat. "El foraster" opta per un experiment original i inèdit per comprovar no només com els protagonistes miren el seu propi capítol, sinó també, com els catalans miren la televisió quan són a casa seva.
Com és un dia de gravació del monòleg d'El Foraster? Què hi ha darrera les imatges de cada capítol? Com es fan les entrevistes? Un programa per descobrir els secrets de rodatge d'El Foraster, amb fragments inèdits de les converses d'aquesta temporada i seqüències que finalment no van aparèixer a l'edició definitiva. Un making of d'El Foraster amb tot allò que no s'ha vist durant les emissions. El programa arrenca amb els preparatius del monòleg de Llavorsí, al Pallars Sobirà. Una càmera ha perseguit l'equip del programa pas a pas: des de l'habitació de l'hotel on en Quim Masferrer estudia el guió, fins a última hora de la nit, un cop ja han marxat tots els veïns del poble. I entremig, el que no es veu dels rodatges: els dubtes, les sorpreses, els imprevistos, els secrets de rodatge.