Toc d'atenció del ministre Zoido a les ONGs que treballen al Mediterrani (EFE)
Toc d'atenció del ministre Zoido a les ONGs que treballen al Mediterrani (EFE)
Tallin

Zoido reclama a les ONGs que no afavoreixin la immigració irregular

El ministre de l'Interior espanyol ha afirmat que "s'ha de conscienciar" aquestes organitzacions que "són al Mediterrani per ajudar"

RedaccióActualitzat

El ministre de l'Interior espanyol ha demanat a les ONGs que treballen al Mediterrani que són en aquest lloc per ajudar i no per afavorir el tràfic migratori. Juan Ignacio Zoido ho ha dit a Tallinn, la capital d'Estònia, on els titulars d'Interior europeus estudien la manera d'ajudar Itàlia, desbordada per l'allau d'immigrants:

"S'ha de conscienciar les ONG que s'està per ajudar i no s'està per afavorir o potenciar la immigració irregular, quan aquesta immigració irregular està provocant que corri perill al Mediterrani, com està passant massa sovint."

El ministre ha assegurat que entén la petició italiana a la resta de membres de la UE per accelerar la reubicació de sol·licitants d'asil, però alhora ha apuntat que Espanya també té "una pressió important" als ports. Ha remarcat que la immigració irregular a través del Mediterrani occidental ha crescut "un 140%".

Zoido ha reconegut la situació precària de les persones que intenten arribar a les costes europees:

"Espanya té el ferm convenciment que quan una persona recorre més de 4.000 o 5.000 quilòmetres superant dificultats, quan ja arriba al Mediterrani és molt difícil que se'l pugui convèncer que torni de manera voluntària al seu país d'origen."

El ministre de l'Interior ha subratllat que Espanya és "plenament solidària" amb les operacions al Mediterrani central. En tot cas, Zoido va dir dissabte que preveu que la Unió Europea rebaixi "ostensiblement" la xifra de refugiats que Espanya ha d'acollir abans del setembre: dels 17.000 compromesos al principi a "uns 7.000 o 7.500", va assenyalar el ministre. Segons dades de la Comissió Europea de fa un mes, Espanya havia reubicat 886 persones (144 des d'Itàlia i 742 des de Grècia) de les 9.323 compromeses fins al juny.

Camps: "Convido el ministre passi una setmana amb nosaltres"

El director i fundador de l'ONG catalana Proactiva Open Arms, Òscar Camps, en declaracions a TV3, ha respòs al ministre convidant-lo a passar uns dies a alta mar amb ells perquè vegi de primera mà el codi de conducta:

No sé si necessitem un codi de conducta, no sé perquè serveix, tot el què diuen ja ho apliquem. Potser ens volen ben lluny i no volen uns testimonis tan incòmodes com nosaltres. Si ha d'anar endavant aquest codi, jo convido al ministre Zoido a passar una setmana amb nosaltres a primera línia. Potser així, si ho veu, podrà millorar aquest codi de conducta que ja tenim les ONG.

 



 
 
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut