Madrid

Puigdemont accepta canviar el dia de la Junta de Seguretat, però no més retards

Zoido demana un canvi de data perquè diu que no pot assistir-hi el tres de juliol i remarca ara, en una carta al govern, que és imprescindible l'entesa amb la Generalitat en seguretat

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat accepta buscar una data de consens amb el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, per convocar la Junta de Seguretat. Avisa però que no admetran més retards. Carles Pugdemont ha destacat que convocar la Junta de manera unilateral per al 3 de juliol hagi provocat aquesta reacció immediata de l'executiu espanyol. El ministre havia dit aquest matí al Congrés que no podia assistir a la reunió aquell dia i que estava disposat a negociar una altra data. Zoido assegura ara, en una carta enviada al govern, que la reunió és "imprescindible".

Aquestes són les condicions que ha posat Puigdemont:

"El que no acceptaré serà una violació en fixar una data de manera immediata. No acceptarem tampoc una violació en la celebració de la Junta i no acceptarem cap canvi substancial en l'ordre del dia que ja teníem pactat des de feia setmanes i mesos, i que és compartit i que, per altra banda, també és imprescindible d'abordar"

El president de la Generalitat, en unes declaracions a l'Ampolla, al Baix Ebre, ha celebrat l'efecte que ha tingut la convocatòria de la reunió:

"Celebro doncs aquesta rectificació que, en pocs dies, porta al govern espanyol de dir que no es podia fer perquè no hi havia el clima de confiança polític adequat per fer-la a dir que és imprescindible que es faci, que és la posició que hem mantingut sempre. Amb la d'ahir ja són sis les dates que hem proposat al govern de l'Estat per fer la Junta. Com saben, jo tinc la potestat, l'obligació de fet de convocar-la, però sempre hem procurat pactar la data i l'ordre del dia amb el govern espanyol. Per alguna raó, la data tampoc els hi acaba de convèncer. Això no serà un problema"

 

 

El conseller d'Interior, Jordi Jané, també s'ha mostrat satisfet que el ministre li hagi enviat una carta en què assegura que és imprescindible l'entesa amb la Generalitat en matèria de seguretat:

"Jo estic content. Estic content que finalment es produeixi un canvi de posició perquè començàvem la setmana amb una notícia que no era bona per a ningú. Els temes de seguretat ens afecten a tots, i avui el ministre m'ha dit en la seva carta que és imprescindible reunir la junta de seguretat, tal com jo li deia en les diverses cartes que li he adreçat, tant a ell com al ministre anterior, Jorge Fernández Díaz"

"No vindrà d'un dia. Que el tres no pot. Per primera vegada ens ho diuen. N'havíem ofert cinc abans i no vam tenir cap tipus de resposta. Si ha de ser el 4 de juliol o el 30 de juny, es farà. No vindrà ara d'un dia amunt o d'un dia avall, però sí que és una exigència imprescindible. Per tant, aquesta setmana hauríem de fixar la data"

 

Zoido: "El dia tres tinc una reunió amb tres ministres de l'Interior"

Aquest matí, el ministre de l'Interior s'ha referit a aquesta qüestió al Congrés dels Diputats en resposta a una pregunta del portaveu d'Esquerra Republicana, Gabriel Rufián, al Congrés dels Diputats. Zoido ha explicat perquè no podia anar a la reunió convocada:

"Estic en negociacions amb el conseller Jordi Jané per poder arribar a un acord a l'ordre del dia i fixar-la, però no es pot fer d'una manera unilateral. El dia 3 no puc assistir a la Junta perquè tinc una reunió amb tres ministres de l'Interior de països limítrofes. Però posem-nos d'acord en un ordre del dia i celebrem la Junta de Seguretat."

La Junta de Seguretat fa vuit anys que no es reuneix. Entre d'altres decisions, es podria pactar que els mossos tinguessin accés a la informació d'Europol i altres organismes de seguretat i lluita antiterrorista a nivell europeu.

En la mateixa sessió, Rufián ha demanat la dimissió del ministre, a qui ha qualificat de "miserable", per limitar, ha dit, la convocatòria de places de mossos d'esquadra a Catalunya i negar-se a assistir a juntes de seguretat:

"Vetar la convocatòria de 500 nous mossos d'esquadra, vetar convocatòries de juntes de seguretat i vetar, en definitiva, tot el que té a veure amb Catalunya a l'àmbit de seguretat, en un nivell quatre d'alerta terrorista, simplement perquè a vostès no els agrada com voten els catalans, és ser un miserable i un irresponsable."

El ministre Zoido ha assenyalat que l'únic que s'ha fet és enviar un requeriment a la Generalitat perquè justifiqui la convocatòria d'aquestes 500 places de nous agents perquè, segons ell, s'ha superat la taxa de reposició fixada. En tot cas, el titular d'Interior ha afegit que està disposat a negociar aquesta qüestió.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut