ANÀLISI

ZeroZeroZero

Roberto Saviano, després de destapar els draps bruts de la màfia i d'hipotecar la seva vida sota una perenne amenaça de mort, s'introdueix ara pels camins de la cocaïna i tot el que mou aquesta popular droga, capaç de generar beneficis astronòmics a qui té prou poder per anar-la bellugant arreu del món.

Enllaç a altres textos de l'autor Jordi Cervera

Jordi Cervera

Periodista de Catalunya Ràdio i escriptor

Actualitzat

L'escriptor napolità Roberto Saviano continua convertint la literatura en un tema de batalla, en un element de denúncia, i la seva nova incursió, "ZeroZeroZero"/"CeroCeroCero", que publica Empúries en català i Anagrama en castellà, traduït per Mario Costa, ens acosta al món de la cocaïna amb un subtítol ben aclaridor: "Com la cocaïna governa el món".

Després de "Gomorra", un èxit que li va costar viure sempre sota custòdia i amb una amenaça de la màfia, ara entra en un altre territori relliscós, la cocaïna. D'entrada confessa que escriure sobre la cocaïna és igual que consumir-la. Una addicció que et porta a voler cada vegada més notícies, a saber-ne més coses, a descobrir més secrets. I quan es comencen a trobar informacions importants ja no pots prescindir-ne.

Així, Saviano torna a fer periodisme valent, amb altes dosis de perill en cada paràgraf, i comença exposant la gran popularitat de la droga, una substància que, segons afirma, la pot consumir la persona que tens al costat, el conductor de l'autobús, el policia que està a punt d'aturar-te, l'arquitecte que t'ha fet la casa o tu mateix.

Un magnífic treball d'investigació que ens acosta a tots els aspectes d'aquesta droga omnipresent i a la manera que té de moure's pel món. Compres sota paraula, tones de droga que canvien de mans, fortunes que poden comptar els diners a pes, les rutes d'una substància màgica que fa multiplicar els guanys de manera exponencial i que desperta la cobdícia de qualsevol organització criminal amb possibilitats.

I el zero és el número que marca la seva puresa, i, és clar, el preu final de mercat. Com més pura, més cara, més cobejada, més desitjada. "ZeroZeroZero". Puresa màxima, la millor coca i el millor treball de Roberto Saviano.

 

Anar al contingut