Zelenski, sobre la massacre de Butxa: "El món ho considerarà un genocidi"

Biden demana jutjar Putin per crims contra la humanitat, mentre el Kremlin replica que tot és un muntatge

RedaccióActualitzat

Després de les impactants imatges dels cadàvers de civils abandonats als carrers de Butxa, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha visitat aquesta ciutat del nord-oest de Kíiv devastada per la guerra per denunciar els "crims de guerra" per part de l'exèRcit rus.

Envoltat de militars i amb un abric i una armilla antibales, Zelenski ha afirmat que el que es veu aquests dies a Butxa "serà reconegut com un genocidi":

"Això són crims de guerra i el món ho considerarà un genocidi. Sou aquí i podeu veure què va passar. Sabem que milers de persones han estat assassinades i torturades, amb extremitats tallades; dones violades, nens assassinats. Crec que és més... Això és un genocidi."

Les tropes russes van ocupar la ciutat el 27 de febrer, de manera que ha estat inaccessible durant més de 30 dies. Aquest cap de setmana, coincidint amb la retirada de les forces ocupants, diversos periodistes han informat de la presència de centenars de cadàvers als carrers, alguns amb les mans lligades a l'esquena amb senyals d'haver estat executats.

El president ucraïnès ha visitat Dutxa després de la matança de civils
El president ucraïnès ha visitat Dutxa després de la matança de civils(Reuters/Marko Djurica)

Zelenski ha dit que no descansaran fins a trobar els responsables d'aquesta atrocitat i ha afegit que "amb aquestes condicions és molt difícil seguir negociant amb Rússia".

El president ucraïnès també ha demanat als mitjans internacionals "documentar les atrocitats comeses per les tropes russes en aquesta ciutat".

Biden demana un "procés per crims de guerra"

El president dels Estats Units també ha estat contundent amb les acusacions. Igual com ho ha fet des de Butxa el president d'Ucraïna, Biden ha tornat a qualificar Vladímir Putin de criminal de guerra i ha demanat de jutjar el seu homòleg rus per aquests delictes:

"Aquest home és despietat i el que està passant a Butxa és indignant. (...) Ha de rendir comptes."

"El que ha passat a Butxa és horrible i tothom ho ha vist", ha afirmat Biden, que ha demanat aconseguir "tots els detalls perquè hi pugui haver un judici per crims de guerra".

El dirigent nord-americà ha afegit que està buscant més sancions contra Rússia per les atrocitats. De fet, la Casa Blanca i els seus aliats volen anunciar "aquesta setmana" més sancions econòmiques, segons ha informat l'administració Biden. Les mesures estarien vinculades a l'energia, una qüestió molt sensible per a Europa a causa de la dependència del gas rus.

El president dels Estats Units ja havia causat la indignació de Moscou quan, fa uns dies, va parlar de Putin en els mateixos termes.


Moscou ho nega tot

Rússia atribueix a "fake news" les imatges dels cadàvers de civils a Butxa(Reuter/Alexander Zemlianichencko)

Davant les acusacions per la mortaldat de Butxa, el govern rus nega qualsevol responsabilitat. El ministre Serguei Lavrov ha acusat Ucraïna d'haver-ho falsejat tot:

"S'ha muntat una escenografia que els representants ucraïnesos i els seus amos occidentals estan escampant per tots els canals i les xarxes socials."

Lavrov ha dit que les suposades atrocitats a Butxa són un "atac fals", un muntatge que es va "organitzar" diversos dies després que les forces russes ja s'haguessin retirat de la zona.

El ministre considera que les imatges són una "escenificació" del govern ucraïnès de cara a la premsa internacional.

Les imatges i la informació de les víctimes civils a Butxa han provocat un clam de rebuig internacional i la promesa de noves sancions contra Rússia.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut