Madrid

Zapatero vol que la jubilació als 67 anys sigui obligatòria el 2027

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, calcula que la jubilació als 67 anys estarà totalment en vigor el 2027, any en què culminaria un període transitori de 15 anys en el qual l'edat legal de jubilació aniria augmentant progressivament des dels 65 anys actualment en vigor. En roda de premsa per fer balanç de l'any, Zapatero ha dit que les recomanacions per a la reforma de les pensions aprovades per la comissió de seguiment del Pacte de Toledo són de "màxim interès" per al govern, però ha insistit que aquesta reforma inclourà el retard de l'edat legal de jubilació als 67 anys.

Actualitzat
Zapatero ha insistit que, si els canvis normatius es fan ara, hi ha un "marge raonable" perquè el retard de la jubilació sigui progressiu i pugui entrar en vigor al llarg d'un període transitori que aniria del 2013 al 2027. A més, ha recordat que la intenció de l'executiu és que l'augment de l'edat per cobrar una pensió sigui flexible en funció dels anys cotitzats i del tipus de treball que es desenvolupi.

D'altra banda, ha assegurat que en privat "tots estan d'acord" que cal reformar el sistema públic de pensions i ha lamentat que aquestes reflexions particulars no es tradueixin en una posició pública, referint-se al Partit Popular.

El president ha afirmat que el govern està afrontant aquest debat amb "sentit de la responsabilitat", i per això espera, a canvi, la responsabilitat de tots, inclosos els sindicats, perquè creu que les dades demogràfiques són molt contundents i fan "absolutament necessària" aquesta reforma.

Zapatero ha fet aquestes declaracions en la roda de premsa posterior a l'últim Consell de Ministres de l'any, en què s'ha aprovat la revaloració de les pensions mínimes i l'increment del salari mínim interprofessional.

Millores socials

Tot i això, Zapatero ha anunciat que compareixerà al Congrés per avaluar l'evolució de les polítiques socials i les perspectives de futur. El president espanyol ha afirmat que, malgrat la crisi econòmica, en la seva aparició a la cambra baixa, demostrarà que el seu govern és "el que més ha millorat les polítiques socials a Espanya".

Zapatero ha contestat així als sectors que diuen que el seu govern és el que més retallades socials ha fet. El cap de l'executiu central ha parlat "d'esforç titànic per mantenir les grans polítiques socials" i ha posat com a exemples el manteniment i l'ampliació de les beques a educació, les millores a sanitat, la llei de la dependència, les polítiques destinades a l'habitatge i, els dos acords més recents, la revaloració de les pensions mínimes i l'increment del salari mínim interprofessional, que ha aprovat l'últim Consell de Ministres del 2010.

La jubilació, als 67 anys

El president espanyol ha dit que el 2010 ha estat dur però que el 2011 serà millor sempre que s'apliquin reformes estructurals d'importància, i a això hi dedicaran bona part de l'any que ve. En aquest sentit, ha reiterat que mantindrà l'edat de jubilació als 67 anys, però amb "flexibilitat i diàleg". També ha parlat de més reformes: la del sistema financer, la de les pensions... "Hem de prendre mesures avui perquè la reforma de les pensions sigui progressiva", ha subratllat.

Serà candidat o no?

Els periodistes li han preguntat fins a tres de vegades si serà el candidat del PSOE a les eleccions generals del 2012, i en les tres ocasions se n'ha anat per la tangent.

Esperant la fi d'ETA

Pel que fa a la banda terrorista, Zapatero no ha canviat el discurs del seu govern. "Només esperem d'ETA que abandoni definitivament la violència per sempre", ha destacat. L'executiu, ha afegit, mantindrà la seva política antiterrorista de fermesa.

Lamenta el tancament de CNN+

Sobre el tancament de CNN+, Zapatero ha confessat que "és la cadena que més mirava" i que "lamento profundament" que l'hagin tancat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut