Madrid

Zapatero veu raonable donar un plus de finançament a les autonomies amb dues llengües oficials

José Luis Rodríguez Zapatero continua la ronda de contactes per tancar el nou model de finançament. Aquest dimarts a la tarda s'ha s'entrevistat amb els presidents d'Extremadura i Astúries, en una reunió a tres bandes. Al matí ho ha fet amb el president gallec, Emilio Pérez Touriño, que ha demanat al cap de l'executiu que les comunitats amb dues llengües oficials rebin un plus de finançament autonòmic. Zapatero s'ha compromès a estudiar-ne la proposta. El cap de l'executiu espanyol continua buscant més complicitats després de les reunions del cap de setmana amb Montilla i Chaves, i de la trobada de dilluns amb Esperanza Aguirre, que en va quedar molt satisfeta. Avui, Zapatero es reunirà amb el president valencià, Francisco Camps.

Actualitzat
El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha continuat aquest dimarts les trobades amb els presidents autonòmics per tancar el nou model de finançament. Zapatero s'ha entrevistat a La Moncloa amb el president de Galícia, Emilio Pérez Touriño. Després ho ha fet amb el d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, i el d'Astúries, Vicente Álvarez Areces.

Touriño ha proposat a Zapatero que el mou model de finançament tingui en compte, per primera vegada, el cost derivat del fet diferencial de tenir llengua pròpia. Durant la trobada, que ha durat un parell d'hores, li ha demanat que es tingui en compte aquesta variable, "nova i d'interès per a aquelles comunitats amb una llengua pròpia". Touriño ha dit en una roda de premsa que Zapatero s'hi ha mostrat receptiu i disposat a estudiar-ne la proposta. 

En la reunió també s'ha garantit que Galícia tindrà "més recursos per habitant" i que es tindran en compte l'envelliment i la dispersió, així com els costos que en matèria d'inversió afecten l'educació, la sanitat i els serveis socials.

La Moncloa ha respost a la trobada amb un comunicat, en què ha considerat "raonable" la idea de donar un plus a les autonomies amb dues llengües oficials. La presidència espanyola també ha destacat que té "la impressió que el president de la Xunta ha acollit favorablement" les línies generals del nou model de finançament.

Ocaña dóna detalls del model

El mateix dia que han continuat les negaciacions, un dels pares del nou model, el secretari d'estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, ha explicat que la justícia queda fora del fons d'anivellament, que només recollirà sanitat, educació i serveis socials. Això és, precisament, el que demanava Catalunya. La proposta destinarà, a més, diners addicionals per fer front a la dependència i a la immigració.

Les reunions prèvies

El cap de l'executiu central es va reunir dilluns amb la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, que en va sortir molt satisfeta. Una posició que contrasta amb les crítiques del PP, que sempre hi ha mostrat recels.

En sortir de la trobada, Aguirre va explicar a la premsa que el president espanyol s'ha compromès a fer possible que el nou model de finançament autonòmic sigui multilateral, solidari entre les comunitats i que aporti recursos addicionals als actuals perquè "cap comunitat" hi surti perdent. La presidenta de Madrid va sortir satisfeta de la reunió, perquè el sistema de finançament "no serà bilateral, com en algun moment, inclosa jo mateixa, vam témer". 

Zapatero es va entrevistar dissabte amb el president de la Generalitat, José Montilla. La reunió va servir per "superar" els esculls més importants que impedien un acord, segons va afirmar el vicesecretari general del PSOE, José Blanco, que creu que "abans del 31 de desembre" hi haurà "un consens considerable".
Anar al contingut