Madrid

Zapatero vaticina que el 2009 no serà tan dolent per a l'economia com es preveu

En una taula rodona organitzada aquest matí pel setmanari britànic "The Economist" a Madrid, José Luis Rodríguez Zapatero ha dit que l'any que ve serà millor del que indiquen algunes previsions. El president espanyol ha admès que s'ha estat a punt del col·lapse econòmic però que s'ha sabut reaccionar. Els motius d'aquest optimisme són les primeres dades positives que es comencen a veure com la reducció de la inflació que Zapatero calcula en un 2,5% al novembre i "més baixa" al desembre.

Actualitzat
El president del govern central ha considerat molt "probable i no només desitjable" que les previsions econòmiques "més pessimistes" pel 2009 no es compleixin si els governs l'encerten amb les mesures posades en marxa per estimular la demanda i si el Banc Central Europeu fa una política adequada. José Luis Rodríguez Zapatero confia que les decisions del BCE facilitin la disponibilitat de renda de les famílies i empreses i contribueixin així a la recuperació del consum.

Solbes, també optimista

El ministre d'Economia, Pedro Solbes, que també ha participat en l'acte de "The Economist" a Madrid, s'ha afegit a l'optimisme de Zapatero. Ha dit que la inflació a Espanya es podria situar per sota de l'1% al juliol del 2009, tot i que a partir d'aquella data, l'índex de preus tornarà a col.locar-se per sobre d'aquesta xifra. Solbes també ha comentat que la inflació al novembre pot acabar al 2,5% i que continuarà baixant el que queda d'any fins que arribi al 2%.

El pla d'inversions públiques

Zapatero també ha anunciat que el pla d'inversions públiques que posarà en marxa el govern central, per estimular la demanda i reactivar l'economia, s'estendrà al 2009 i el 2010. Aquesta mesura, afegida a les que ja s'han pres, pot fer que el dèficit públic de l'Estat superi el 3%, l'objectiu fixat pel Pacte d'Estabilitat de la Unió Europea.

Suport a l'automoció

El cap de l'executiu central ha assegurat que el govern de Madrid intentarà "fins on pugui legalment" donar suport al sector de l'automòbil però que qualsevol mesura que s'adopti es farà de forma coordinada amb la Unió Europea, que demà donarà a conèixer el seu pla d'acció.

Una estratègia pel G-20

José Luis Rodríguez Zapatero ha deixat anar que el govern central té una "estratègia" perquè Espanya consolidi la seva presència al G-20 però no l'ha volgut explicar. Sí que ha destacat la importància de la participació en la cimera de Washington i està convençut que s'està en "la bona direcció" per garantir la presència d'Espanya en aquestes trobades.

Avança algunes mesures

En aquesta taula rodona, José Luis Rodríguez Zapatero ha avançat algunes de les mesures que presentarà dijous per ajudar l'estat espanyol a sortir de la crisi. El president espanyol ha plantejat la privatització d'Aena i de la gestió portuària, la millora del transport ferroviari de mercaderies o la millora de l'eficiència energètica com a objectius immediats. 

Zapatero espera que amb les mesures que prepara el seu executiu, la millora de la inflació i la rebaixa de tipus, les expectatives davant de la crisi seran més bones del que apunten els indicadors.

L'OCDE, menys optimista

Curiosament, Zapatero ha fet aquestes declaracions el mateix dia que l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) ha dit que passem pel pitjor període econòmic des de començament dels vuitanta, i ara ja no té clar que hi hagi un canvi de tendència a final del 2009. En el cas d'Espanya, l'organisme avisa que les polítiques socials que s'estan aprovant poden passar factura el 2010.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut