Madrid

Zapatero traspassarà Rodalies a Catalunya i ajudarà les famílies amb 2.500 euros per fill

L'últim Debat de Política General de la legislatura ha tingut un guió previsible en l'estira-i-arronsa entre el president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, i el cap de l'oposició, Mariano Rajoy. Un ha defensat l'acció de govern i l'altre l'ha tombat, sobretot per la política antiterrorista. Rajoy ha arribat a demanar la dimissió de Zapatero si no pot demostrar que no va negociar amb ETA. La sorpresa en el guió l'han posat les mesures anunciades per Zapatero: 2.500 euros per les famílies que tinguin o adoptin un fill i, atenció, el traspàs de Rodalies Renfe a la Generalitat al gener.

Actualitzat

No és habitual que en els debats de política general es plantegin noves mesures que afecten directament els ciutadans. No havia passat amb tanta claredat en els tres que fins aquest dimarts havia viscut Rodríguez Zapatero com a president del govern. Però en aquest cas, amb les eleccions generals a la cantonada, Zapatero ha assumit compromisos destacables. En el seu discurs d'obertura, el president espanyol ha assegurat que s'ajudarà les famílies que tinguin o adoptin un fill amb 2.500 euros. Les polítiques socials han estat un filó per Zapatero per tal de fer balanç de la seva gestió al capdavant de l’executiu. S’ha penjat medalles en aquest sentit apel·lant a la llei de la dependència o la d'igualtat. També ha aplaudit el bon ritme de l'economia i dels drets i llibertats dels ciutadans des que és president. Però no tot han estat flors i violes, ja que Zapatero també ha parlat del fracàs del procés de pau.

El trencament de la treva per part d'ETA ha estat un cop dur per a Zapatero, i no ho ha negat. El president espanyol ha assegurat que els seus predecessors ho van intentar i ell també tenia el dret de fer el possible per acabar amb ETA. Admet, però, que a partir d’ara ja no hi ha res a fer, que no és possible el diàleg. N'ha assumit la responsabilitat i ha demanat la unitat dels partits per acabar, d'una vegada per totes, amb el terrorisme.

El terrorisme tensa la corda entre PP i PSOE

Mariano Rajoy (PP) ha agafat aquest fil conductor per bastir el seu discurs. Ja es podia esperar, i Rajoy ha carregat contra la política antiterrorista del govern. Aquí s'ha produït el moment més agre del debat, quan Rajoy acusava Zapatero d'haver negociat amb ETA i d'haver trencat el pacte antiterrorista, i el president espanyol li tornava la pilota acusant-lo d'haver utilitzat el terrorisme per carregar contra el govern. Zapatero ha etzibat un revés contundent en aquest sentit: "Fer oposició en matèria de lluita contra el terrorisme no és fer oposició al govern, sinó oposició a l'Estat." Però Rajoy no s’ha arronsat i ha instat, fins a cinc vegades, Zapatero a mostrar les actes de negociació amb ETA o, per contra, a dimitir. Zapatero s'hi ha negat i Rajoy ha emfasitzat que la legislatura està acabada.

La picabaralla dialèctica entre Zapatero i Rajoy ha destil·lat un ambient preelectoral. Amb les eleccions generals a tocar, Rajoy s'ha erigit com a alternativa a un president de qui ni ell "ni la majoria de la societat espanyola se’n refia", segons ha dit. El líder del PP ha rescatat l'anunci estrella de Zapatero, que deia que en el programa electoral del PP es comprometien a ajudar amb 3.000 euros les famílies que tinguessin fills. I en aquestes lluites, Zapatero s'ha dedicat a desacreditar el seu rival rescatant episodis de quan Rajoy va tenir responsabilitats de govern.

El traspàs de Renfe com a resposta a Duran

El to del debat s’ha asserenat quan el portaveu de CiU, Josep Antoni Duran Lleida, ha pujat a la tribuna d'oradors. Duran és conscient que en les eleccions pot ser decisiu i en aquest punt de partida n'ha etzibat de fredes i de calentes, no només a Zapatero, sinó també al PP. A tots els ha avisat que no s'han guanyat la confiança de CiU. El PP, per haver utilitzat l'Estatut –deia Duran-, i el PSOE per no haver complert el desplegament de l'Estatut.

Duran es referia a les transferències que no s'han transferit, a la falta d'inversió, al dèficit d'infraestructures... I en aquest etcètera, Zapatero ha irromput amb la segona sorpresa del guió: el traspàs de Rodalies Renfe Barcelona a la Generalitat el mes de gener del 2008. Duran s'ha vist llavors obligat a canviar el seu, de guió, i en un posat entre escèptic i esperençat ha instat Zapatero a complir aquest i els altres compromisos, sense trampes. Això vol dir transferències totals i acompanyades de finançament. Per cert, que Zapatero encara ha anunciat una tercera sorpresa: assegurar que l'AVE arribarà a Barcelona aquest any. Aquesta, una sorpresa no tant impactant després que la ministra de Foment ja se l'hagués fet seva dies enrere.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut