Madrid

Zapatero saluda els periodistes a l'entrada del Congrés amb un "vaig a treballar"

El president del govern espanyol ha assistit amb tota normalitat, com pràcticament tots els dimecres, a la sessió de control al Congrés. José Luis Rodríguez Zapatero ha saludat els periodistes només amb un "vaig a treballar". D'aquesta manera ha evitat fer una primera valoració de la vaga, com li demanaven. El president espanyol ha entrat a l'hemicicle acompanyat de la vicepresidenta primera del govern, María Teresa Fernández de la Vega, encarregada de fer el seguiment de la vaga juntament amb el ministre de Treball, Celestino Corbacho.

Actualitzat
Un cop dins de l'hemicicle, el president ha hagut de respondre a la pregunta sobre la vaga que li ha fet el portaveu parlamentari de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, que li ha demanat que concreti el contingut de la seva proposta de negociació amb els sindicats sobre les pensions.

El dirigent nacionalista també ha considerat que, al marge de seguiments, la vaga serà "un fracàs" tant per al govern espanyol com per als sindicats, perquè aquests últims no aconseguiran modificar la reforma laboral i, per a l'executiu de Zapatero, perquè "el que es qüestiona és la inexistència d'un projecte econòmic sòlid i propi". 

El president espanyol ha dit que no desitja la vaga general, però que la respecta, i ha afegit que el seu executiu treballa "per garantir el dret a la vaga i el dret a treballar". A més, ha insistit que buscarà el màxim consens amb els sindicats i els empresaris per a la reforma de les pensions, així com per tractar els altres temes pendents a l'agenda en matèria laboral.

Zapatero també ha replicat les crítiques de Mariano Rajoy, que ha citat un informe de l'FMI per dir que Espanya ha perdut 9 punts de competitivitat en l'últim any i 19 des que el PSOE governa, i ha posat en dubte que els pressupostos del 2011 puguin servir per capgirar la situació. 

El president de l'executiu del PSOE ha negat que Espanya perdi competitivitat, ha destacat que les exportacions han crescut el 15,8% en un any i que la resta són "opinions sobre informes que tenen poca credibilitat". 

Set escons buits

L'única incidència de la vaga al Congrés han estat els set seients buits dels diputats que han secundat la protesta, els tres d'ERC (Joan Ridao, Joan Tardà i Francesc Canet), els dos d'IU-ICV (Gaspar Llamazares i Joan Herrera) i els dos del BNG (Francisco Jorquera i Olaia Fernández). 

L'exsindicalista i diputat socialista Antonio Gutiérrez no era al seu escó, però havia dit que aniria a l'hemicicle, a treballar al seu despatx.

Pocs uixers, taquígrafs i funcionaris (menys del 6%, segons el president del Congrés, José Bono) han seguit l'aturada. I la sessió parlamentària, més enllà de les picabaralles PSOE-PP, ha transcorregut amb normalitat. Res a veure amb la vaga general contra el govern de José María Aznar. Aleshores, la bancada socialista va mostrar cartells de suport a la vaga. 
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut