Madrid

Zapatero ressalta que "s'obre un nou horitzó més prometedor" en les relacions amb els EUA

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha comparegut davant dels periodistes per fer una valoració oficial de la victòria del candidat demòcrata a la presidència dels Estats Units, Barack Obama, una victòria que ha qualificat de "clara i contundent". Zapatero ha destacat "l'altíssima" participació i s'ha mostrat convençut que "s'obre un nou horitzó encara més prometedor" per a les relacions dels Estats Units tant amb Espanya com amb Europa. En aquest sentit, els populars han demanat a Zapatero que s'esforci per aconseguir aquesta millora de les relacions bilaterals, que amb el president sortint, George W. Bush, no han estat precisament bones. El president català, per la seva banda, també ha elogiat la victòria d'Obama, però ha avisat que l'eufòria passarà.

Actualitzat
Una etapa de "més intensitat", "més fluida", "més positiva", amb més "projectes junts". El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, s'ha referit amb aquestes paraules a les noves relacions amb el govern els Estats Units d'Amèrica, unes relacions que canviaran arran de la victòria del demòcrata Barack Obama. El cap de l'executiu espanyol s'ha mostrat confiat, a més, que aquest canvi als Estats Units permetrà treballar per a "un món més equilibrat i més just".

Zapatero no ha volgut avançar esdeveniments i ha evitat respondre sobre la possibilitat que Obama li demani més implicació a l'Afganistan i sobre si amb el canvi de president s'amplien les possibilitats que Espanya sigui present a la cimera sobre la crisi financera que es farà a Washington el dia 15. Pel president espanyol era l'hora de fer valoracions polítiques i de ressaltar, ha dit, que ha quedat demostrada "la capacitat col·lectiva dels ciutadans per canviar les coses".

A més, en un comunicat que el govern espanyol ha fet públic a primera hora, l'executiu s'ha mostrat convençut que, en aquest canvi que tots els líders mundials coincideixen a destacar, "Espanya hi és i hi serà". El cap de l'executiu espanyol ha enviat un telegrama a Obama en què, a banda de felicitar-lo per la victòria, li ha transmès el seu desig de "treballar conjuntament en la recerca d'oportunitats i solucions" per fer front a reptes comuns.

Rajoy demana a Zapatero que s'hi esforci

El líder de l'oposició, Mariano Rajoy, també ha confiat que l'arribada d'Obama a la Casa Blanca serveixi per millorar les relacions diplomàtiques entre Espanya i els Estats Units. A més, però, ha llançat un missatge adreçat al president espanyol: li ha demanat que s'esforci per aconseguir-ho.

També des de les files del PP, el responsable de política internacional dels populars, Jorge Moragas, ha aplaudit, en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", el triomf d'Obama i ha reiterat el desig que el president Zapatero aprofiti la possibilitat que ara sorgeix de refer les malmeses relacions entre Madrid i Washington.

José Blanco, des dels Estats Units

La primera reacció en clau espanyola de la victòria demòcrata arribava precisament dels Estats Units, on és el secretari general del PSOE, José Blanco. Per ell, aquesta victòria aclaparadora de Barack Obama obre una nova etapa de relacions amb aquest país, una etapa "nova i diferent" per establir "una relació positiva i constructiva entre tots dos governs, ha assegurat, i és que les relacions amb George W. Bush no eren precisament bones. "No es tracta només d'un canvi de partit i de president -ha afirmat Blanco-, sinó d'entendre la política, la política i l'economia i el paper dels Estats Units al món". Els socialistes estan, doncs, "satisfets de ser davant d'un dia històric".

Montilla avisa que l'eufòria passarà

El president de la Generalitat, José Montilla, també s'ha pronunciat sobre l'arribada del primer negre a la presidència dels Estats Units. Montilla ha afirmat que la "contundent" victòria demostra que hi havia necessitat de canvi i s'ha mostrat convençut que aquest canvi també es notarà en les relacions amb l'Estat i contribuirà, "en un moment de crisi, a superar-la i al fet que, des d'Europa, es pugui col·laborar amb la nova administració".

Montilla ha afegit que entén l'eufòria "quan es produeix un canvi històric d'aquestes característiques", però també ha puntualitzat, sense voler ser, ha dit, aixafaguitarres, que "d'aquí un temps l'eufòria haurà desaparegut i el que quedarà seran els problemes als quals haurà de fer front, que espero que el nou president afronti amb il·lusió i la cooperació del conjunt de la comunitat internacional".
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut