Madrid

Zapatero remodela de dalt a baix l'executiu espanyol i hi situa Rubalcaba com a home fort

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, enllesteix una àmplia remodelació del seu executiu, segons ha confirmat La Moncloa. Els canvis afecten diverses carteres, però destaca especialment la sortida de María Teresa Fernández de la Vega i l'ascens d'Alfredo Pérez Rubalcaba a vicepresident primer de l'executiu i portaveu, un nomenament que es pot llegir en clau successòria. Aquesta és la tercera crisi de govern que porta a terme el president espanyol en dos anys i mig, tot i que és, de llarg, la més significativa. Els nous ministres prendran possessió del càrrec aquest dijous.

Actualitzat
Vicepresidència primera del govern

María Teresa Fernández de la Vega
, una de les ministres més veteranes dels executius de Zapatero i la seva número 2 des que va ocupar la presidència, deixa pas a Alfredo Pérez Rubalcaba, que, a banda de ser vicepresident primer manté la cartera d'Interior. Rubalcaba, a més, serà portaveu del govern espanyol. Es converteix, doncs, en l'home fort del nou govern espanyol.

Pérez Rubalcaba haurà de potenciar el perfil polític de la vicepresidència primera, garantir una coordinació més bona entre ministeris i millorar la posada en escena pública de les decisions i els projectes del govern espanyol. Serà ell qui donarà la cara cada divendres després del Consell de Ministres.

Ja va ser portaveu en l'últim govern de Felipe González, en un moment molt advers. Ara repeteix, a més, sent titular d'una cartera de pes com la d'Interior. No és casualitat, perquè el mateix Rodríguez Zapatero ha reconegut que és un moment clau en la lluita contra ETA.

Sens dubte, la remodelació també situa Rubalcaba en el primer lloc de la graella com a possible successor de Zapatero, tot i que el mateix president espanyol ha dit que aquest tema, ara, no tocava.

Ministeri de la Presidència

El president espanyol ha decidit situar un altre veterà dirigent del PSOE, Ramón Jáuregui, com a ministre de la Presidència. Amb un discurs moderat i dialogant i amb gran capacitat de comunicació, és un dels socialistes bascos més veterans.

Jáuregui haurà de liderar el desplegament de la llei de l'audiovisual aprovada al març i presentar el projecte de la llei de llibertat religiosa, per avançar cap a la laïcitat de l'Estat. També afronta el repte de modernitzar l'administració pública.

Ministeri d'Afers Exteriors


Els canvis de Zapatero també deixen fora de l'executiu Miguel Ángel Moratinos, al qual se li han escapat algunes llàgrimes. El relleu a Afers Exteriors l'agafa Trinidad Jiménez, actualment ministra de Sanitat i que acaba de perdre les primàries dels socialistes madrilenys per ocupar la candidatura a la presidència de la Comunitat de Madrid. La decisió de Zapatero de donar-li la direcció de la diplomàcia espanyola a Jiménez es pot interpretar com una compensació pel desgast que ha sofert en les primàries madrilenyes.

Jiménez s'haurà d'esforçar molt perquè israelians i palestins s'asseguin a la mateixa taula aquest novembre a Barcelona, en el marc de la Unió pel Mediterrani. També haurà de recuperar les relacions amb Veneçuela. La suposada vinculació d'un càrrec del govern de Caracas amb ETA ha enterbolit les relacions entre els dos estats. Jiménez coneix bé la zona perquè va ser secretària d'Estat d'Iberoamèrica.

Una altra tasca que tindrà és convèncer Europa sobre Cuba. Dilluns, a Luxemburg, els 27 hauran de decidir si suavitzen la relació amb el règim de Castro, tal com vol Espanya.

Ministeri de Sanitat


El president espanyol ha pensat en Leire Pajín com a nova ministra de Sanitat. Pajín era fins ara secretària d'Organització del PSOE i número 3 del partit, i és la cara més jove del nou govern.

Pajín haurà d'aplicar la nova llei antitabac, que es començarà a aplicar el 2 de gener. També es troba amb retallades en el pressupost destinat a la llei de la dependència. Més de 250.000 persones dependents esperen encara les prestacions. I haurà d'estar pendent del que digui el Tribunal Constitucional sobre els recursos que el PP i el govern de Navarra van presentar contra la llei de l'avortament.

Ministeri de Treball

Un altre dels relleus és a Treball, l'únic ministeri que se sabia que canviava de mans per la marxa de Celestino Corbacho, que torna a Catalunya per ocupar el número 3 de la llista dels socialistes catalans a les eleccions al Parlament. La cartera, que el mateix Corbacho havia qualificat de patata calenta, l'ocuparà ara Valeriano Gómez, exsecretari general d'Ocupació (2004-2006).

Vinculat a la UGT, Gómez es va manifestar contra la reforma laboral el 29-S, que ara haurà de desenvolupar, a banda d'engegar les modificacions en les polítiques actives d'ocupació a què s'ha compromès Zapatero per fer més efectiva la recerca de feina. Gómez hereta més de quatre milions de desocupats. I, per si no fos poc, haurà d'abordar la polèmica reforma de les pensions.

Entre les reaccions que ha motivat el nomenament, la consellera de Treball, Mar Serna, n'ha destacat el coneixement de les polítiques laborals. I el secretari general de la UGT catalana, Josep Maria Àlvarez, hi veu un tarannà dialogant. També Ignacio Fernández Toxo, de Comissions Obreres, confia que es podran entendre.

Ministeri de Medi Ambient, Rural i Marí

A més, la fins ara consellera d'Obres Públiques andalusa i exalcaldessa de Còrdova per IU, Rosa Aguilar, serà la nova ministra de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, en substitució d'Elena Espinosa, que queda fora de l'executiu.

Adéu a Igualtat i Habitatge

Zapatero també ha decidit eliminar ministeris, després de reiterades demandes en aquest sentit, i ha passat de disset a quinze. Un d'aquests és el d'Habitatge, que ocupava Beatriz Corredor i que ara queda integrat al Ministeri de Foment, el titular del qual és José Blanco. El ministre, però, s'ha afanyat a oferir a Corredor que ocupi la nova Secretaria d'Estat d'Habitatge, cosa que l'exministra ha acceptat.

L'altre és el d'Igualtat, que ha suscitat moltes crítiques per la despesa que suposava en temps de crisi. La cartera passa a ser ara una Secretaria d'Estat integrada al Ministeri de Sanitat. Això sí, Bibiana Aído, aposta personal de Zapatero i que destacarà per haver tirat endavant la llei de l'avortament, s'hi mantindrà al capdavant, ara com a secretària d'Estat.

Salgado, la supervivent


Aquesta autèntica crisi de govern de José Luis Rodríguez Zapatero, que li ha de permetre fer front a l'any i mig que queda de legislatura, deixa Elena Salgado com a única ministra que es manté al costat del president espanyol des del començament.

S'acaba la paritat

La revolució a l'executiu deixa enrere una de les imatges emblemàtiques dels governs de Zapatero: la paritat de gènere. Ara, set dones ocupen carteres davant de nou homes, si es compta el mateix Zapatero.

La tercera remodelació de govern de la legislatura manté, en canvi, el mateix nombre d'independents.

Zapatero situa Iglesias com a cara visible del PSOE


L'entrada de Leire Pajín a l'executiu espanyol ha obligat Zapatero a moure fitxa també al si del PSOE. El nou secretari d'Organització de la formació serà l'aragonès Marcelino Iglesias, que ja havia anunciat que no seria candidat a la reelecció com a president aragonès. Iglesias, però, mantindrà el càrrec autonòmic fins al maig vinent, quan se celebrin les eleccions aragoneses. El nomenament del nou secretari d'Organització serà ratificat aquest dissabte al Comitè Federal del PSOE.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut