Madrid

Zapatero proposa un tercer fons per a les comunitats en "terra de ningú" i amb menys creixement de població

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha reprès aquest dilluns les reunions amb els presidents autonòmics per tancar un acord sobre el nou model de finançament. Zapatero s'ha reunit a La Moncloa amb el president de Castella i Lleó, Juan Vicente Herrera, i amb el de l'Aragó, Marcelino Iglesias, i els ha proposat crear un tercer fons per a les comunitats en "terra de ningú" i amb menys creixement de població. Zapatero s'ha reunit després amb el president de Múrcia, Ramón Luis Valcárcel, que ha revelat que el govern central vol destinar 3.000 milions d'euros a cobrir els augments de població de les autonomies. L'últim a anar a La Moncloa ha estat el president de Castella-la Manxa, José María Barreda. N'ha sortit molt satisfet.

Actualitzat
José Luis Rodríguez Zapatero ha reprès aquest dilluns les reunions amb els presidents autonòmics pel finançament. Ja s'ha trobat amb el de Castella i Lleó, Juan Vicente Herrera, amb el de l'Aragó, Marcelino Iglesias, amb el de Múrcia, Ramón Luis Valcárcel i amb el de Castella-la Manxa, José María Barreda.

Zapatero ha dit a Herrera i a Iglesias que estudia la creació d'un tercer fons en el nou model de finançament per impulsar el creixement de la població i del qual se'n podrien beneficiar les comunitats que no poden acollir-se als fons de competitivitat i de cooperació. Compensaria els territoris que tenen una renda per càpita superior a la resta però amb una evolució demogràfica inferior a la mitjana estatal.

El president de Castella i Lleó ha dit que la proposta és "interessant" però que en farà una valoració definitiva quan es concreti la mesura. El president de l'Aragó ha concretat una mica més i ha assegurat que aquest fons beneficiarà l'Aragó, Castella i Lleó, Astúries o Extremadura, comunitats amb una evolució demogràfica inferior a la d'altres comunitats.

Després Zapatero s'ha entrevistat amb el president murcià, que ha explicat que el govern espanyol estudia destinar uns 3.000 milions d'euros a les autonomies per compensar l'increment de població registrada al cens des del 1999. Ramón Luis Valcárcel s'ha mostrat decebut amb el nou sistema de finançament del govern espanyol perquè no concreta quants diners es repartiran ni d'on sortiran. També ha titllat d'oportunista l'anunci de Zapatero de crear un tercer fons en el sistema que premiarà amb diners les comunitats que impulsin el creixement demogràfic.

L'última reunió ha estat amb el president de Castella-la Manxa, José María Barreda, que n'ha sortit molt satisfet. Diu que amb els canvis que proposa Zapatero li surten els comptes i ha assegurat que no pensa invertir els diners a "obrir noves ambaixades, ni delegacions a l'exterior, ni finançarem una policia autonòmica". 

Historial de contactes

Dimecres, el president espanyol s'entrevistarà amb els presidents de les Balears, Cantàbria, la Rioja i les Canàries. Fins ara, Zapatero ja ha rebut set presidents de comunitats autònomes. La diferència és que en aquesta nova ronda els presidents autonòmics tenen ja sobre la taula la proposta de nou model que Solbes va presentar el 30 de desembre, tot just un dia abans del termini pactat per arribar a un acord.

Les noves reunions també estan marcades per les reaccions que arriben des de Catalunya, principalment per l'anunci del govern català que presentaria una contraproposta per corregir les mancances que, diu, té el document proposat pel govern espanyol.

Des de l'oposició, CiU demanava no caure en el "parany" de negociar sobre el model proposat per Solbes. D'una manera ben diferent s'expressava la vicepresidenta del govern espanyol dissabte. María Teresa Fernández de la Vega va treure importància a les crítiques del tripartit davant la proposta de Solbes i es va mostrar confiada que l'acord arribaria a final de gener.

Els contactes del president espanyol pel finançament van començar el 20 de desembre, quan Zapatero es va reunir primer amb Montilla i la delegació catalana i després amb el president d'Andalusia, Manuel Chaves. El calendari va continuar amb les trobades de Zapatero amb Esperanza Aguirre i Francisco Camps, entre d'altres.

Les negociacions arriben després que s'han incomplert diversos terminis. L'Estatut marcava l'agost de l'any passat com a data límit per aconseguir un acord sobre finançament. Després d'incomplir aquest termini, tampoc es va aconseguir un acord en la pròrroga que van pactar De la Vega i el conseller Joan Saura.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut