José Luis Rodríguez Zapatero en una imatge d'arxiu
Madrid

Zapatero: "No puc compartir que se'ls acusi de colpistes o de feixistes"

RedaccióActualitzat

L'expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero assegura que els independentistes catalans han fet "un viatge que no va enlloc", però diu que no considera que els polítics independentistes que són a la presó siguin colpistes o feixistes.

En una entrevista al diari El Mundo, Zapatero rebutja el qualificatiu de colpistes per als dirigents independentistes. Considera que es van equivocar greument en tot el procés de l'1 d'octubre, però no se'ls pot excloure del concurs democràtic. Segons Zapatero la solució no vindrà del Codi Penal, sinó de la política:

"No puc compartir que se'ls acusi a ells de feixistes o de fer un cop d'Estat. Intel·lectualment no ho puc assumir"

"Crec que han fet un viatge que no va enlloc i han sobrepassat els límits del que pot ser la política. Han entrat en el terreny de la fi justifica els mitjans. Ho van sobrepassar els dies 6 i 7 de setembre amb aquelles forassenyades lleis, fruit d'una dinàmica equivocada".

Zapatero encoratja l'actual president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a continuar per la via del diàleg amb els independentistes, i insisteix que el 155 no arreglarà res, perquè hi ha un problema de fons:

"Si algú creu que amb el 155 això s'arreglarà, és un error. Els problemes polítics només s'arreglen dialogant, recuperant afectes, superant prejudicis i aïllant els totalment irreductibles, que n'hi haurà."

"Darrere les tesis independentistes hi ha un milió de persones activament convençudes. No se m'acut una altra manera de tractar aquest problema que el diàleg i la paraula."

En un moment de l'entrevista, Zapatero diu que a Catalunya s'ha viscut un moment de reivindicació nacionalista i d'identitat que ell pensa "és definitiva":

"A Espanya tenim històricament un problema d'identitat i de nacionalisme, especialment en dues comunitats, que té moments cíclics i que ara ha viscut una expressió, crec que definitiva."

L'expresident del govern espanyol, diu que Quim Torra no dirigeix la política a Catalunya, sinó que ho fan Junqueras i Puigdemont i, que tots dos saben que no hi haurà independència, perquè el reconeixement internacional és nul:

"Tinc la sensació que, malgrat ser el president de la Generalitat, no és qui dirigeix la política a Catalunya. Crec que hi ha dues persones clau: Junqueras i Puigdemont."

"La perspectiva positiva és que els partits independentistes ja saben que és un viatge que no va enlloc. Saben que la independència és impossible. Ara es tracta que sàpiguen que no és desitjable."

 

ARXIVAT A:
Quim TorraOriol JunquerasCarles PuigdemontPedro SánchezArticle 155Govern empresonatProcés catalàJudici procésPSOE
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut