Madrid

Zapatero: "L'arribada d'Obama és una oportunitat que no desaprofitarem"

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha dit que l'arribada d'Obama a la presidència dels Estats Units "obre una oportunitat" que el govern espanyol "no desaprofitarà". Zapatero ha fet aquesta valoració poc després d'acabar la cerimònia de presa de possessió de Barack Obama com a nou president dels Estats Units. Segons el president del govern espanyol, el discurs "manté vives les esperances per aconseguir un ordre internacional més just i perquè el diàleg i la pau guanyi espai als conflictes que hi ha al món i que el repartiment de la riquesa sigui més equitatiu". El govern espanyol espera millorar notablement la seva relació amb els Estats Units.

Actualitzat
La retirada de les tropes espanyoles desplegades a l'Iraq va ser la primera gran decisió de José Luis Rodríguez Zapatero com a nou president del govern l'any 2004. Una decisió que va disgustar profundament els Estats Units i va marcar un abans i un després en les relacions bilaterals. La freda salutació entre Bush i Zapatero, poc després, a la cimera de l'OTAN a Istanbul plasmava un distanciament personal que s'ha perllongat durant quatre anys. És per això que Zapatero va celebrar gairebé com una victòria pròpia el triomf del demòcrata Barack Obama.

Durant el seu primer debat televisiu amb McCain, Obama va deixar clar que Espanya era un aliat i va criticar el republicà per dubtar-ne. No només això, també l'ha citat als seus discursos com a país a imitar per l'ús de les energies renovables. La tensió Bush-Zapatero dóna pas a la connexió Obama-Zapatero. Diaris nord-americans com el "Washington Post" fins i tot els van arribar a comparar: nascuts el mateix dia amb un any de diferència, tots dos amb dues filles, porten una nova generació al poder, i el canvi, després d'anys de govern conservador.
Anar al contingut