Madrid

Zapatero es mostra disposat a recuperar preceptes de l'Estatut a través de lleis

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, s'ha mostrat disposat a recuperar a través de modificacions de lleis preceptes de l'Estatut de Catalunya que s'han declarat inconstitucionals en la sentència del TC. Zapatero ho ha dit en el Debat de Política General, que ha començat aquest migdia al Congrés i que a la tarda continuarà amb la intervenció de la resta de grups. El president del govern espanyol també ha defensat la reforma laboral i l'allargament de la jubilació fins als 67 anys. A més, ha fet una fotografia de la situació econòmica en què veu una recuperació però feble.

Actualitzat
José Luis Rodríguez Zapatero ha obert aquest migdia el segon Debat de Política General de la legislatura, marcat per la crisi econòmica i la sentència de l'Estatut, que dificultaran que el president espanyol trobi els suports que busca. A la tarda serà el torn del líder de l'oposició i la resta de formacions polítiques.

Disposat a salvar part de l'Estatut

El president del govern espanyol s'ha mostrat obert a recuperar a través de lleis alguns dels preceptes de l'Estatut declarats inconstitucionals amb la sentència del TC i fer-ho en diàleg amb la Generalitat. Zapatero accediria així a la demanda del president català, però hi posa condicions: només es recuperarien aquells preceptes declarats inconstitucionals "no per raons de fons, sinó pel tipus de norma per regular-los". Així, el cap de l'executiu espanyol respon a les crítiques que ja havia rebut del PP davant la petició de Montilla. Zapatero ha dit que és sensible i ho seguirà sent a les demandes d'autogovern de Catalunya i que l'Estatut se seguirà desenvolupant.

Recuperació econòmica, però feble

José Luis Rodríguez Zapatero ha fet un diagnòstic positiu de la situació econòmica; creu que hi ha recuperació però admet que és feble. Ha avançat que tot apunta que el producte interior brut (PIB) ha crescut en el segon trimestre de l'any i ha vaticinat creixements intertrimestrals per a la resta de l'any. Zapatero ha reconegut, però, que el creixement és feble i que hi poden haver decreixements en el segon semestre, com han pronosticat alguns analistes, per la pujada de l'IVA que es va fer l'1 de juliol.

El president de l'executiu espanyol espera que la reforma de la llei de caixes i altres mesures del seu govern ajudin a obrir amb més fluïdesa l'aixeta del crèdit.

Defensa de la jubilació als 67 anys

Zapatero ha defensat la reforma del sistema de pensions, que implicarà allargar-les fins als 67 anys, i també la reforma laboral, que, ha dit, no vol debilitar els sindicats. Zapatero espera que la reforma, que actualment es tramita al Congrés, es pugui aprovar amb el màxim consens dels grups.

Rèpliques, a la tarda

Si José Luis Rodríguez Zapatero presentarà com a credencials les reformes fetes, el cap de l'oposició, Mariano Rajoy, li retraurà les múltiples rectificacions que ha fet per demostrar, segons el seu parer, que no té credibilitat. Rajoy i els representants de la resta de grups parlamentaris intervendran a partir de les quatre de la tarda.

A l'hora de buscar pactes, des de La Moncloa estaran atents, sobretot, amb l'actitud de Convergència i Unió, perquè consideren que no seria lògic que CiU s'aliés amb una crítica ferotge amb el PP en contra del govern espanyol, oblidant l'actitud dels populars respecte a l'Estatut. I, a més, pensen que haurien de donar un marge per intentar pactar els pressupostos, segons han dit a aquesta emissora fonts del govern espanyol.

Una de les incògnites del debat serà saber si els partits catalans aconsegueixen realment fer un front comú en defensa de l'Estatut.

El debat es pot seguir en directe i minut a minut a través del 3cat24, el 3/24 i Catalunya Informació.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut