Barcelona

Zapatero entra en campanya acusant Rajoy d'atiar l'anticatalanisme

Zapatero ha tornat una setmana després a Catalunya. Ara, a fer campanya en favor del candidat del PSC, José Montilla. Amb el papa encara de rerefons ha marcat la frontera entre dreta-esquerra en el fet d'anar a missa quan ve el papa. Mentrestant, CiU sosté que el tripartit és la fórmula ideal de govern tant per al PSOE com per al PP.

Actualitzat
CiU ha centrat la seva jornada de campanya a Banyoles, des d'on ha llançat missatges a Zapatero aprofitant la seva visita a Catalunya. Artur Mas ha acusat PSOE i PP de ser els dos grans partits estatals que estan més d'acord amb un tripartit que cap altra fórmula de govern. El secretari general de la formació convergent, Josep Antoni Duran i Lleida, també ha destacat que el PSC i el PP s'han posat d'acord per atacar CiU i tenir-los collats.

Més d'un miler de persones han assistit a l'acte d'Artur Mas, que ha aprofitat per fer-se fotos amb els nens i les famílies que l'han anat a veure. El candidat també ha defensat la família, amb tots els models que hi ha actualment, i ha criticat unes polítiques del tripartit massa intervencionistes. I ha promès ajudes a famílies i fomentar la natalitat a Catalunya.

Primer acte de Zapatero a la campanya electoral del PSC a Viladecans. El president del govern espanyol ha rebutjat les crítiques rebudes per no haver assistit a la missa del papa. El cap de l'executiu central ha assegurat que aquest és només un exemple de les diferències entre dretes i esquerres. En aquesta mateixa línia, Montilla ha dit que Catalunya és d'esquerres però que hi podria arribar un govern de dretes i que Artur Mas és capaç de qualsevol cosa per ser president.

Els socialistes també han avisat que el dia 28 pot haver-hi una sorpresa i remuntar les enquestes adverses.

Coincidint amb la visita de Zapatero a Catalunya, el candidat d'ERC, Joan Puigcercós, ha aprofitat per llançar una OPA als votants desencisats del PSC. Puigcercós, des de la Seu d'Urgell, ha criticat que els socialistes catalans abracin sempre el PSOE. Joan Puigcercós ha advertit els votants del PSC que el futur passa per decidir des de Catalunya. Puigcercós també ha contraposat la seva formació republicana amb el PSC, titllant els socialistes catalans d'immobilistes i ERC d'emprenedora.

La candidata del PP, Alícia Sánchez-Camacho, acompanyada del president del PP basc, Antonio Basagoiti, i el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha fet el seu acte de campanya al Saló del Tinell de Barcelona. Camacho ha signat, en un acte simbòlic, l'anomenat "Compromís de Barcelona", un pacte avalat per les tres comunitats autònomes anomenades "històriques" que es comprometen amb la unitat d'Espanya. El Saló del Tinell, el 2003, va acollir el pacte que va formar el tripartit català.

El candidat d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha escollit les portes del Parlament de Catalunya com a escenari per defensar un pacte polític unitari que impulsi una reforma de la Constitució a través del federalisme. Per l'ecosocialista, la independència només pot portar a un trencament i ha apostat per anar lluny, però junts i units. ICV-EUiA proposa una consulta que plantegi tres opcions de resposta: autonomia, federalisme o independència.

El candidat de Ciutadans, Albert Rivera, ha participat en un míting electoral a Mataró al costat de l'exdiputat del PPC Joan López. Rivera ha recordat les seves condicions per no establir pactes, entre les quals s'exclouen tots aquells que vulguin seguir debatent sobre crear vegueries, blindar correbous, construir lleis educatives que blinden una llengua davant d'una altra o els qui intentin seguir parlant tot el dia de referèndums.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut