Berlín

Zapatero: "El govern s'enfronta a ETA i el PP s'enfronta al govern"

José Luis Rodríguez Zapatero estudia amb cautela les intencions de la banda terrorista en un futur. Així ho ha expressat a Berlín, on assisteix al cinquantè aniversari del Tractat de Roma, on també ha carregat contra el PP per la manera com exerceix l'oposició. El president del govern recrimina als populars que carreguin contra ell mentre l'executiu intenta fer front a la banda terrorista. Zapatero, preguntat per la possibilitat d'un pròxim comunicat d'ETA, ha assenyalat que el seu objectiu és prevenir el terrorisme, combatre'l i posar-hi fi.

Actualitzat
En una xerrada amb els periodistes espanyols acreditats a Berlín amb motiu del cinquantè aniversari del Tractat de Roma, Zapatero ha respost a qüestions sobre l’actualitat política espanyola, que, últimament, gira a l'entorn del terrorisme. El president del govern no ha volgut valorar la retirada de l'acusació sobre Otegi i ha assegurat que és un error “des de la responsabilitat política, sent govern i sent també oposició, entrar a suplantar el paper del fiscal o del jutge”. Segons el cap de l’executiu, "les seves decisions poden ser analitzades discutides o criticades, però els polítics han de ser prudents".

Zapatero tampoc no ha volgut pronunciar-se sobre si espera o no un imminent comunicat de la banda etarra, remarcant que li correspon tenir "la màxima cautela" i que la violència "no pot tenir cabuda ni cap futur" en un país democràtic que a més pertany a la Unió Europea. Sobre la possibilitat que Batasuna es presenti a les eleccions municipals, Zapatero ha apuntat que la llei de partits continua en vigor "amb totes les conseqüències i tota la seva força".

Zapatero ha aprofitat l'ocasió per retreure al PP que, per primera vegada a la història democràtica, hagi decidit fer del debat sobre política antiterrorista l'"eix central" de la seva tasca d'oposició. El president del govern creu que és responsabilitat de l'executiu no entrar a "confrontar o contraargumentar" amb els populars per no perjudicar la lluita contra el terrorisme.

En aquest sentit, Zapatero ha demanat que no és comparin les manifestacions que ha convocat el PP o que n'han rebut el suport amb les marxes contra la guerra de la seva època a l’oposició. El cap de l’executiu creu que en un cas, es van prendre decisions polítiques “per protegir una guerra” i en l'altre, tot el que fa el govern és treballar per veure el final de la violència.

Durant la trobada, els periodistes espanyols li han demanat que donés el seu punt de vista sobre la "crispació" que viu la societat espanyola en el context del debat polític que protagonitzen els dos grans partits. El president del govern ha respost negant que existeixi aquest ambient i ho ha atribuït més aviat a una determinada manera de fer oposició. Per Zapatero, l’executiu manté un discurs polític serè i raonable i no és responsable de les declaracions del PP. “L'última paraula la tindran els ciutadans”, ha afegit.

Finalment, el líder socialista ha avançat que serà al final de la legislatura actual quan el seu govern faci un balanç de política antiterrorista "d'una manera més extensa".
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut