Brussel·les

Zapatero diu que respecta els manifestants però que no variarà la seva decisió sobre De Juana

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha rebutjat aquest divendres que hi hagi un clima de crispació a l'Estat i ha assegurat que l'executiu mantindrà la seva decisió sobre Iñaki de Juana Chaos, respectant aquells que pensin diferent i sense respondre a "insults" i "desqualificacions". Zapatero ha fet aquestes consideracions en la conferència de premsa que ha ofert al final del Consell Europeu celebrat a Brussel·les.

Actualitzat

El cap de l'executiu espanyol ha assenyalat que, davant les manifestacions i concentracions convocades pel PP contra la decisió d'atenuar la presó a De Juana, el govern es limita a expressar el seu respecte i a garantir el dret de manifestació. Aquest respecte, ha dit Zapatero, és una obligació del govern espanyol, com també ho és la lluita antiterrorista i la política penitenciària.

Malgrat aquest respecte, Zapatero ha assegurat que "les responsabilitats del govern les ha d'assumir el govern" i ha reiterat que la decisió adoptada amb De Juana és "la més responsable i la més adequada". Pel president espanyol, "no és seriós" que el líder del PP, Mariano Rajoy, mantingui que quan De Juana va obtenir beneficis del govern del PP va ser per decisions penitenciàries marcades per la llei i que quan ara n'obté del govern socialista, es tracti d'una decisió política.

Pel president del govern, la "profunda" separació actual entre PSOE i PP està motivada fonamentalment per l'actitud dels populars en política antiterrorista, però "s'haurà d'acabar" i les dues formacions hauran de tornar a dialogar i a entendre's. Zapatero ha assegurat que els socialistes volen que aquest moment d'entesa arribi "com més aviat millor" i ha recordat que quan va ser líder de l'oposició "sempre" va estar al costat del govern "compartint el dolor" en les manifestacions i "amb absoluta lleialtat". Malgrat les crítiques que està rebent de l'oposició, Zapatero ha dit que se sent "molt orgullós" d'haver donat suport a l'executiu del PP.

De la Vega retreu al PP "els desesperats intents" de recuperar el poder

També s'ha pronunciat sobre la manifestació convocada pel PP la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega. La vicepresidenta ha acusat els dirigents populars de fomentar una "crispació irrespirable". El govern, ha dit, treballarà perquè "els desesperats intents" del PP de recuperar el poder no impedeixin "que la veritat, la sensatesa i la responsabilitat s'imposin".

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut