Barcelona

Zapatero cedeix el castell de Montjuïc a Barcelona i decreta que hi onegin totes les banderes

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha rebut l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, per fer oficial la cessió del castell de Montjuïc a l'Ajuntament. Aquesta cessió, anunciada dissabte per Hereu en un acte de precampanya, és una reivindicació històrica de la ciutat, però el fet que es consumi quan falta menys d'un mes per a les eleccions municipals ha causat una tempesta política. Des de CiU, creuen que la mesura és electoralista i una "falta de respecte". Els socis de govern d'Hereu, Esquerra i Iniciativa, també han criticat la decisió, que veuen com una "deslleialtat" de l'alcalde en període preelectoral.

Actualitzat

El president José Luis Rodríguez Zapatero i l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, han fet oficial a La Moncloa la cessió del castell de Montjuïc. Finalment, la cessió del castell es farà per decret i no per la via del projecte de llei que està paralitzat des de fa un any i mig al Congrés. Això i el fet que l'anunci es faci poc abans de les eleccions ha merescut les crítiques tant de l'oposició com dels mateixos socis de govern.

L'ordre ministerial de cessió estableix un termini màxim de tres anys perquè desapareguin del castell les antenes i les xarxes de comunicació allí instal·lades i per al trasllat del personal militar destinat a la vigilància i custòdia d'aquests instruments, pensats per atendre les necessitats de seguretat i defensa de l'Estat. Tenint en compte el caràcter públic de l'edifici, recull l'escrit de l'ordre ministerial, al castell onejaran les banderes de Barcelona, Catalunya, Espanya i la Unió Europea.

Usos del castell

L'Ajuntament barceloní preveu instal·lar al castell el Centre per la Pau, a més d'un altre centre d'interpretació de la muntanya de Montjuïc, segons ha recordat Jordi Hereu, que ha concretat que la cessió es farà efectiva "immediatament" després que es publiqui l'ordre ministerial.

Construït el 1640, el castell de Montjuïc és, des de fa tres segles i mig, un dels símbols de la ciutat de Barcelona i escenari d'importants esdeveniments històrics, entre d'altres, l'afusellament el 15 d'octubre de 1940 del president de la Generalitat Lluís Companys.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut