Itàlia

Zapatero admet que estudia apujar també els impostos indirectes, com l'IVA

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha admès per primera vegada que la pujada d'impostos podria afectar també els indirectes, és a dir, els que graven el consum, com l'IVA, i els relacionats amb l'alcohol, el tabac o la benzina. Rodríguez Zapatero ha insistit que els detalls sobre la reforma fiscal que prepara el govern per reduir el dèficit no es faran públics fins al debat parlamentari sobre la llei de pressupostos de l'any que ve. El president del govern ho ha dit a Sardenya, on participa en una cimera hispanoitaliana amb el primer ministre, Silvio Berlusconi.

Actualitzat
El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha obert la porta a una pujada dels impostos indirectes, que se sumaria a la ja anunciada sobre les rendes del capital i a la revisió de la deducció dels 400 euros en l'impost a la renda sobre les persones físiques (IRPF). Zapatero ho ha dit en la conferència de premsa que ha ofert a l'illa italiana de la Maddalena, a Sardenya, al costat del primer ministre italià, Silvio Berlusconi, al final de la setzena cimera bilateral italoespanyola.

Si ahir, en la intervenció que va fer en el ple del Congrés dels Diputats per informar de la situació econòmica no va concretar els impostos que té previst apujar el govern, avui tampoc ho ha fet, però ha esmentat explícitament els impostos indirectes com una de les figures que podrien ser objecte de modificació. Entre els impostos indirectes es troben l'impost sobre el valor afegit (IVA) i els que graven els hidrocarburs, l'alcohol i el tabac.

Fonts de l'executiu han insistit que el govern no pot fer públiques les reformes abans de parlar amb els grups parlamentaris, ja que les pujades d'impostos s'inclouran en el projecte de llei de Pressupostos Generals de l'Estat pel 2010.

La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, serà l'encarregada d'informar als grups de les previsions del govern i d'escoltar les seves iniciatives abans d'incloure en el projecte de llei una proposta concreta. El que si es deixa clar des del govern és que no es poden acceptar ni els plantejaments del Partit Popular (PP), contrari a qualsevol pujada impositiva, ni els que defensa Esquerra Unida, que aposta per un creixement generalitzat dels impostos per a les rendes més altes.

"The Economist": "Zapatero portarà el dèficit públic al 10% aquest any"

En l'edició d'aquesta setmana,"The Economist" publica que la política de Zapatero consistia a "gastar, gastar i gastar", i que ara s'ha convertit en "impostos, impostos i impostos", ja que, a mesura que es dispara el dèficit i que la recuperació no arriba, Zapatero "ha deixat clar" que pretén fer quadrar els comptes públics apujant els impostos.

Segons "The Economist", la recessió a Espanya, empitjorada per l'esclat de la bombolla immobiliària, és diferent a la d'altres països europeus. "Algunes economies ja s'estan recuperant, però l'espanyola no es recuperarà fins d'aquí a un any", com a mínim.

Així mateix, creu que l'"enorme forat" en els comptes públics durà Espanya a un dèficit públic proper al 10% aquest any, el que fa que, llevat que estigui disposat a retallar les despeses, Zapatero només podrà sanejar el dèficit mitjançant l'increment d'impostos o a través de préstecs. "Sembla estar obert a dur a terme totes dues alternatives", assenyala la publicació britànica, després d'apuntar a l'alcohol, tabac, gasolina i els guanys de capitals com objectius principals de la pujada d'impostos en la qual treballa l'executiu socialista.
Anar al contingut